Intr-o societate si o piata a cosmeticelor in continua schimbare, o lume in care zeci de produse de skincare dar si cosmetice iti sunt prezentate in feed zilnic, poate fi greu sa alegi acele produse care chiar fac diferenta. Sa incepem de la baze si sa stabilim care este rutina de ingrijire a tenului, sau altfel spus rutina de skincare ce iti va schimba cu adevarat viata.
Voi trece printr-o lista de activitati ce vor trebui sa intre in rutina ta zilnica, cu mentiunea ca o parte dintre ele sunt optionale.
Trebuie sa recunosc ca am facut cunostinta cu rutina coreeana de skincare la finalul anului trecut, pana atunci traind in ignoranta si luptandu-ma contant cu probleme unui ten extrem de uscat.
Respectarea zilnica a celor 9 pasi poate parea un lucru greu de facut, si vreau sa fie clar: nu toti pasii sunt obligatorii. Cu toate acestea, o parte din ei sunt esentiali. Iar tenul tau iti va multumi in scurt timp.
V-am povestit aici despre cea mai buna crema de fata si aici despre cea mai buna masca de fata. Insa acestia sunt doar 2 pasi dintr-o rutina de skincare ce pare complexa, care este destul de usor de urmat.
Dar hai sa incepem cu inceputul si sa stabilim cateva principii de baza.
Ce inseamna o rutina de ingrijire a tenului adecvata?
Dupa cum spuneam mai sus, in timp ce vei trece prin cei 9 pasi mai mult ca sigur vei avea impresia ca este un proces ce iti va lua foarte mult timp.
Din fericire, acest lucru nu este adevarat. Pot spune ca respect acest proces de cateva luni, alocand cate 10 minute dimineata si seara.
Cred ca oricine are grija de tenul sau trebuie sa isi aloce macar atata timp ingrijirii acestuia.
Deoarece pielea este expusa la toti factorii externi, fiind in acelasi timp cartea noastra de vizita, este important sa o tratam ca atare.
Merita mentionat ca o rutina corecta si potrivita nu va impiedica aparitia ridurilor, insa va ajuta la mentinerea supletii tenului, ajutandu-l totodata sa straluceasca si sa arate sanatos.
Dar iata cateva dintre principiile de baza ale unei rutini de ingrijire a tenului:
- Nu trebuie sa fie complicata.
- Foloseste produse potrivite tipului tau de ten.
- Incearca sa folosesti produse ce apartin aceleiasi game – acestea contin in mare acelasi tip de nutrienti, fiind complementare in utilizare, ajutand la obtinerea unor rezultate mai bune si mai rapide.
- Evita substantele nocive: parabeni (propil-, izopropil-, butil-, izobutil-), hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT), dietanolamina, dibutil ftalat (DBP) și dimetil ftalat (DMP), sulfat lauryl de sodiu (SLS) și sodium laureth sulfate (SLES).
- Cauta componente benefice tenului: antioxidanți (vitamina C, vitamina E, etc.), anti-iritanți (aloe, extract de musetel, ceai verde, etc.), ingrediente identice pielii (skin-identical ingredients) care ajuta celulele pielii.
Tipuri de ten
Este esential sa stim ce tip de ten avem pentru a putea alege produsele de ingrijire potrivite.
Va povesteam intr-un articol anterior despre problemele diferite cu care m-am confruntat de-a lungul vremii, la varste diferite.
Sunt multi factori care influenteaza tenul, insa varsta si schimbarile hormonale cred ca sunt principalele cauze de modificare in timp.
Dar haide sa vedem care sunt principalele tipuri de ten, cat si particularitati aplicabile oricaruia dintre aceste tipuri:
- Tenul normal – esti norocoasa daca ai un astfel de ten, care nu iti da batai de cap.
- Tenul mixt – in special zona T (zona fruntii, a nasului si barbia) prezinta tendinte de ingrasare.
- Tenul gras – observi exces de sebum chiar si dupa ce speli fata cu apa. Citeste aici despre rutina de ingrijire potrivita pentru un ten mixt sau gras, cu tendinte acneice.
- Tenul uscat – o problema cu care ma confrunt de cativa ani incoace. Dupa ce speli fata tenul devine foarte uscat, ai senzatia ca “te tine”. In special in timpul iernii imi era aproape imposibil sa aplic fond de ten deoarece acesta se aduna si lasa impresia de foaie de hartie in special pe zona fruntii. De asemenea, acest tip de ten este mult mai predispus aparitiei ridurilor si imbatranirii.
- Deshidratare – este o problema cu care se poate confrunta oricare dintre tipurile de ten de mai sus.
- Alte particularitati ce trebuie tratate separat: sensibilitate, tendinte acneice.
- Afectiuni intalnite: rozacee, dermatita, seboree. Acestea trebuie diagnosticate si tratate cu ajutorul unui medic dermatolog.
Importanta protectiei solare
Traind in Asia de aproape un an am observat ca femeile asiatice pun foarte mare accent pe protectia solara. Nu am vazut nicio femeie localnica sa sufere de arsuri solare.
Iar acestul lucru este datorat faptului ca ele pun foarte mare accent pe protectia solara. Pe langa faptul ca nu se expun la soare in general, niciodata nu pleaca din casa, vara sau iarna, fara sa aplice un strat de crema cu protectie solara.
Respectand acest pas vei evita aparitia petelor pigmentate, dar si imbatranirea prematura a tenului.
Iata cateva optioni speciale pentru fata:
In ce consta rutina de skincare coreeana?
In mare, rutina de ingrijire a tenului coreeana cuprinde mai multi pasi, pana la 11. Desi nu va trebui sa ii respecti pe toti in fiecare zi, cu cat mai multi, cu atat mai bine.
DEMACHIERE
Un pas esential in absolut orice rutina de skincare. Fie ca iti demachiezi tenul seara pentru a inlatura machiajul, fie ca o faci dimineata pentru a curata excesul de sebum si celule moarte din decursul noptii, acesta este un pas ce nu trebuie sa lipseasca.
Eu folosesc o apa micelara pentru ten sensibil/uscat de la Bioderma pentru a sterge urmele de machiaj. Am incercat multe alte branduri sau tipuri de demachiant, insa fie nu am fost multumita de cum curata (sau nu) machiajul, fie tenul meu nu a reactionat foarte bine.
Cred ca este un produs destul de accesibil, iar varianta mica de 100 ml este perfecta pentru calatorii.
CURATAREA TENULUI
Timp de multi ani am sarit acest pas si nu am vazut diferenta intre demachiere si curatarea tenului. Nu intelegeam de ce mai este nevoie sa spal fata mai ales pentru ca dupa ce folosesc apa tenul ramane si mai uscat si incepe sa ma tina.
Acest lucru s-a schimbat atunci cand am descoperit produsele potrivite pentru curatare. Este important sa spalam fata cu un cleansing oil sau o spuma de curatare, in functie de tipul de ten, pentru a indeparta si ultimele impuritati.
Eu folosesc un cleansing oil de la un brand coreean, ce contine extract de ceai verde, care lasa tenul hidratat si indeparteaza senzatia de foaie de hartie. Imi place ca nu trebuie folosit mult produs, face parte dintr-o gama de produse cu ingrediente naturale, curata bland tenul oferind totodata hidratare.
Exista si varianta spuma de curatare din gama cu ceai verde, care contine aceleasi ingrediente, insa fiind adecvata pentru tenul mixt si gras.
Din fericire, aceste produse sunt acum disponibile si pe piata din Romania, deoarece mi-am dorit foarte mult acest lucru. Iata insa si cateva optiuni folosite in trecut cu rezultate destul de ok:
Cleansing oil: Ulei micelar de la Dr. Grandel – un brand din Germania pe care eu il ador; The Ritual of Namaste Purify Cleansing Oil – un alt brand pe care l-am asteptat foarte mult in Romania;
Spuma de curatare: Spuma de curatare 2 in 1, Dr. Grandel Puriface; Spuma de curatare Vichy Purete Thermale; Cleansing Olive and Lavender, Apivita
PEELING/EXFOLIERE
Acesta este un proces ce nu trebuie exagerat, pentru ca riscam sa iritam pielea.
In functie de produsul folosit, exfoliaza pielea dimineata sau seara, sau chiar de 2-3 ori pe saptamana doar. Atunci cand alegi sa o faci zilnic, foloseste un produs foarte bland, iar eu as alege sa o fac seara pentru a evita orice iritatie pe timp de zi.
Exista doua tipuri de acizi exfolianti:
- AHA (alpha hidroxy acid) – actioneaza doar la nivel superficial, pentru tenul uscat si sensibil;
- BHA (beta hidroxy acids) – patrunde in profunzime si ajuta la reducerea aspectului uleios, pentru ten mixt.
In momentul de fata, eu folosesc de 2-3 ori pe saptamana o spuma cu particule exfoliante din material vulcanic de pe insula Jeju, menite sa curete in profunzime porii si sa absoarba excesul de sebum, fara insa a usca tenul.
Are un miros foarte placut si imi place ca dupa folosire, produsele urmatoare se absorb in ten mult mai rapid, pielea aratand mult mai bine.
Alternative bune: Exfoliant pe baza de fermenti vegetali, Dr. Grandel; Gel exfoliant Avene Ingrijire zilnica; AHA7 Whitehead Power Liquid.
LOTIUNE TONICA
Un pas menit sa calmeze si sa hraneasca tenul. Sincer, pana la vizita in Coreea nu credeam in acest pas. Insa dupa ce o fata din unul din zecile de magazine cu cosmetice mi-a aratat diferenta intre absorbtia serumului pe o piele pe care s-a aplicat toner si cea pe care nu, am fost convinsa.
In momentul de fata testez tonerul din gama cu rodie Innisfree, insa vreau sa merg pe viitor cu tonerul din gama cu ceai verde.
Lotiunea tonica cu ceai verde contine extract din frunze de ceai, dar si ulei din seminte de arbore de ceai ce actioneaza pentru a preveni imbatranirea tenului, calmeaza pielea, oferindu-i stralucire.
Lotiunea tonica cu roca vulcanica este potrivita pentru tenul gras, deoarece indeparteaza excesul de sebum, lasand pielea moale si revitalizata.
Optiuni disponibile in Romania: Klairs Suppler Preparation, Lotiune tonica Vichy Purete Thermale; Lotiune Tonica Clinique Clarifying Lotion 3; Lotiune pentru curatare Apivita Purifying Tonic Lotion With Propolis & Citrus
ESENTA SI/SAU SER
Daca te-ai gandit vreodata “care este diferenta intre esenta si ser?” esti exact ca mine.
Trebuie sau nu sa le folosim pe ambele?
Acum un an nici macar nu stiam ca serul sau esenta se aplica inaintea cremei, credeam ca este un produs ce inlocuieste crema. Nu e de mirare ca nu am vazut rezultate dupa cateva utilizari.
Ei bine, intre timp m-am informat si iata raspunsurile:
- Esentele sunt mai usoare, au o consistenta mai subtire si adauga o sursa suplimentara de hidratare a tenului intre toner si ser – daca ai tenul sensibil, mergi pe varianta mai putin concentrata, respectiv da skip la ser si foloseste doar esenta si crema hidratanta. Incearca esenta cu ceai verde daca ai tenul mixt sau gras, si esenta cu orhidee atunci cand esti in cautarea unui produs anti-aging si puternic hidratant.
- Serul contine cateva ingrediente cheie, menite sa adreseze probleme specifice; sunt mai concentrate si mai vascoase decat esentele. De exemplu, Vitamina C se foloseste pentru ten cu imperfectiuni – imbunatateste tenul pigmentat, aduce aport de antioxidanti (citeste aici topul 5 al serurilor cu Vitamina C pe care vei vrea sa le incerci); acid hialuronic pentru hidratare si stralucire.
- All in all, joaca in mare un rol similar si te poti limita la una dintre ele
Eu am folosit atat dimineata cat si seara un ser revitalizant cu extract de rodie din gama celor de la Innisfree de care am fost foarte multumita pana ce a fost scos de pe piata.
Dupa aceea, am ales sa merg pe varianta lor cu ceai verde. Acesta este special pentru hidratare, contine ingredinte naturale, este calmant, si exista si varainta de lotiune.
Pentru persoanele cu ten acneic sau pigmentat, un produs cu reviewuri excelente este serul regenerator cu extract de melc.
MASCA SERVETEL
Un pas indispensabil in rutina de skincare, chiar daca nu este aplicata zilnic. Personal cred ca acest pas in sine face diferenta si are un impact major in nivelul de hidratare al tenului meu, cat si stralucirea pe care a capatat-o. Chiar in Seul in luna decembrie, la temperaturi scazute, tenul meu a aratat exemplar si nu am avut problemele din trecut.
Daca alegi sa adaugi un singur pas in rutina ta, alege sa aplici o masca buna.
Am scris aici despre topul preferintelor mele, iar aici am un review in detaliu al celor aflate pe locul 1.
CREMA DE OCHI
Inca nu sunt convinsa de acest pas, insa prefer in momentul de fata sa folosesc plasturi cu acid hialuronic. Acestia se aplica sub masca si se dizolva absorbindu-se cu totul in piele. Lasa pielea foarte moale si stralucitoare, intens hidratata.
O varianta ce mi-a atras atentia disponibila pe piata din Romania, sunt plasturii cu aur 24k, ce revitalizeaza si ofera fermitate.
Desigur, daca vrei sa folosesti crema de ochi, nu este nimic rau in asta, si exista o multitudine de optiuni pe piata, insa nu as putea sa iti recomand preferata mea, deoarece nu am testat foarte multe in afara celei cu extract de rodie.
CREMA HIDRATANTA
V-am povestit aici despre cremele folosite in decursul anilor, dar am facut si un top 5 al preferintelor mele actuale.
Am testat crema Green Tea Seed Deep Cream a celor de la Innisfree, deoarece am vrut sa folosesc toata gama concomitent. Cred ca este important sa folosim produse ce contin acelasi tip de nutrienti, pentru a maximiza actiunea si calitatea lor.
Cum tenul mi s-a schimbat pe baza hormonala, aceasta crema mi s-a parut destul de grasa desi are o textura foarte light. Tocmai de aceea, am optat pentru variante mai usoare: Green Tea Balancing Cream sau lotiunea cu ceai verde mentionata mai sus.
FACTOR DE PROTECTIE
Un ultim pas in rutina de dimineata, factorul de protectie trebuie aplicat inaintea fondului de ten sau cremei BB.
EXTRA TIP
Foloseste o rola de jad.
Printre beneficiile utilizarii acesteia se numara:
- imbunatateste circulatia sangelui, rezultand intr-un ten mai stralucitor
- ajuta la drenajul linfei -> ten mai putin umflat
- detensioneaza muschii
Aceasta trebuie folosita impreuna cu esenta/serul sau in timpul aplicarii mastii servetel, si ajuta la absorbtia mai eficienta a produsului in ten.
Incepe de la barbie, catre pometi, apoi catre nas. Foloseste partea mai mica pentru zona de sub si intre ochi. Dinspre sprancene ruleaza pe frunte pana la par si orizontal din mijlocul fruntii catre exterior.
Dupa utilizare, se curata cu apa calduta si sapun sau cu spirt.
** Asianskincare.ro este un proiect de suflet, nascut din pasiunea pentru ingrijirea tenului si produsele asiatice.
Citeste si:
[…] o piata a cosmeticelor cu totul diferita. Aici, exista o constientizare a necesitatii unei rutine de ingrijire a tenului care nu promite rezultate peste noapte, dar care te va ajuta in timp sa iti imbunatatesti tenul si […]