In adolescenta am avut ani de-a randul probleme cu acneea. Pentru ca au trecut ceva ani de atunci, iar accesul la informatie nu era la fel de usor ca astazi, am cautat foarte mult un tratament pentru cosuri care sa si functioneze. Pe vremea aceea nu stiam cum sa imi alcatuiesc o rutina pentru ten acneic potrivita si nici nu intelegeam importanta acesteia.
Cum acneea mea este si a fost pe fond hormonal, am reusit sa o tin sub control cu un tratament prescris de medicul gineceolog, timp de mai bine de 10 ani.
Insa recent am decis sa iau o pauza de la acesta, iar acneea a reaparut. Probabil si din cauza mastii purtate zilnic de aproape un an incoace, dar si a climei in care locuiesc (temperaturi foarte ridicate pe timpul verii si umiditate si de 95%), tenul s-a manifestat parca mai urat decat in adolescenta.
Pentru inceput, iti recomand sa consulti un medic dermatolog atunci cand te confrunti cu probleme severe cu acneea. Este important sa intelegi cauza problemei si abia mai apoi sa adopti un tratament potrivit, iar acest lucru il poti faci doar impreuna si la indrumarea unui medic specialist.
Daca insa problemele tale nu sunt severe si vrei doar sa iti alcatuiesti o rutina potrivita pentru ingrijirea tenului cu tendinta acneica si sa intelegi care sunt ingredientele dupa care ar trebui sa te uiti pe produse, continua sa citesti!
Determina-ti tipul de ten
Dupa cum spuneam si mai sus, dar si in articole anterioare, este foarte important sa intelegem ce tip de ten avem.
Acesta nu este un lucru fix in timp, existand multi factori care influenteaza modificarea acestuia, precum varsta, mediul, schimbarile hormonale, dieta, genetica.
Personal, timp de multi ani m-am luptat cu un ten foarte uscat si deshidratat, pentru care am adoptat doar recent o rutina de ingrijire potrivita.
Dar haide sa vedem care sunt principalele tipuri de ten, cat si particularitati aplicabile oricaruia dintre aceste tipuri:
- Tenul normal – esti norocoasa daca ai un astfel de ten, care nu iti da batai de cap.
- Tenul mixt – in special zona T (zona fruntii, a nasului si barbia) prezinta tendinte de ingrasare.
- Tenul gras – observi exces de sebum chiar si dupa ce speli fata cu apa.
- Tenul uscat – o problema cu care ma confrunt de cativa ani incoace. Dupa ce speli fata tenul devine foarte uscat, ai senzatia ca “te tine”. In special in timpul iernii imi era aproape imposibil sa aplic fond de ten deoarece acesta se aduna si lasa impresia de foaie de hartie in special pe zona fruntii. De asemenea, acest tip de ten este mult mai predispus aparitiei ridurilor si imbatranirii.
- Deshidratare – este o problema cu care se poate confrunta oricare dintre tipurile de ten de mai sus.
- Alte particularitati ce trebuie tratate separat: sensibilitate, tendinte acneice.
- Afectiuni intalnite: rozacee, dermatita, seboree. Acestea trebuie diagnosticate si tratate cu ajutorul unui medic dermatolog.
Care este cel mai usor mod de a determina ce tip de ten ai fara sa faci o vizita la un dermatolog?
Simplu!
Spala-te pe fata folosind un cleanser delicat.
Sterge-ti fata cu un prosop si stai asa timp de o ora, evitand sa iti atingi tenul.
Dupa o ora, observa cum se simte fata:
- Se simte ok, nici prea grasa nici prea uscata – ai tenul normal;
- Este lucioasa si se simte grasa in zona T – ai tenul gras;
- Simti ca te tine, te mananca si se descuameaza pe alocuri – ai tenul uscat;
- Uneori se inroseste, te mananca sau ustura – ai tenul sensibil;
- Este uscata peste tot mai putin pe zona T – ten mixt.
Tipuri de acnee
Odata ce ai inteles ce tip de ten ai, va trebui sa stii si cu ce tip de acnee te confrunti.
Va trebui sa insist din nou si sa iti recomand sa consulti un medic dermatolog, pentru ca doar acesta are studiile necesare si poate stabili cu ce tip de acnee te confrunti.
Daca insa esti curioasa, iata ce ne spune Dr. Anda Sufletel intr-un interviu despre tenul acneic acordat pe Asianskincare:
“Cele mai des intalnite tipuri de acnee sunt:
Acneea retentionala (non-inflamatorie) caracterizata prin prezenta comedoanelor inchise (puncte albe) si comedoanele deschise (puncte negre).
Acneea papulo-pustuloasa (inflamatorie) caracterizata prin prezenta de papule si pustule
Acneea mixta, polimorfa, care prezinta atat comedoane, cat si papule si pustule.
Acneea conglobata, cea mai severa forma de acnee, caracterizata prin noduli, chisturi si multiple cicatrici, inclusiv cheloidale.”
Pe langa acestea, exista si tipul de acnee cu care ma confrunt eu, respectiv acneea hormonala, care se manifesta in special prin aparitia cosurilor in zona maxilarului si a barbiei.
Acneea usoara poate fi tratat cu produse cosmetice adecvate, dar daca aceasta nu se atenueaza va trebui sa consulti un medic dermatolog. In schimb, atunci cand vorbim despre o acnee severa, nu as face un “tratament dupa ureche”, ci as merge direct la un medic.
Rutina pentru ten acneic
Atunci cand vorbim despre o astfel de rutina de ingrijire a tenului, vom introduce treptat diverse ingrediente dovedite clinic ca fiind benefice tenului cu astfel de probleme.
Este foarte important sa nu adaugi toate produsele in acelasi timp, dar si sa testezi sa vezi ce se potriveste tenului tau. Fiecare dintre noi este diferita, iar faptul ca o substanta functioneaza la cineva, nu inseamna automat ca va fi potrivita si pentru tine.
Un alt lucru pe care va trebui sa il ai in vedere este timpul. Nu te astepta sa vezi rezultate fabuloase peste noapte, acestea vor fi simtite in timp, dupa 1-3 luni chiar.
Atunci cand introduci un produs nou in rutina, incearca sa il aplici de 2-3 ori pe saptamana, urmand sa cresti frecventa pe masura ce tenul tau se obisnuieste.
Daca simti ca unul dintre produse iti creeaza disconfort, incearca sa scoti pe rand cate un produs si sa urmareti cum se manifesta pielea ta.
Acestea fiind spuse, iata care este rutina mea actuala: AM si PM.
AM
Pasul 1. Curatarea
Pentru curatarea tenului de dimineata folosesc un cleanser ce contine acid salicilic si un extract de bija (o planta folosita in produsele cosmetice coreene), de la unul dintre cele mai populare branduri din Coreea (si Asia).
Este special conceput pentru lupta cu acneea, acidul salicilic curatand in profunzime porii si ajutand astfel la diminuarea aparitiei cosurilor.
Il poti comanda de pe Yesstyle.com impreuna cu toata gama albastra a celor de la Innisfree. Daca nu ai mai comandat de la ei pana acum, afla aici tot ce trebuie sa stii despre plasarea unei comenzi si livrarea acesteia in Romania, plus un cod de reducere de 10% pentru clientii noi (pe langa multitudinea de reduceri pe care le au mereu pe site).
Alte optiuni speciale pentru ten acneic:
- Gel de curatare spumant CeraVe pentru piele normal-mixta – un brand preferat de multa lume, in special de cei cu ten sensibil sau cu diverse probleme. Contine ceramide care ajuta la intretinerea barierei de protectie a tenului si niacinamide, speciale pentru reglarea secretiei de sebum dar si reducerea iritatiilor.
- CeraVe Cream to Foam cleanser – contine acid salicilic si ceramide.
- Cosrx – gelul de curatare cu PH scazut sau spuma activa cu acid salicilic sunt ambele optiuni foarte bune.
- SVR Sebiaclear Gel Moussant – o formila fara sapun care curata fara sa deshidrateze, special conceputa pentru ten gras si sensibil.
Pasul 2. Vitamina C
De mai bine de jumatate de an un ser cu vitamina C nu lipseste din rutina mea de dimineata.
De ce?
- Iti protejeaza pielea impotriva poluarii, ultravioletelor, si a radicalilor liberi din aer – de aceea este important sa fie folosit dimineata.
- Conform dermatologilor, Vitamina C este unul dintre cele mai bune ingrediente anti-aging ce se gaseste in natura.
- Efecte observate imediat dupa utilizare: pielea capata stralucire si este mai hidratata.
- Beneficii pe termen lung: folosit consistent pe o perioada mai lunga, un ser cu vitamina C stimuleaza productia de colagen, astfel imbunatatind elasticitatea pielii si avand efect antirid.
- Specialistii sustin ca dupa 4-6 saptamani de utilizare, te poti astepta sa observi diferente in tonul pielii, dar si imbunatatiri in ceea ce priveste zonele cu hiperpigmentare, reducand petele maronii.
- Sporeste mecanismele de aparare ale epidermei si imbunataseste raspunsul natural de vindecare a pielii.
De-a lungul timpului am testat mai multe variante si branduri (despre care povestesc in postarea aceasta in legatura cu Vitamina C), iar in momentul de fata o folosesc pe cea de la Dear, Klairs care contine si extract de Centella Asiatica cu efect de calmare. O poti gasi si in Romania pe siteul celor de la Notino.ro.
O alta optiune atunci cand nu iti place textura serului, este suspensia de Vitamina C a celor de la The Ordinary. O poti aplica ca atare sau combina cu crema hidratanta pe care o folosesti dimineata si seara. Am povestit aici despre parerea mea dupa ce am folosit produsul o perioada de timp.
Pasul 3. Ser cu Niacinamide si Zinc
Acesta este un pas pe care il poti sari pentru ca multe dintre seruri si creme contin deja niacinamide – acest ingredient minune al ingrijirii tenului.
Serul folosit de mine a fost primit cadou pentru ca ma plangeam de modul in care au evoluat porii si tenul meu in ultimele luni.
Daca alegi sa folosesti un astfel de ser, si doar atunci cand ne referim la o concentratie mai mare de 10% de vitamina B3 (niacinamide) te poti astepta la fenomenul de “purging”. Asta inseamna ca daca nu introduci produsul treptat in rutina ta e posibil sa iti apara in prima faza mai multe cosuri decat inainte.
Acestea vor disparea, iar tenul se va obisnui cu substanta in timp.
Daca insa vrei sa eviti acest fenomen, incepe prin a aplica serul de 2 – 3 ori pe saptamana in prima faza.
Ce efect au niacinamidele asupra tenului?
- ajuta in preventia impotriva cancerlui de piele
- are proprietati anti-inflamatorii ajutand in lupta cu acneea, rosaceea, sau alte probleme ale tenului
- ajuta in lupta cu petele pigmentate si estompeaza ridurile fine
Pe de alta parte, zincul joaca un rol important anti-inflamator, fiind un ingredient folosit des impotriva acneei.
Cateva seruri recomandate:
- Revolution Skincare Blemish Zinc&Niacinamide
- Revolution Skincare Niacinamide 10% & Zinc 1%
- Revox Just Niacinamide 10%
- SkinCeuticals Blemish and Age Defense Corrective Serum – citeste mai multe despre produsele mele preferate ale celor de la SkinCeuticals
- The Ordinary 10% Niacinamide si 1% Zinc
- The Inkey List Niacinamide
Pasii 4 si 5. Hidratare
Niciun tip de ten nu trebuie sa sara peste acest pas! Hidratarea si intarirea barierei de protectie a tenului sunt 2 pasi foarte importanti si indispensabili.
Am spus pasii 4 si 5 pentru ca eu folosesc si un ser hidratant cu o textura foarte usoara, deoarece tenul meu a ramas in continuare uscat si imi doresc sa il hranesc in profunzime. In plus, imi place extrem de mult textula super light a acestui ser – unul dintre produsele cu cele mai mari vanzari din Coreea.
Desi contine extract de ceai verde, a nu se incurca acesta cu arborele de ceai! Nu este un produs care usuca sau care se adreseaza tenului gras, ci poate fi folosit de persoanele cu toate tipurile de ten.
Dupa acest pas, aplic o crema hidratanta de tip gel sau una care sa nu imi lase tenul lipicios sau gras.
Citeste mai multe despre cremele de fata pe care le indragesc aici. Vei gasi si cateva variante numai bune de folosit de persoanele cu ten mixt sau gras.
Pasul 6. Protectia solara
Nicio zi fara SPF, in special atunci cand foloseti produse cu acizi si vitamina C.
Stiu ca multa lume se plange ca este destul de greu sa gasesti o crema cu protectie solara care sa aiba o textura light si sa nu incarce tenul gras sau mixt, insa exista optiuni foarte bune. Am povestit aici despre preferatele mele.
Momentan folosesc o crema cu protectie solara japoneza, respectiv crema Aqua Rich Watery Essence a celor de la Biore. Imi place foarte mult textura ei deosebit de usoara, faptul ca se absoarbe foarte repede in ten si il lasa hidratat fara sa il incarce.
Ce e posibil sa iti displaca este faptul ca are in compozitie alcool, desi nu este printre primele ingrediente.
Alte optiuni de creme cu protectie solara apreciate de cele cu ten mixt si gras:
- Oricare dintre cele 3 creme ale celor de la Purito – Centella Green Level Unscented Sun SPF50+, Comfy Water Sun Block SPF50+, sau Centella Green Level Safe Sun SPF50+
- Crema BB Ultra Sensitive Anthelios SPF 50+
- Lotiune cu protectie solara Avene SPF 50+ pentru piele normala si mixta
- SVR Sun Secure
PM
Pasul 1. Double cleansing
Seara am un pas in plus in ceea ce priveste curatarea tenului, respectiv uleiul de curatare.
Imi spal fata cu un ulei de la un brand coreean, special formulat cu AHA pentru a ajuta in lupta cu punctele negre si uleiul din pori. Acesta contine Centella Asiatica si extract de ceai verde.
Iata cateva optiuni bune:
- gelul de curatare din gama cleanserului celor de la Innisfree, care contine acid salicilic – vezi aici
- uleiul de curatare cu ceai verde al celor de la Innisfree este potrivit tuturor tipurilor de ten, hidratand si curatand porii in profunzime
Dupa acest pas, ma spal cu acelasi cleanser folosit si dimineata. O alta optiune buna pentru tenul mixt si gras, este si spuma de curatare pentru pori cu pulbere de roca vulcanica, care absoarbe sebumul si lasa tenul curat.
Pasul 3. Toner sau ser cu AHA/BHA
Aplic un ser care contine acizi meniti sa exfolieze delicat si sa curete porii in profunzime. Daca preferi, poti folosi un toner cu astfel de ingrediente active.
In plus, dupa aplicarea serului, folosesc un aparat cosmetic ce ajuta ca produsul sa fie absorbit mai bine in ten.
Serul folosit de mine este de la Some by Mi si contine pe langa mixul de AHA, BHA si PHA, o concentratie destul de mare de Centella Asiatica. Poti vedea aici varianta de ser si varianta de toner.
Alte optiuni bune:
- serul AHA/BHA claryfing al celor de la Cosrx
- Ser cu AHA 8%, Mizon AHA 8% Peeling Serum
- Just Aha Acids Serum Revox
Pasul 4. Hidratare
Pe langa acesti 4 pasi, folosesc si masti, atat pentru hidratare si hranire, cat si pentru acnee.
Masti pentru acnee:
- masca cu acid salicilic a celor de la The Ordinary – o aplic de 2 ori pe saptamana si stau cu ea timp de 10 minute. Pe aceasta o puteti gasi momentan doar in acest pachet cu livrare in Romania, special conceput pentru persoanele in cautarea de tratament pentru acnee. Sa nu va speriati ca mine de culoarea mastii: este neagra!
- o masca cu argila si carbune –
- Masca SuperMud pentru tenul mixt si gras, GlamGlow – un bestseller global care contine 6 acizi exfolianti si carbune, care ajuta in lupta impotriva acneei, dar si in cicatrizare;
- Simple cu argila, ghimbir si vitamina C;
- Mastile cu argila ale celor de la Origins – cele mai vandute in UK, aceste masti vin in mai multe variante de argila.
- Masca cu roca vulcanica de pe insula Jeju – un produs cosmetic coreean foarte apreciat in Asia si nu numai.
- Claryfing Clay mask a celor de la SkinCeuticals
- o masca de tip servetel cu ingrediente active special formulate pentru tenul cu probleme – Bija Cica Mask, BHA Mask, Trouble Solution
Ca solutie pentru cosurile mai mari, pentru a evita sa le ating, dar si pentru a le usca si grabi vindecarea, aplic un plasture special pentru cosuri si uneori, local pe cos putin gel din tratamentul facial anti blemish al celor de la Clinique.
Nu am renuntat nici la mastile de tip servetel, pe care le aplic cel putin o data pe saptamana, deoarece tenul meu are nevoie in continuare de hidratare si hranire. Preferatele mele sunt cele cu rodie care are o concentratie mare de vitamine C ajutand tenul sa straluceasca, si cea cu ceai verde care ajuta sa regleze productia de sebum din pori.
** Asianskincare.ro este un proiect de suflet, nascut din pasiunea pentru ingrijirea tenului si produsele asiatice.
*Disclosure: Acest articol contine linkuri de afiliere, asta inseamna ca daca vei alege sa achizitionezi ceva folosind linkul, este posibil sa inregistrez un comision mic fara absolut niciun cost pentru tine – lucru care sustine existenta acestui blog. Parerile sunt ale mele si nu am primit nicio remuneratie pentru acest articol.
[…] Citeste si: O rutina pentru ten acneic potrivita […]