In urma cu cativa ani, am ales sa petrecem o vacanta in Zanzbiar in perioada finalului de an. A fost unul dintre cele mai frumoase concedii de pana acum si ne dorim sa ajungem inapoi cel putin inca o data in viitor.
Cum am strabatut tot drumul pana acolo, ne-am gandit ca ar fi fost pacat sa nu mergem si intr-un safari in Tanzania, si bine am facut. Este o experienta pe care o recomandam ori de cate ori avem ocazia, oricui ajunge in Zanzibar.
Nimic nu se compara cu o plimbare prin savana unde poti admira de aproape toate animalele pe care le-ai vazut pana acum la televizor. Cum nu sunt adepta gradinilor zoologice, un safari unde animalele sunt libere si in habitatul lor natural, a fost un vis devenit realitate.
Daca si tu te gandesti sa optezi pentru un safari in Tanzania si Zanzibar, am adunat aici toate informatiile de care ai avea nevoie, impreuna cu sugestiile mele.
Safari in Tanzania si Zanzibar – afla tot ce trebuie stiut!
De ce sa mergi intr-un safari in Tanzania
Dupa cum ziceam si mai sus, unul dintre motivele principale pentru care vei vrea sa mergi intr-un safari in Tanzania este experienta unica de a vedea animalele salbatice in habitatul lor natural.
Nu este o excursie in care poti alege sa mergi singur si trebuie neaparat sa rezervi un tur ghidat, intr-o masina speciala, cu un ghid localnic.
Care sunt optiunile pentru un safari in Tanzania?
Tanzania este o tara mare si incredibil de frumoasa, cu cateva parcuri si rezervatii naturale unde se organizeaza safari-uri.
Principalele zone din Tanzania unde poti merge in safari:
- Partea de nord – Serengeti, Ngorongoro, si Kilimanjaro sunt principalele atractii in aceasta optiune de tur si safari. Cea mai populara destinatie, unde majoritatea turistilor aleg sa mearga, si unde vei gasi nenumarate optiuni de excursii mai lungi sau mai scurte. Iata doar cateva dintre cele care mi-au atras atentia:
- Safari de 4 zile in Tarangire, Serengeti si Ngorongoro
- Varianta de 4 zile in care este inclusa si cazarea
- Plimbare cu balonul la apus in Serengeti
- Safari de 8 zile in Serengeti si Ngorongoro – nu include zborul pana in Tanzania
- 3 zile safari clasic in Serengeti
- Partea de sud – Nyerere (fosta Selous) este o rezervatie naturala mai putin cunoscuta si explorata, dar deosebit de frumoasa. Este rezervatia pe care am ales sa o vizitam noi, unde am parcurs zeci de kilometri fara sa intalnim foarte multe masini cu altu turisti.
- Partea de vest – o alta destinatie ascunsa, cu locuri precum Katavi si Mahale ce ofera cele mai autentice safariuri.
Cum ajungi intr-un safari in Tanzania

In functie de locul pe care il alegi pentru experienta ta, punctul de plecare si optiunile sunt diferite.
Pentru un safari in Serengeti si partea de nord a Tanzaniei, plecarea se face in general din Arusha.
Din Zanzibar poti ajunge cu usurinta in Arusha in aproximativ o ora de zbor. Verifica aici optiunile de zbor si preturile
Pentru Nyerere, in general plecarea se face din Dar Es Salam, capitala Tanzaniei. Zborul intre insula Zanzibar si Dar Es Salam este extrem de scurt, aproximativ 15 minute, si poti verifica optiuni de ore si preturi aici.
Noi am avut inclus in pretul safarirului si zborul din Zanzibar pana in Dar Es Salam si de acolo direct pana in rezervatia naturala, unde am aterizat pe pamant, in mijlocul rezervatiei. Pe ambele segmente de zbor, avionul a fost unul mic, in care am fost maxim 8 persoane inclusiv pilotul.
A fost cu siguranta o experienta unica.
Cat timp sa aloci pentru un safari?

Am vazut recent intrebari despre un safari de o zi cu plecare din Zanzibar si as vrea sa explic in cateva cuvinte motivele pentru care acest lucru nu este posibil.
Atunci cand vrei sa profiti de aceasta experienta unica, vei avea nevoie de minim 2 nopti si 3 zile intr-o rezervatie naturala.
Ia in considerare drumul de pe insula pana in Arusha sau Dar Es Salam, cat si drumul de aici pana in rezervatia naturala.
In plus, trebuie stiut ca orice safari se organizeaza in general fie dimineata foarte devreme, fie dupa amiaza. Pe timpul zilei, atunci cand soarele este sus pe cer, animalele se ascund sau dorm, ceea ce inseamna ca nu vei avea ocazia sa le admiri.
Citeste si: 10 plaje in Zanzibar pe care sa nu le ratezi!
Unde sa stai
O parte dintre pachetel turistice disponibile pe piata ofera cazarea inclusa, dar iti poti face si singur pachetul, urmand sa achizitionezi doar safari-ul propriu-zis de la fata locului.
Vei gasi optiuni de cazare de la cele mai basic pana la cele mai luxoase, amplasate in mijlocul rezervatiei, departe de orice asezare umana. Poti sta intr-un cort sau intr-o casuta de lemn, poti avea acces la piscina, si te poti bucura chiar de privelistea unui rau unde vin elefantii la adapat. Totul depinde de bugetul pe care il ai alocat pentru aceasta experienta.
Iata cateva dintre optiunile pe care le poti lua in considerare:
In Nyerere
Africa Safari Selous Nyerere national park – acesta este locul unde am ales sa stam noi, amplasat langa una dintre portile de acces in parcul national Nyerere. Este o optiune de cazare amplasata in apropierea Raului Rufiji, unde am avut acces la o piscina si la un bar. Casuta in care am stat era de fapt un cort destul de spatios, cu doua paturi mari si o baie privata. Interiorul era decorat clasic si frumos.
Serena Mivumo River Lodge – daca vrei o optiune ceva mai luxoasa tot in zona, acest hotel este perfect pentru tine. Casutele sunt amplasate chiar pe malul raului, oferind o priveliste unica. Vezi mai multe aici!
In Serengeti
Nomad Lamai Serengeti – este un lodge exclusivist, apreciat de toti cei care au ales sa stea aici. Amplasat la 30 de minute de Raul Mara, hotelul ofera privelisti extrem de frumoase, are un design interior rupt din revistele de calatorii si ofera acces la nenumarate activitati in Serengeti.
Four Seasons Safari Lodge Serengeti – Banagi este o zona cu nenumarate optiuni de cazare de lux printre care si celebrul lant hotelier Four Seasons. Din piscina infinity a acestui hotel, ai priveliste direct catre un lac in care poti admira animalele salbatice venite la adapat. In plus, unele camere au piscina privata, iar toate au o priveliste pe care nu o vei avea nicaieri in lume. Daca calatoresti pentru o ocazie speciala, eu zic ca merita sa petreci macar o noapte aici. Vezi mai multe!
Experienta noastra intr-un safari in Tanzania
Dupa cum spuneam si mai sus, desi Serengeti este o destinatie mult mai populara printre turisti, noi am ales sa vizitam Selous Game Reserve (actualul Nyerere).
S-a dovedit a fi o alegere perfecta pentru noi si o experienta de neuitat, deoarece am reusit sa vedem toate animalele importante, in habitatul lor natural, am vizitat un sat local, am petrecut 2 nopti sub un cer plin de stele asa cum nu l-am mai vazut niciodata, si am fost intr-un safari pe Raul Rufiji.
Toate acesta intr-o zona foarte putin populara printre turisti.
Chiar si zborul pana in rezervatie si pana la hotel a fost unic.
Am plecat dis de dimineata de la hotelul nostru din Zanzibar si am luat avionul pana in Dar Es Salam, iar mai apoi direct pana in Selous.
In prima dupa-amiaza, am fost intr-un tur al celui mai apropiat oras si un safari pe rau.
Am vazut copaci de caju, scoala locala, dar si nenumarate animale si pasari ce traiesc in rau sau in apropierea acestuia: hipopotami, crocodili, soparle monitor de dimensiuni impresionante, pasari multicolore, maimute, dar si oameni care pescuiau sau spalau la rau.
A doua zi, ne-am trezit inaintea rasaritului pentru a pleca in safari. Este important sa mergi dis de dimineata pentru a reusi sa vezi animalele, deoarece pe timpul zilei acestea se ascund de caldura si soare.
Am pornit intr-un jeep neacoperit, fara geamuri sau usi, cu o prelata pe acoperis care sa ne fereasca de soare. Am fost un grup de 4 turisti insotiti de un ghid si un sofer.
Accesul in rezervatie se face prin una dintre portile controlate de catre autoritati si ni s-a explicat ca in Tanzania oricine nu este inregistrat si este gasit in rezervatie este considerat braconier. Legile sunt foarte stricte in legatura cu braconierii, tocmai de aceea este important sa accesezi rezervatia prin una dintre aceste porti.
Ce animale am vazut in Selous (Nyerere)?
Soferul nostru a condus timp de cateva ore cu cateva opriri, in cautarea principalelor animale pe care orice turist isi doreste sa le intalneasca: lei, elefanti, girafe, leoparzi, zebre, bivoli, rinoceri, antilope, hipopotami.
Inainte de plecare, ni s-a explicat ca este important sa nu scoatem sunete care ar putea speria animalele salbatice, si sa nu folosim selfie stick-ul astfel incat acestea sa creada ca sunt atacate. In plus, la fiecare opririe, nu am avut voie sa ne indepartam de masina sau se ne aventuram in savana.
Dupa cateva ore de condus, am oprit si am servit micul dejun pe malul unui lac, de pe capota masinii. Aceasta ramane cu siguranta una dintre cele mai frumoase experiente avute intr-o vacanta. In timp ce mancam, pe partea cealalta a lacului zebre, antilope si girafe au venit la adapat, iar din mijlocul lacului hipopotamii si crocodilii ne observau cu interes.
Dupa ce am terminat de mancat, nu ne-am indepartat foarte mult de lac si ne-am gasit intre un leu si doua leoaice care se odihneau la umbra.
Soferul a oprit motorul si ne-a lasat sa ne bucuram de aceste minute unice. As minti daca as spune ca nu mi-a fost putin teama, mai ales tinand cont de faptul ca masina nu era acoperita si nu avea geamuri.
Cu toate acestea, leii avusesera parte si ei de un mic dejun copios si erau mai interesati sa aiba parte de liniste si pace, asa ca ne-au ignorat in timp ce le faceam poze.
Dupa mai bine de 5 ore de condus prin savana, aproape de ora pranzului ne-am intors inapoi la hotel si ne-am bucurat de cateva ore la piscina.
O alta intamplare unica in safari
Pe timpul noptii, ni s-a explicat ca sunt cateva ore in care se opreste generatorul de lumina, prin urmare totul este invaluit in bezna. Un intuneric cum nu am mai vazut niciodata.
In cea de-a doua noapte, ne-am trezit in acest interval si am auzit ceva frecandu-se de peretii cortului nostru. Ne-am gandit ca este vorba despre porcusorii salbatici care erau peste tot in apropierea hotelului, care s-au infiltrat si cauta de mancare. Asa ca am decis sa ne culcam la loc.
A doua zi dimineata, receptionera ne-a aratat o poza cu niste elefanti salbatici curiosi, care daramasera micul gard si investigasera casutele din complexul hotelier. Pana la urma, a fost o decizie buna sa nu iesim din camera!
Diferenta intre un safari in Tanzania si unul in Kenya
Desi eu personal am ajuns pana acum doar intr-un safari in Tanzania, sotul meu fusese in trecut si in Kenya, in Tzavo East.
Intrebat daca ar putea alege intre cele 2, alegerea lui a fost de departe safari-ul in Tanzania, in principiu datorita vegetatiei care iti permite sa vezi mult mai bine animalele salbatice.
Cand sa mergi in safari in Tanzania?
Desi noi am ajuns in luna ianuarie, cea mai buna perioada pentru o vizita in Tanzania este in timpul sezonului uscat, intre finalul lunii iunie si pana in octombrie.
Cu toate acestea, lunile ianuarie, februarie si mai sunt la fel de bune pentru un safari si vei vrea sa eviti lunile martie, aprilie, noiembrie si decembrie.
In iunie si iulie vei merge pentrub a vedea migratia animalelor, iar in august si septembrie alege sa mergi in partea de nord a Serengeti pentru a vedea cum trec animalele raurile.
Ce sa ai la tine intr-un safari in Tanzania
Aceasta este o intrebare pe care mi-am pus-o destul de tarziu inainte sa plecam in vacanta si nu am fost extrem de bine pregatita. Tocmai de aceea, ar fi bine sa inveti din experienta noastra si sa mergi pregatit.
Alege haine in culori neutre deoarece nu vrei sa atragi atentia animalelor, iar in plus soarele este destul de puternic. Ai la tine haine din materiale subtiri dar prin care pielea poate respira, precum inul sau bumbacul.
Adu-ti pantaloni lungi si o camasa cu maneca lunga, care sa isi acopere mainile si picioarele, atat de soarele puternic cat si de praf.
Poarta incaltaminte inchisa, pentru a nu risca sa calci pe ceva.
Nu uita de crema cu protectie solara ridicata pe care vei vrea sa o aplici pe toate zonele expuse inca dinainte de a pleca in expeditie.
Dimineata si seara temperaturile scad destul de mult, prin urmare asigura-te ca ai o jacheta sau o esarfa cu care sa te poti acoperi.
Buna,
ce agentie locala ati avut?
Buna! Am rezervat totul prin agentia din Romania, pe care din pacate nu as recomanda-o deoarece ulterior am avut o experienta neplacuta cu ei invacanta din Sri Lanka. Din cate tin minte, cei de la hotelul din Zanzibar ofereau si pachete pentru safari cu transport, merita intrebat direct.