Sinaia a devenit de-a lungul anilor o a doua casa, destinatia in care am ajuns in fiecare an inca de pe la 8 ani. E usor de inteles de ce il denumesc locul meu de suflet, unde imi place sa fug din Bucuresti, ori de cate ori am ocazia.
Amplasata pe Valea Prahovei, Sinaia este un orasel cochet, cu case frumoase, cu iz istoric, privelisti de neuitat, doua castele de poveste, si multe optiuni pentru drumetii in natura. In plus, in Sinaia si in apropiere vei avea suficiente obiective turistice de vizitat, pentru un weekend sau chiar si o saptamana.
Nu pleca fara sa citesti nici celelalte articole de pe blog care te-ar putea ajuta sa alegi o cazare de poveste:
- 12 hoteluri cu piscina in Brasov
- 20+ locuri de cazare la munte cu piscina unde vei vrea sa ajungi!
- 6 hoteluri cu jacuzzi in camera in Bucuresti
- 11 pensiuni cu piscina la munte langa Cluj
- 21 locuri unice de cazare cu ciubar la munte
- Destinatii de weekend langa Bucuresti
Obiective turistice Sinaia: ce sa faci intr-o vacanta in Sinaia
Cum sa ajungi la Sinaia?
Una dintre cele mai apropiate statiuni montane de Bucuresti, Sinaia poate fi o destinatie destul de aglomerata pe timpul weekendului. Insa, atunci cand alegi sa petreci aici cateva zile in cursul saptamanii, te vei putea relaxa si deconecta.
In plus, daca stii cum sa alegi cazarea potrivita in Sinaia, vei putea sa eviti zona aglomerata a orasului si sa fi una cu natura.
Cea mai usoara si rapida modalitate in care poti ajunge in Sinaia este luand trenul.
Din experienta mea, iti sugerez sa eviti sa mergi cu CFR calatori (in special pe durata verii) si sa optezi in schimb pentru una dintre companiile private: Astra Trans Carpatica sau Regio Trans.
Biletele pot fi cumparate online, din gara sau din tren, iar durata calatoriei din Bucuresti este de 1 ora si jumatate.
Atunci cand vei vrea sa calatresti cu masina personala, va trebui sa iti oraganizezi cu grija itinerariul si sa eviti orele de maxima aglomeratie. Ni s-a intamplat sa stam in coada la Comarnic si timp de peste o ora.
Cazare in Sinaia – unde sa stai?
Atunci cand te uiti dupa o cazare in Sinaia, vei avea de ales dintre mai multe optiuni:
- Zona centrala si strada principala a orasului, acolo unde gasesti majoritatea hotelurilor mari, dar unde este si mai aglomerat in general
- Strada Furnica si strazile laturalnice, cocotate pe dealuri
- Cartierul Cumpatu, o zona mai retrasa si in afara orasului
- Colina Mara si zona de dupa Calea Moroieni, unde vei gasi apartamente si cazari mai retrase cu privelisti frumoase
Alege cazarea in Sinaia in functie de modul in care vei vrea sa te deplasezi si cat de aproape vei vrea sa fi de gara, restaurante si obiective turistice.
Citeste si: Cazare cu piscina in Sinaia
Iata cateva dintre optiunile ce merita luate in considerare pentru fiecare dintre zonele mentionate mai sus:
- Hotel International – amplasat central dar nu chiar in mijlocul agitatiei, acesta este un hotel cu traditie, dar si cu 2 piscine interioare si un centru SPA unde te vei putea rasfata. Vezi mai multe aici!
- Vila Wendy – ofera apartamente chiar in inima orasului, la cativa pasi de parcul central, dar si de alte obiective turistice importante. Vezi mai multe aici!
- Pensiunea Casa Teo – o pensiune pe care am admirat-o intotdeauna, intr-un loc extrem de retras, la poalele muntilor si in inima padurii. Aici te vei relaxa cu adevarat, atat in comoditatea camerei, cat si pe terasa inconjurata de padure. Vezi mai multe aici!
- Oblique – Forest & Spa – un alt loc de cazare deosebit, la doar cativa pasi de castelul Peles, cu un jacuzzi la exterior si o gradina frumoasa. Vezi mai multe aici!
- Vila Harmony – in cartierul Cumpatu, departe de nebunia din oras, camerele sunt spatioase si cu priveliste catre munti. Vezi mai multe aici!
- Villa Onix – pe Calea Moroieni, in afara orasului, cu o gradina superba si camere cu un design modern. Vezi mai multe aici!
Obiective turistice Sinaia
Indiferent ca vei petrece doar un weekend sau mai mult timp in Sinaia, acestea sunt atractiile turistice pe care nu vei vrea sa le ratezi. Te poti relaxa, plimba in natura, sau poti vizita obiective pline de istorie si farmec.
Pentru a fi mai usor sa iti organizezi traseul si zilele in Sinaia, am facut o harta a obiectivelor turistice pe care o poti accesa direct in Google Maps apasand pe poza de mai jos.
Cazinoul si Parcul Dimitrie Ghica
Construit la initiativa Regelui Carol I in 1912, cladirea cazinoului din Sinaia este una deosebit de frumoasa atat la exterior cat si in interior.
Astazi un centru international de conferinte, acesta nu va fi greu de ratat fiind printre putinele cladiri din Parcul Dimitrie Ghica, respectiv parcul central din Sinaia. Cladirea poate fi vizitata la interior de joi pana duminica.
Parcul Dimitrie Ghica este principalul parc din Sinaia, amplasat in apropierea centrului orasului, dar si la mai putin de jumatate de ora de Castelul Peles.
Aici se organizeaza anual nenumarate concerte, iar pe timpul festivalului Sinaia Forever, tot aici vei gasi casute cu nenumarate produse realizate manual si mancare delicioasa.
La origini, parcul a fost constuit pe proprietatea printului Dimitrie Ghica si a suferit nenumarate modificari de-a lungul anilor.
Astazi, aici vei gasi o zona cu arbori centenari, Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi, locuri de joaca pentru copii, un foisor unde vei putea asculta uneori muzica de fanfara, o cofetarie cu terasa, dar si statui construite drept omagiu persoanelor importante care au locuit de-a lungul timpului in Sinaia.
Pe timpul iernii, aici se construieste un patinoar artificial, unde atat cei mici cat si cei mari pot petrece ore intregi distrandu-se.
Manastirea Sinaia
Lasa cazinoul pe partea dreapta, treci strada catre fantana cu statuia lui Cupidon, si urca scarile ce te vor conduce catre Manastirea Sinaia.
Drumul in sine pana la manastire este frumos, in special pe perioada toamnei cand copacii ce acoper scarile isi schimba culoarea frunzelor.
Manastirea este amplasata la poalele Muntelui Furnica, la doar cativa pasi de Castelul Peles. Biserica Veche dateaza din 1690 si a luat numele Sinaia, dupa Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai, partea noua fiind construita ulterior, intre 1843-1846.
Inauntrul bisericii pot fi admirate nenumarate picturi, dar si o expozitie permanenta, iar programul de vizitare este intre 10 si 18 pe timpul verii, si intre 10 si 15 pe timpul iernii, doar pentru grupuri mai mari de 10 persoane.
Drumul catre castel
Drumul pietruit ce leaga Manastire Sinaia de Castelul Peles este unul extrem de frumos, cu un parau in partea dreapta si un deal acoperit cu padure in partea stanga.
Aici vei gasi casute de lemn cu negustori ce vand diverse produse si suveniruri, dar si fructe de padure, porumb fiert sau copt, turta dulce si ciocolata de casa.
Complexul Turistic La Tunuri

Situat pe Domeniul Regal, Complexul Turistic La Tunuri gazduieste un hotel, un restaurant si o cafenea. Cafeneaua mea favorita din Sinaia, mai exact.
Privelistea pe care o ai de pe terasa de aici este de neegalat.
Complexul are o varsta mai mare de 130 de ani, apartine Patrimoniului National, iar pe vremea regelui acesta purta numele de Corpul de Garda. Numele si-l ia dupa cele 2 tunuri amplasate in partea dreapta a terasei, achizitionate de regele Carol I in timpul Razboiului de Independenta din 1877.
Castelul Peles si Castelul Pelisor
La poalele Muntilor Bucegi, cu o pajiste superba si o priveliste idilica, castelul Peles este o atractie de neratat in Sinaia. Poate principalul obiectiv turistic, castelul a fost construit in stil renascentist german intre 1873 si 1883 si a fost rezidenta de vara a familiei regale pana in 1947.
Paseste intr-o parte din cele 160 de camere, decorate cu opere de arta ale artistilor din Europa, candelabre cu sticla de Murano, mobilier din lemn pretios, ornamente din matase si pereti cu decoratiuni unice.
Programul de vizitare al castelului Peles este de marti pana duminica (luni fiind inchis) intre orele 9:15 si 17:15 (exceptie fiind ziua de marti cand castelul se deschide la ora 10).
Biletele pot fi cumparate doar de la casa de bilete a castelului si costa 50 lei pentru adulti, 25 lei pentru pensionari si 12.5 lei pentru elevi si studenti. De asemenea, exista si tururi optionale ce includ vizite la etajul 1 si etajul 2, cu preturi ceva mai mari. Puteti verifica preturile actuale aici.

Castelul Pelisor, fratele mai mic al castelului Peles, a fost construit intre 1899 si 1902, pe vremea Regelui Ferdinand, si are “doar” 70 de camere. Este amplasat intr-o zona mai retrasa, este construit in stil Art Nouveau ce combina elemente bizantine si celtice, iar la interior sunt folosite elemente brancovenesti.
Castelul Pelisor este inchis in zilele de luni si marti, iar in celelalte zile poate fi vizitat intre orele 9:15 si 16:15. Biletele sunt la jumatate de pret fata de cele pentru vizitarea Pelesului.
Drumul Regal si Poiana Stanii Regale
Aceasta este o drumetie usoara, ce te va purta prin spatele castelului, pana in creierul muntilor, intr-o oaza de liniste si frumusete.
Este un traseu pe care am fost de cateva ori in copilarie, deci pot spune ca este usor accesibil chiar si de cei care calatoresc insotiti de copii ceva mai mari.
Poteca Regala este marcata cu banda albastra, drumul este pietruit, iar urcarea este destul de lina prin padure. Aceasta era drumetia favorita a regilor si reginelor, iar astazi nu este un traseu extrem de aglomerat, ce va dura aproximativ o ora si jumatate.
Poiana Stanii Regale este situata la o altitudine de 1285 m si ofera un peisaj superb. Una dintre amintitrile pe care le am de aici este interactiunea cu un magar prietenos, pasunea intinsa de un verde superb, dar si ploaia ce ne-a tinut “prizonieri” timp de cateva ore adapostiti la unul dintre restaurantele din poiana. Morala povestii? Nu pleca fara o salopeta sau umbrela nici chiar in zilele dogoritoare de vara.
Castelul Foisor
Da, ai citit bine, in Sinaia nu sunt doar 2 castele, ci 3. Desi castelul Foisor este de fapt un palat, acesta merita trecut pe lista de obiective turistice ce nu trebuie ratate intr-o vizita la Sinaia.
Castelul este situat langa Pelisor, iar la origine a fost o cabana de vanatoare si locul in care Regele Carol I si Regina Elisabeta au stata pana la finalizarea castelului Peles. Aici s-a nascut mai tarziu Regele Mihai, iar in 1932, in urma unui incendiu, Foisor a fost refacut.
Mai tarziu, castelul a fost marit si de Nicolae Ceausescu.
Desi, din pacate, Foisorul este inchis si nu poate fi vizitat de catre turisti, il poti admira macar la exterior.
Casa Memoriala George Enescu
Ascunsa in Cartierul Cumpatu, intr-o zona linistita, Vila Luminis gazduieste Casa Memoriala George Enescu.
Artistul de renume mondial, a fost apropiat al familiei regale, in special al Reginei Elisabeta. Dupa ani petrecuti dupa voia inimii in Castelul Peles, artistul a decis constructia unei case pe care a numit-o Vila Luminis.
Dupa plecarea artistului din Romania, vila a fost donata de catre acesta statului, iar astazi poate fi vizitata.
Muzeul este inchis in zilele de luni si marti, iar pretul biletului este de 10 lei pentru adulti, 5 lei pentru pensionari, si 2,5 lei pentru elevi si studenti.
Castelul Stirbey – Muzeul Orasului Sinaia
Cea mai veche cladire civila din Sinaia, castelul a fost construit pentru fiica domnitorului Barbu Bibescu-Stirbey.
Astazi, acesta gazduieste un muzeu, o cafenea, dar si camere de hotel, pentru cei ce isi doresc sa stea intr-un loc cu adevarat deosebit.
Expozitia de trenuri din Gara Sinaia
Muzeul trenuletelor din Sinaia poate fi o oprire atat pentru copii cat si pentru adulti.
Deschis in 2009, il vei gasi cu usurinta atunci cand intri in gara, pe partea stanga, in incinta primei gari regale, unde opreste si vestitul Orient Express.
Macheta din gara din Sinaia are 150 de vagoane si 70 de locomotive diferite si a fost construita de catre un italian.
Telecabina pana la Cota 1400
Ai diferite variante pentru a ajunge la Cota 1400 si o poti alege pe cea preferata in functie de timpul pe care il ai la dispozitie, dar si de cat efort fizic vrei sa faci.
Cea mai usoara si rapida varianta ar fi sa iei telecabina din centrul orasului. Nu vei avea cine stie ce portiune de urcat, pretul biletului pentru o urcare pana la Cota 1400 este de 15 lei pentru adulti, studenti si pensionari, sau de 8 lei pentru copii. Daca vrei sa si cobori cu telecabina, mai adauga 10 lei, respectiv 6 lei pentru biletele de copii.
In fiecare zi de luni telecabina este in revizie tehnica, in cursul saptamanii prima urcarea este la 8:30 si ultima la 15:30, iar in weekend poti urca pana la 16:30. Daca totusi vrei sa urci intr-o luni, alege telegondola – aceasta are revizie in zilele de marti.
O alta varianta pentru care poti opta este sa mergi cu masina personala chiar pana la Cota 1400, de unde sa alegi sa continui calatoria pe jos sau cu telescaunul. Drumul din oras are o lungime de aproximativ 7 kilometri si nu este greu de parcurs.
Pentru cei mai activi dintre voi, exista si varianta de a merge pe jos intr-o drumetie pana la 1400 m altitudine.
De-a lungul anilor am experimentat toate variantele si cred ca oricare este ok in functie de timpul pe care vrei sa il aloci.
Atunci cand alegi sa urci pe munte, nu uita sa ai cu tine si o geaca sau o bluza ceva mai groasa, indiferent de anotimp. Temperaturile sunt ceva mai scazute in creierii muntilor, si de cele mai multe ori bate vantul.
Te poti opri la unul dintre restaurantele sau cabanele unde poti lua masa cu priveliste frumoasa sau poti continua mai departe. De la Cota 1400 poti alege sa mergi pe jos sau cu telescaunul pana la Cota 2000, catre cabana Valea Dorului, sau sa cobori pe jos pana in Sinaia. Pe timpul iernii, aici poti schia, iar din experienta mea, partiile sunt destul de ok chiar si pentru incepatori.

Vilele vechi cu incarcatura istorica
Poate ca nu sunt un obiectiv turistic pe care sa il poti vizita, dar mie imi place tare mult sa ma pierd pe strazile din Sinaia si sa admir casele mai vechi sau mai noi, cu arhitectura locului.
Este adevarat ca o parte dintre cele mai vechi sunt lasate in paragina, dar sunt si multe care au fost reabilitate si transformate in cabane sau mini hoteluri.
Villa Vilegiatura / Florica Socolescu este una dintre acestea. Cu un trecut special, fiind construita de catre unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti din perioada interbelica pentru sotia sa, locatia isi pastreaza si astazi sarmul de odinioara. Vila a fost reconditionata recent, iar proprietarii si-au dorit sa pastreze aerul perioadei interbelice, atat prin designul exterior cat si cel interior.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
Incepe urcarea pe strada de langa parcul central, treci pe langa Manastirea Sinaia, si urca pana la Furnica. La intoarcere coboara pe Strada Aosta si vei ajunge chiar in centrul orasului.
Trasee montane
Pana la urma Sinaia este o statiune montana si de aici vei avea posibilitatea sa faci diferite drumetii montane, cu garde de dificultate diferite.
Pe langa traseul pana la Poiana Stanii Regale, considerat a fi unul usor, se poate urca dintr-o alta zona a orasului catre Piscul Cainelui, de unde se va admira Masivul Bucegi.
Poti merge pana la Cuibul Dorului, Caban Pestera, Gura Diham si Cabana Diham, Poiana Izvoarelor.
Excursii de o zi din Sinaia
Daca ai epuizat toate atractiile turistice din Sinaia, urca in tren sau masina si fa o excursie de o zi din Sinaia. Iata cateva optiuni, printre preferatele mele.
Castelul Cantacuzino
Cea mai rapida si accesibila modalitate prin care poti ajunge la castel este sa iei trenul din Sinaia pana in Busteni, dupa care sa faci o scurta drumetie.
Cocotat pe un deal, oferind o priveliste ce iti va taia rasulfarea, pe langa arhitectura castelului, aici vei putea vizita si expozitii de arta, sau vei putea lua masa la restaurantul castelului. Inainte de a pleca, verifica siteul oficial deoarece este posibil ca programul de vizitare sa fie diferit din cauza evenimentelor ce se organizeaza aici.
Cascada Uralatoarea
Tot din Busteni poti ajunge, pe un traseu de munte foarte lejer, pana la Cascada Urlatoarea. Datorita dificultatii mici a traseului, am ajuns aici in repetate randuri, cam in orice anotimp. Tot din cauza acestui fapt va trebui sa te astepti la destul de multa lume in apropierea cascadei si pe traseu.
Cabana Susai
Un alt traseu pe care am fost de nenumarate ori, atat cu familia, cat si in excursii cu scoala, la Cabana Susai se poate ajunge din Predeal. Traseul are o dificultate usoara si drumetia dureaza undeva intre 2 si 2 ore jumatate.
Cabana Trei Brazi
Tot din Predeal, un drum de aproximativ 5 kilometri te va duce catre Cabana Trei Brazi – un hotel si restaurant in mijlocul naturii. Peisajul este superb si este un loc in care am revenit cu drag.
Timisul de Sus
Valea Rasnoavei si zona Timisul de Sus sunt absolut superbe, rupte din povesti si merita vizitate. Poti ajunge aici din Predeal, iar traseul este unul ceva mai lung, dar cu o dificultate scazuta.
Lacul Scropoasa
Un drum de mai putin de o ora, din Sinaia si pana la Lacul Scropoasa poti ajunge chiar cu masina si pe jos. Traseul este usor iar lacul si cabana pot face parte cu usurinta din orice lista de locuri instagrammabile din Romania.
Brasov
Trenul face mai putin de o ora intre Sinaia si Brasov, asa ca merita sa faci o plimbare de o zi si sa explorezi toate lucrurile pe care le poti face in Brasov. Am dezvoltat o pasiune destul de recenta pentru acest oras si cred ca ar trebui sa ii oferi o sansa si tu.
Citeste si: Locuri de cazare cu piscina in Brasov
Unde sa mananci in Sinaia?
Am observat ca in locurile in care am locuit (Bucuresti, Italia, Hong Kong, Seul), dar si in locurile unde am calatorit destul de des (Munchen, Sinaia, Brasov, Oradea) am o lista cu restaurante sau locuri unde mananc de fiecare data. Imi place sa testez locuri noi, dar uneori parca e mai bine sa merg la sigur, acolo unde stiu ca imi place mancarea.
Ei bine, acelasi lucru este valabil si pentru Sinaia.
Nu e nicio escapada la Sinaia fara sa mananc o prajitura si sa beau o cafea la Bar Regal. La fel cum de obicei mananc micul dejun la Restaurantul Bucegi, chiar in centrul orasului.
Acum cativa ani, dupa o escapada la schi, o prietena m-a dus la restaurantul Snow de langa telecabina. Mancarea este buna, iar interiorul este foarte frumos decorat cu motive traditionale deosebite.
Experienta mea la Taverna Sarbului de langa telegondola nu a fost una extrem de buna, dar este adevarat ca am fost acum destul de multi ani, motiv pentru care nu i-am mai dat nicio alta sansa.
Restaurantul Forest este un alt loc cu foarte multe recenzii extraordinare, unde am fost destul de recent. Este amplasat intr-o zona foarte frumoasa, aproape de padure, departe de zarva din inima orasului. Are un design inedit si un meniu destul de sofisticat, cu preturi pe masura. Merita incercat pentru o ocazie speciala.
Buna. Referitor la biletele pt intrarea în Peleș, pe site-ul oficial costa 150 lei adult și 25 lei elev. Mi sa părut foarte scump.
Buna Cristina! Multumesc pentru specificare. Intr-adevar, 150 lei de adult mi se pare si mie un pret destul de mare…