Dupa ce am locuit pentru aproape un an in Italia, m-am intors in Romania si am inceput sa visez la o intoarcere cat de rapida. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa rezerv o vacanta in Sicilia.
Am mers intr-un februarie insorit si am stat in Catania, explorand pe cat de mult posibil partea estica a insulei.
Ani mai tarziu, am ajuns inapoi, pentru doar o zi, in cadrul unei croaziere in Mediterana, si am avut doar o zi in Palermo si minunatul Cefalu.
Daca si tu planifici un city break sau o vacanta mai lunga in Sicilia, astazi te voi ajuta sa iti faci planul, pentru ca aici vei gasi cam tot ce trebuie sa stii: unde sa stai in Sicilia, principalele obiective turistice de neratat in Sicilia, cum sa te deplasezi pe insula, care e cea mai buna perioada pentru o vacanta, plus multe altele!
Vacanta in Sicilia: obiective turistice, cazare, pareri
Cum ajungi in Sicilia
Insula din sudul Italiei este deservita de 2 aeroporturi: aeroportul Falcone Borcellino la 32 kilometri de capitala Palermo si aeroportul Fontanarossa langa Catania.
Din Romania nu este deloc greu sa ajungi in Sicilia, iar din Bucuresti de exemplu, ai zboruri directe atat catre Catania cat si catre Palermo.
Catre Catania poti zbura cu BlueAir din Bucuresti, iar din Cluj cu WizzAir. Catre Palermo, poti zbura din Bucuresti cu RyanAir.
Dar cel mai usor este sa verifici toate optiunile de zbor pe SkyScanner. Acesta este un agregator care iti va arata in timp real toate optiunile de zbor disponibile, impreuna cu cele mai bune preturi.
Cum te deplasezi in Sicilia
Pentru ca am petrecut doar 4 zile pe insula si am vrut sa exploram cat de mult posibil, fara sa ne facem griji in legatura cu orarul trenurilor sau al busurilor, noi am ales sa inchiriem o masina.
Am calatorit cu un grup mai mare, ne-am grupat cate 4 in masina si am reusit sa platim un pret decent pentru inchiriere.
Chiar si atunci cand calatoriti in cuplu, rezervand din timp pe DiscoverCars vei putea sa obti preturi mai mult decat decente. Acesta este un agregator care te va ajuta sa economisesti pana la 70% din pretul pe care l-ai plati direct la destinatie sau pe alte siteuri.
Am scris aici mai multe despre modalitatea in care poti inchiria o masina ieftin.
Este periculos sa conduci in Sicilia?
Personal nu am simtit ca ar fi periculos, in special comparativ cu condusul in Bucuresti. Sigur, lumea nu prea semnalizeaza, nu pastreaza distanta, parcheaza foarte aproape unii de ceilalti, dar din nou, toate lucrurile astea sunt comune si la noi.
Daca totusi nu vrei sa alegi aceasta varianta, poti sa te deplasezi cu trenul sau cu busul.
Este adevarat ca in sudul Italiei legaturile nu sunt la fel de bune ca si in nord, dar asta nu inseamna ca nu exista infrastructura.
Verifica pe Bookaway optiunile de tren si bus si rezerva direct online. Acesta iti va arata optiunile pentru Trenitalia, compania de stat, cat si pentru celelalte 2 companii private care circula in Italia. In plus, tot aici poti vedea si optiuni de bus, acolo unde este cazul.
De exemplu, cu masina din Catania pana in Taormina vei face aproximativ 1 ora, pe cand cu trenul si busul vei face intre o ora si o ora si jumatate, trebuind sa faci un transfer.
Din Catania pana in Palermo vei face aproximativ 3 ore si jumatate cu masina, iar drumul cu trenul si busul va fi undeva intre 3,5 ore si 5,5 ore.
O ultima varianta pentru deplasare atunci cand alegi sa vizitezi si alte destinatii in afara Cataniei, ar fi sa optezi pentru excursii de grup organizate. Nu va trebui sa iti faci griji pentru transport, vei fi insotit de un ghid care este expert in locurile pe care le vizitezi, iar in majoritatea cazurilor si biletele de acces la obiective turistice sunt incluse in pret. Vezi optiuni de tururi pentru Sicilia aici!
Cat timp sa petreci intr-o vacanta in Sicilia?
Acest lucru depinde foarte mult de ce anume iti doresti sa faci si sa vezi.
Daca ajungi aici si ai in plan sa vizitezi doar partea estica sau vestica a insulei, iti va fi de ajuns un city break sau 4 zile. Daca insa vrei sa vizitezi toata insula si mai vrei sa petreci si ceva timp la plaja, poate o saptamana in Sicilia va fi prea putin.
Exista nenumarate obiective turistice in Sicilia, orasele mici cochete, si locuri ce trebuie explorate, incat iti poti petrece vacanta de vara aici fara sa te plictisesti.
Sa alegi sa stai intr-un singur loc sau sa mergi in mai multe destinatii?
Pentru ca noi am avut doar 4 zile in Sicilia si am aterizat in Catania, am ales sa stam aici pe toata perioada si sa mergem in excursii de o zi cu masina in diverse locuri. Daca si tu petreci un city break in Sicilia, indiferent pe ce parte a insulei stai, ti-as sugera sa alegi un singur oras si sa explorezi in jurul acestuia.
Daca insa ai mai mult timp la dispozitie, iti poti imparti vacanta in Sicilia in 2 sau chiar 3: cateva nopti in Catania, cateva intr-o alte destinatie pe coasta de sud a insulei, si cateva nopti in Palermo sau Cefalu.
Cand sa vizitezi Sicilia?
Eu am ajuns aici intr-o luna februarie, deci teoretic inca iarna. Cu toate acestea, temperaturile au fost foarte suportabile si am avut zile in care am stat doar intr-o bluza cu maneca lunga. Este adevarat ca a si plouat, dar nu toata ziua, si a fost placut sa exploram chiar si asa.
A doua oara am ajuns in iunie, cand era destul de cald, dar cred ca inca relativ suportabil. Una dintre prietenele mele a petrecut o saptamana in august in Palermo si a spus ca a facut basici pe talpa din cauza nisipului mult prea incins. Imagineaza-ti ce temperaturi erau.
Ca sa iti ofer un raspuns concret, parerea mea este ca Sicilia este o insula ce poate fi vizitata tot timpul anului, dar perioadele cele mai ok ar fi intre martie si mai sau octombrie – noiembrie.
Ce sa alegi: Palermo sau Catania?
Mie personal mi-a placut mult mai mult Catania, mi s-a parut un oras mai curat si ceva mai putin haotic. Cu toate acestea, Palermo este o destinatie unde vei avea o gramada de atractii turistice de vizitat, este aproape de plaje cu nisip si apa cristalina, si merita vizitat.
Ce sa faci in Sicilia: harta obiective turistice
Ca de obicei, mi se pare usor sa iti pun pe harta principalele obiective turistice dintr-o destinatie, pentru a te ajuta sa iti decizi itinerariul. Pentru mine este mult mai usor sa imi fac o idee despre cum vreau sa imi impart zilele, atunci cand vad pe harta distantele intre destinatii.
Da click pe harta si se va deschide in Google Maps pentru a-ti fi si mai usor.

Catania
Unde sa stai in Catania?
Pentru ca noi am ales sa calatorim super low cost, aveam masini inchiriate si eram intr-un grup mai mare, am stat intr-un loc destul de indepartat de centrul orasului.
Daca insa vrei sa profiti la maxim de timpul petrecut in Sicilia, iata cateva recomandari de cazare care merita luate in considerare:
Trìcora Sicilian B&B – este o optiune de cazare simpla si curata, care se diferentiaza de celelalte prin terasa de pe acoperis, cu privelisti panoramice asupra orasului. Vezi mai multe aici!
Altevolte Rooms – amplasat in inima centrului vechi al orasului, aici vei putea profita la maxim de tot ce are acesta de oferit. Cladirea este istorica, cu un design stilat, la doar cateva minute de principalele atractii turistice din Catania. Vezi mai multe aici!
Attico MEA – aproape de malul marii dar totusi la cativa pasi de centrul vechi al orasului, din acest loc vei avea parte de cele mai frumoase privelisti. Vezi mai multe aici!
Ce sa faci si sa vezi in Catania
Trebuie sa iti spun inca de la inceput ca noi nu am avut un itinerariu foarte bine pus la punct atunci cand am vizitat Sicilia. Ne-am lasat dusi de picioare si am explorat stradutele inguste din centrul vechi, ne-am oprit si am savurat cafele admirand localnicii, am mancat inghetata si mancare delicioasa.
Cu toate acestea, iata care ar fi principalele obiective turistice de neratat in Catania:
Piazza del Dumo cu statuia cu elefant
Catedrala din Catania unde este inmormantat celebrul compozitor italian, Vincenzzo Bellini
Plimba-te pe Via Etna si pregateste-te sa faci nenumarate poze deoarece de aici se vede cel mai frumos vulcanul
Opreste-te la Gradinile Villei Bellini, unul dintre locurile mele favorite din oras, amplasat pe un deal de unde vei avea parte de o priveliste de vis
Amfiteatrul Roman care dateaza din secolul al 2-lea, construit pe locul unde fusese vechiul Acropolis, si care poate gazdui pana la 7000 de persoane
Castelul Ursino construit in secolul al 13-lea, astazi un muzeu deschid publicului
Dupa parerea mea, daca petreci o singura zi in Catania ar trebui sa fie de ajuns, urmatoarele zile urmand sa mergi in excursii catre alte destinatii din apropiere.
Vulcanul Etna
Una dintre zile trebuie petrecuta neaparat pe Etna. Odata ce iti incepi calatoria din Catania catre Messina, nu vei avea cum sa scapi din privire muntele Etna, deoarece acesta acapareaza privelistea.
Etna este cel mai mare vulcan activ din Italia si face parte din Patrimoniul UNESCO.
Majoritatea celor care ajung aici, opteaza pentru un tur de hiking pe vulcan, dar daca nu esti sportiv sau nu vrei sa pierzi toata ziua, poti alege si un tur de dimineata la apus.
Alegand un astfel de tur organizat, poti invata despre nenumaratele povesti pe care le au sicilienii despre vulcan, poti face drumetii pe marginea craterului, si poti degusta preparate locale.
Taormina
Acest oras micut este unul dintre cele mai frumoase si indragite din toata Sicilia. Cel putin de catre mine.
Din Catania poti ajunge pana in Taormina cam intr-o ora cu masina, si o ora si jumatate cu trenul.
Cum noi am vizitat Sicilia in februarie, am ajuns chiar la timp pentru a participa la Carnaval. Fusesem in Venetia in urma cu un an doar si nu pot spune ca mi-a placut foarte mult, in special pentru ca a fost extrem de aglomerat si nu am putut sa ma bucur de oras, sau de parade.
In Taormina insa, am trait experienta carnavalului total diferit si mi-a placut extrem de mult. Stradutele inguste si colorate ale orasului, cafenelele si restaurantele cochete, oamenii imbracati in tot felul de costume stridente – e o experienta care merita traita.
Daca vizitezi Taormina in orice alta perioada a anului, nu rata nici Teatrul Antic Grecesc – amplasat perfect de catre greci langa mare si cu priveliste catre Etna, Domul San Nicola, sau Isola Bella – insula frumoasa, asa cum ii spune si numele, unde vei admira o vila superba in mijlocul unor gradini impresionante.
Atat plimbarea in Taormina cat si drumul pana acolo au fost de neuitat – desi era teoretic inca iarna, ne-am oprit pe o plaja intr-o localitate mica, ne-am bucurat de soare, ne-am plimbat pe nisip si admirat pescarii care isi vedeau de ziua lor.
Messina
O alta destinatie turistica aflata la o ora distanta de Catania, Messina este un oras care iti merita atentia.
In drum pana acolo te poti opri la cateva dintre locatiile in care s-a filmat celebrul film Nasul, sau poti merge direct intr-o excursie organizata din Catania.
Messina este unul dintre cele mai importante porturi din Sicilia, unde vei descoperi stradute pline de sarm, vile impresionante, fantani costruite in urma cu sute de ani, si mai ales marea.
Siracusa
Urca-te in masina si indreapta-te catre sud-estul insulei pentru a ajunge in Siracusa in mai putin de o ora. Rezerva-ti o ora in plus, atunci cand optezi sa calatoresti cu trenul.
Siracusa m-a impresionat cu strazile si cladirile sale din marmura impunatoare, strazile lungi, si casele colorate insirate pe malul marii de un albastru superb. Dupa doar cateva minute petrecute aici, mi-am dat seama ca Siracusa a fost candva un oras important in Sicilia.
Intr-adevar, acesta a fost candva unul dintre cele mai importante orase din Magna Graecia, avand statut de putere militara, economica si politica in vremurile medievale.
Viziteaza situl arheologic si amfiteatrul grecesc, impreuna cu multe alte ruine romane si grecesti; pierde-te pe strazile insulei Ortigia, cu pietele sale autentice, restaurantele cu peste delicios si proaspat, si strazile cu piatra cubica; viziteaza catedrala din Piazza Duomo – o cladire ce face parte din Patrimoniul UNESCO.
Ragusa
Un oras care parca este rupt dintr-o pictura, cu zecile de case de piatra, cocotate pe versantul dealului.
Ragusa este impartit in doua parti: Ragusa Ibla si Ragusa Superiore, legate prin 4 poduri suspendate deasupra unei prapastii.
Un simbol al arhitecturii Baroce, aici vei putea admira nenumarate catedrale si biserici cu interioare si exterioare somtuoase.
Agrigento
Regiunea Agrigento este faimoasa in special pentru Valea Templelor – cel mai mare parc arheologic din Sicilia.
Paseste inapoi in timp pe urmele grecilor si a romanilor, vizitand Templul lui Zeus, Templul Concordiei, Templul lui Hercule, si nu pleca pana nu faci o poza cu faimoasa statuie a lui Icarus.
Cea mai usoara optiune pentru a vedea destinatia ce face parte din Patrimoniul UNESCO, este prin intermediul unui tur pe e-scooter.
Dupa ce ai terminat vizita la situl arheologic, mergi si la Scalla dei Turchi – o stanca unica, langa mare, unde te poti bucura de frumusetea apusului.
Palermo

Unde sa stai in Palermo
Aceasta pare a fi cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o iei atunci cand alegi sa stai in capitala Siciliei, deoarece atunci cand nu alegi zona ok, s-ar putea sa nimeresti intr-o arie destul de periculoasa.
Un alt lucru pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand calatoresti cu masina si alegi o cazare in centrul vechi, sunt zonele ZTL (zona traffico limitato) – respectiv zonele in care traficul este limitat si nu ai voie sa intri cu masina. Cu toate acestea, hotelul pe care il alegi iti va spune daca acest lucru este aplicabil in zona lor, si iti va oferi acces.
Acestea fiind spuse, iata cateva optiuni de cazare:
B&B One – camere frumoase cu un design modern, intr-o cladire istorica plina de sarm, in centrul vechi al orasului. Vezi mai multe aici!
Ci’Cala House – rezerva o camera cu balcon catre mare si bucura-te de priveliste! Vezi mai multe aici!
Quattro Incanti – un apartament cu o terasa pe acoperis care sigur iti va fura inima, asa cum mi-a furat-o mie. Vezi mai multe aici!
Daca alegi sa petreci o zi in Palermo, iata cateva dintre obiectivele turistice pe care nu vei vrea sa le ratezi:
Palatul Normand sau cea mai veche rezidenta regala din Europa
Urca scarile pana la terasa de pe acoperis a Catedralei din Palermo
Mergi intr-un tur cu degustare de vinuri si branzeturi locale, intr-o casa istorica, care dateaza din secolul 16
Pierde-te in Gradina Botanica a Villei Giulia, locul pe care Goethe l-a denumit “cel mai minunat loc de pe pamant”
Petrece timp la plaja Mondello, fie in timpul zilei sub razele soarelui, fie la apus cu un pahar de vin si mancare la unul din barurile amplasate pe malul marii
Cefalu
Cefalu este destinatia ideala pentru o calatorie de o zi din Palermo.
Un oras autentic, unde timpul parca a stat in loc, cu negustori care isi vand pe strada produsele proaspete, batranei care se intalnesc la cafea si barfa in piata centrala, strazi acoperite de rufele atarnate la uscat, dar si magazine cochete cu produse handmade.
Plaja din Cefalu este si ea faimoasa, desi nu este extrem de mare, iar drumul de-a lungul marii ce te va conduce pana in centrul orasului este si el fabulos.
Desi am petrecut doar jumatate de zi aici, as reveni oricand chiar si pentru o saptamana sau mai mult timp.
Daca iti doresti sa petreci timp la plaja si sa te bucuri de marea cristalina, indreapta-te catre San Vito Lo Capo – cea mai populara destinatie de vara in Sicilia.
Alte resurse de calatorii in Italia
Vacanta in Cinque Terre Italia – Ghidul tau complet
Obiective turistice Roma: ce nu trebuie ratat intr-un city break
Ghid de vacanta in Positano Italia – cazare si atractii
Ghid de vacanta Coasta Amalfi: obiective turistice si cazare de vis
Florenta – cel mai frumos oras din lume, obiective turistice si tot ce trebuie sa stii
Genova – secretul bine ascuns al Italiei
Napoli – Obiective turistice + tips & tricks
Superb. Cu toate amănuntele și indicatiile oferite , mă vedeam acolo.
Multumesc frumos, ma bucur tare mult! Iar acolo va fi si mai si, as reveni oricand!
Suntem in “research mode” cu soția si articolul tău ne-a plăcut tare mult. Detaliat, cu sfaturi utile si foarte practice.
Buna! Super, ma bucur mult ca ti s-a parut folositor articolul. Incerc de fiecare data sa ofer cat mai multe informatii de care as fi avut si eu nevoie in momentul in care imi planificam calatoriile. Sper ca veti avea o vacanta de neuitat in Sicilia!
Multumesc, imi e de mare ajutor tot ce ai spus!
Ma bucur tare mult, asta imi doreasc prin postarile mele. Sper sa ai o vacanta de vis in Sicilia!
Buna,
Super bine realizat materialul, cu multe informatii utile.
Ai idee daca in prima jumatate a lunii iunie se poate face plaja si se poate intra in mare in Sicilia?
Mulțumesc!
Buna! Ma bucur ca l-ai gasit folositor. Am ajuns acum cativa ani in prima parte a lui iunie si era foarte cald – pentru plaja sigur fara probleme. In apa nu am intrat, dar cand stateam in nordul Italiei faceam baie de la inceputul lunii mai, deci in Sicilia cu siguranta iunie e mai mult decat ok pt Sicilia.