In Veliko Tarnovo am ajuns probabil dupa ce aproape toti romanii fusesera deja. Auzisem de acest orasel din Bulgaria si vazusem niste poze foarte frumoase, dar cumva drumurile nu m-au dus pana destul de tarziu acolo.
Amplasat in centrul Bulgariei, intre dealuri, un fel de Sighisoara de la noi din tara, Veliko Tarnovo are nenumarate obiective turistice si un farmec aparte de care m-am indragostit destul de rapid.
Trebuie sa recunoscu adevaratul motiv al vizitei noastre in zona: dupa experienta in Balcic unde nu am gasit lanurile de lavanda, in cautarile mele am citit ca zona cea mai importanta zona pentru cultivarea lavandei in Bulgaria este cea din Kazanlak.
Cum aceasta localitate este relativ aproape de Veliko Tarnovo, a fost un plan bun sa ramanem peste noapte aici si sa profitam pentru a vizita si imprejurimile.
Vrei sa vezi lanuri de lavanda fara sa parasesti tara? Citeste lista completa a campurilor de lavanda din Romania!
Cum ajungi in Veliko Tarnovo, Bulgaria
Atunci cand calatoresti ca si mine din Bucuresti, vei avea de parcurs in jur de 170 de kilometri pana la destinatie, iar drumul iti va lua in functie de trafic aproximativ 3 ore.
Stiu ca probabil suna mult pentru distanta pe care o ai de parcurs, insa ia in considerare timpul pe care il vei petrece la vama, dar si faptul ca cele doua orase nu sunt legate de autostrada.
La vizita noastra, am platit taxa de pod la Ruse (14 lei), si vigneta pentru o saptamana in Bulgaria (cel mai scurt interval disponibil, aproximativ 45 lei).
Cazare in Veliko Tarnovo
Cum alegi cazarea ideala in Veliko Tarnovo?
Ei bine, acest lucru nu este greu, atunci cand te orientezi catre zona centrala a orasului, astfel incat sa fi la distanta de mers pe jos de principalele obiective turistice din Veloko Tarnovo.
Strada Samovodska este strada principala din oras, acolo unde vei gasi majoritatea atelierelor mestesugaresti, dar si restaurante si hoteluri. Este o zona ceva mai aglomerata cu turisti, dar nu as spune ca este o zona de evitat.
Daca vrei o zona mai retrasa si linistita, zona Gurko si toate hotelurile amplasate de-a lungul raului sunt perfecte pentru tine.
O alta recomandare personala ar fi sa rezervi cazarea mai din timp pentru a gasi disponibilitate acolo unde iti doresti. Stiu ca este o perioada in care este greu sa planificam in avans, dar cu cat rezervi mai din timp, cu atat ai sanse mai mari sa gasesti preturi mai accesibile la locurile de cazare mai ok.
Agusta Spa Hotel
Hotelul la care am ales sa stam si care ne-a placut foarte mult. Desi nu este amplasat chiar in zona cu priveliste panoramica, este intr-o zona foarte linistita cu case, are o gradina frumoasa in care ne-am savurat cafeaua de dimineata, camerele sunt foarte mari si bine intretinute, iar oaspetii au acces la un centru SPA cu piscina, sauna si servicii de masaj.
In plus, am gasit cu usurinta loc de parcare, iar cei de la hotel iti pot pune la dispozitie unul atunci cand ii informezi din timp.
Hotel Studio
Un hotel amplasat perfect pentru un weekend romantic, de unde vei avea vedere direct asupra cetatii din Veliko chiar din camera ta (cum nu toate camerele sunt directionate in acest fel, iti recomand sa rezervi din timp pentru a gasi o camera cu priveliste).
Terasa hotelului este si ea speciala, iar locatia este perfecta. La hotel ai mic dejun si loc de parcare.
Park Hotel Asenevtsi
Perfect pentru cei ce aleg sa petreaca ceva mai mult timp in Veliko Tarnovo, dar si pentru cei care calatoresc impreuna cu copiii. Acest hotel are un centru SPA cu jacuzzi, sauna uscata, hamam, o piscina exterioara, dar si un loc de joaca pentru cei mici.
Este amplasat putin in afara orasului, in natura si liniste.
Unde sa mananci in Veliko Tarnovo
Din experienta mea, este foarte greu sa dai gres in ceea ce priveste mancarea atunci cand calatoresti in Bulgaria. Nu a existat niciun loc in care sa nu imi placa mancarea sau sa nu fiu multumita de dimensiunea portiilor.
Unde mai pui ca aici gasesti si vinuri speciale si delicioase pe care sa le poti savura cu mancarea.
Noi am ales sa mancam toate mesele la restaurantele din centrul orasului, de unde am avut priveliste catre dealuri sau catre cetate.
Doua dintre locurile unde am mancat si in care as reveni oricand sunt Ego Pizza & Grill si restaurantul chiar de langa acesta, Shtastliveca.
Pentru cina am ales restaurantul de langa cetate, Restaurant Ivan Asen si nu am fost dezamagite deloc! Aici servesc mancare traditionala delicioasa, personalul a fost foarte dragut cu noi si ne-a recomandat ce nu trebuie sa ratam din meniu. Tot ei au insistat sa nu plecam fara sa incercam desertul lor traditional, care a fost absolut delicios!
Citeste si: 11 hoteluri superbe la mare in Bulgaria
Cum platesti in Veliko Tarnovo?
Moneda folosita in Bulgaria este leva, iar preturile la obiective turistice, cat si la restaurante si hoteluri sunt exprimate in aceasta.
Atunci cand calatoresc in tari straine folosesc in general cardul Revolut deoarece ofera un schimb de curs valutar mai avantajos decat cel al bancii.
In plus, pentru platile cash (obiective turistice, parcari, etc) aleg sa scot putin cash direct de la bancomat – sunt sanse destul de mari ca rata de schimb sa fie mai ok decat daca ai schimba la un exchange in oras.
Cat timp sa petreci in Veliko Tarnovo?
Desi este mic, orasul poate fi o destinatie de weekend, cat si o destinatie pentru un concediu mai lung – chiar si o saptamana intreaga.
Daca nu vrei sa fi pe fuga, petrece macar 2 nopti aici si exploreaza imprejurimile.
Veliko Tarnovo: obiective turistice si ce ai de vizitat
Kazanlak – lavanda si trandafiri
Daca nu ai venit pentru o excursie destinata exclusiv relaxarii, vei vrea sa stii si ce anume ai de vizitat in Veliko Tarnovo.
Ei bine, dupa cum spuneam si mai sus, orasul nu este extrem de mare deci nu va trebui sa te astepti la multe obiective turistice. Cu toate acestea, compenseaza prin frumusetea sa dar si prin cadrul natural in care este amplasat.
Cum noi venisem in principiu pentru a gasi lanurile de lavanda, prima zi am petrecut-o in masina mergand pana in Kazanlak in apropierea caruia citisem ca ar trebui sa le gasim. Din pacate, norocul nostru nu a fost foarte mare nici de aceasta data.
Desi am vazut intinderi mov in departarea, la poalele dealurilor, datorita ploii din acea dimineata ne-a fost imposibil sa ajungem pana la ele cu masina sau pe jos.
Tot in zona vei gasi si valea trandafirilor, unde se organizeaza in fiecare an Festivalul Trandafirilor din Kazanlak. Acesta are loc in general in prima parte a lunii iunie, atunci cand trandafirii sunt in plina floare.
Cum noi am calatorit dupa aceasta data, nu am apucat sa participam, dar este un eveniment pentru care as reveni cu siguranta in zona. Pe langa privelistea superba si mirosul imbatator, vei putea invata despre traditiile zonei, admira costumele populare, cat si dansurile de aici. Daca nu te-am convins inca, arunca o privire la aceste poze din National Geographic.
Pentru cei care vor sa ajunga la festival, gasiti aici locatia exacta.
Tot in apropiere de Kazanlak vei putea face o vizita si la Rezervorul Koprinka – un lac intre munti.
Cat despre lavanda, lanul pe care l-am gasit noi langa Kazanlak arata cam deplorabil. Mic si neingrijit.
Cetatea Tsarevets
Indiferent de momentul zilei in care alegi sa o vizitezi, cetatea si parcul din jurul acesteia te va impresiona cu siguranta. Odata ce am trecut podul de piatra si am inceput urcarea, am inteles de ce a fost ales acest loc: din varful dealului poti cuprinde cu privirea toate delurile si casele din jur.
Chiar daca este amplasata pe un deal, cetatea este usor de vizitat si nu te va solicita prea tare. Ia liftul si urca pana in turnul bisericii de unde vei fi intampinat de una dintre cele mai frumoase intinderi.
Daca ajungi in oras pe timpul verii, vino pregatit cu o palatie care sa te fereasca de soare si o sticla cu apa.
Odata cu caderea noptii, cetatea este luminata, iar intre anumite ore vei putea asista la un spectacol de lumini si muzica. Cu toate ca am incercat sa ne interesam de programul acesteia, nu am primit un raspuns concret si ni s-a spus ca acesta difera. Dar cel mai bine ar fi sa incercati sa obtineti informatiile necesare de la Centrul de informatii turistice de langa cetate.
Strazile din Veliko Tarnovo
Plimba-te pe drumul dintre zona cu restaurante si cetate si vei fi intampinat de nenumarate case cu arhitectura deosebita, dar si de pisici prietenoase.
Nu rata muzeul de arheologie daca esti pasionat de istorie si vrei sa afli mai multe despre trecutul acestui oras dintre dealuri.
Incearca sa iesi din starea de turist si abate-te catre cartierul Asenov – de la cetate, in loc sa o pornesti inapoi catre centru orasului, coboara drumul ce duce catre rau.
Nu pleca fara sa cumperi apa de trandafiri si vin din partea locului. Ambele sunt produse delicioase pe care in Bulgaria le gasesti la preturi foarte accesibile.
Arbanassi
Inainte sa plecam spre casa, ne-am urcat in masina si am pornit catre un mic oras perfect pentru o excursie de o zi din Veliko Tarnovo: Arbanassi.
O zona rurala, cocotata pe dealuri, casute traditionale ingrijite, pline de flori, restaurante care servesc mancare traditionala, dar si un loc extrem de linistit situat la doar 3 kilometri in afara orasului.
Dupa ce ne-am aventurat pe stradutele din Arbanassi, am facut un mic ocol de inca vreo 15 kilometri catre Cascada Hotnitsa.
Era destul de multa lume langa cascada, grupuri care ascultau muzica si faceau gratare, dar odata ce ne-am aventurat catre defileu pe scarile si podurile din lemn, nu am mai auzit nimic in afara de sunetul naturii.
Vino pregatit cu adidasi pentru a putea urca si cobora scarile care pe alocuri sunt destul de abrupte (trebuie sa recunosc ca la un moment dat am avut un atac de panica si am vrut sa ma intorc, dar ma bucur ca mi-am invins teama si am mers mai departe).
Vei putea petrece linistit cateva ore explorand zona, chiar si intr-o excursie din Veliko Tarnovo.
Pentru cei interesati, in zona se gasesc nenumarate biserici si manastiri ce pot fi vizitate, la care noi insa nu ne-am oprit.
Lanurile de lavanda si floarea soarelui
Cum am pronit-o de la cascada catre Romania, norocul nu ne-a parasit si am fost intampinate de un lan superb de floarea soarelui urmat de unul de lavanda.
Cand sa petreci o vacanta in Veliko Tarnovo
Cu toate ca orasul ar trebui sa fie frumos in orice anotimp, as alege sa il vizitez oricand intre lunile mai si final de iunie, sau mai tarziu in timpul toamnei cand toate culorile naturii il vor transforma intr-o destinatie rupta din picturi.
Leave a Reply