| |

Obiective turistice Olimpia, Grecia

Last Updated on August 7, 2024 by Ingrid

O vizită la Olimpia Antică din Grecia, cu ecourile gloriei sale apuse, este o călătorie în timp, acolo unde spiritul Jocurilor Olimpice s-a aprins pentru prima dată. In aceasta postare iti voi vorbi despre obiective turistice Olimpia.

Amplasată într-un peisaj plin de verdeață, această minune arheologică rezonează cu pașii atleților și cu entuziasmul spectatorilor din antichitate.

Recunoscut ca fiind locul de naștere al Jocurilor Olimpice, locul emană sentimentul profund de istorie și semnificație culturală.

În timp ce vă plimbați in locurile sacre, imaginați-vă măreția stadionului antic, unde probele atletice și camaraderia sunt în centrul atenției.

Această postare conține linkuri afiliate către produse și servicii pentru care putem fi compensați, fără costuri suplimentare pentru tine. Citiți mai multe despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.

Table of Contents

  1. Obiective Turistice Olimpia
    1. Scurt istoric – Pentru ce este Olimpia cunoscută?
    2. Merită să vizitezi Olimpia în Grecia?
    3. Cum să ajungi de la Atena la Olimpia?
    4. Unde se află Olimpia Antică
    5. Principale obiective turistice în Olimpia, Grecia
      1. Situl Arheologic
        1. Prytaneionul
        2. Philippeionul
        3. Stoa Echo, Hipodromul, Stadionul si Terenurile de Lupta
        4. Gymnasium-ul
        5. Leonidaion
        6. Statuia lui Zeus
      2. Muzeul Arheologic
  2. Ore de deschidere
  3. Când să vizitați
  4. Unde să stați în Olimpia, Grecia
  5. Articole Similare

Obiective Turistice Olimpia

Scurt istoric – Pentru ce este Olimpia cunoscută?

Obiective turistice Olimpia
Olimpia Antică, Grecia / Ingrid

Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo au avut o audiență estimată la 3,05 miliarde de telespectatori, adică aproape 40% din populația lumii. Dacă doriți să vizitați locul unde a început totul, trebuie neapărat să treceți pe la Olimpia Antică.

În ciuda numelui său, Olympia se află în partea de vest a peninsulei Peloponez, departe de Muntele Olimp.

Muzeul din Olimpia / Ingrid

Ceea ce a început ca un punct de interes pentru locuitorii peninsulei s-a transformat într-un centru panelenic, un far al unității și al identității comune pentru grecii din întreaga lume antică.

Olimpia Antică, Grecia / Ingrid

Primele Jocuri Olimpice au avut loc în anul 776 î.Hr., iar ultimele competiții înregistrate au avut loc în anul 393 d.Hr., adică până la reluarea Jocurilor Olimpice moderne, în anul 1896 d.Hr.

Spre deosebire de competițiile de astăzi, Jocurile Olimpice se desfășurau mereu în același loc, Olimpia.

Evenimentele periodice erau atât de importante încât războaiele se opreau în timpul Jocurilor, astfel încât oamenii puteau călători și participa nestingheriți.

Olimpia, sit ce face parte din Patrimoniul UNESCO / Ingrid

Orice bărbat grec liber putea participa la Jocurile Olimpice, iar sportivii de succes deveneau vedete, la fel ca și sportivii de azi.

Obiective turistice Olimpia
Ingrid, Alex & Iris la Olimpia, Grecia

Cei peste 1000 de ani în care a fost centrul sportiv și cultural al lumii grecești și-a lăsat amprenta asupra locului. La apogeu, existau aproximativ 760 de clădiri și monumente, multe dintre ele aflându-se în stare de ruină, mărturie a măreției lor de odinioară.

Mergeți pe urmele superstarurilor de odinioară și descoperiți situl arheologic magic al Olimpului antic.

Merită să vizitezi Olimpia în Grecia?

Categoric da! Marele sit arheologic este bine întreținut, oferind o fereastră către unul dintre cele mai faimoase locuri de desfășurare a sporturilor din istoria omenirii.

Cum să ajungi de la Atena la Olimpia?

Olimpia antică se află la aproximativ 300 km sud-vest de Atena.

Există două opțiuni pentru a ajunge acolo: cu mașina sau cu autobuzul; în orice caz, vă așteaptă o călătorie de 4 ore (8 ore dus-întors).

Dacă intenționați să închiriați o mașină, faceți acest lucru din timp, mai ales când călătoriți în sezonul de vârf. Discover Cars este un agregator excelent care vă va ajuta să economisiți până la 70% la închirierea unei mașini. Obțineți cea mai bună ofertă aici!

Dacă alegeți să mergeți cu mașina, drumul este ușor, în mare parte pe autostrăzi (A8 și A7) – doar ultimii 100 km sunt pe un drum național (cu o singură bandă).

În timp ce utilizarea drumurilor naționale este gratuită, pe autostrăzi se plătește. Veți trece în mod regulat prin porțile de taxare, unde puteți plăti în numerar sau cu cardul de debit/credit – suma totală se va ridica la aproximativ 12 euro pentru o călătorie dus-întors.

Totuși, 8 ore de condus pentru a ajunge și a vă întoarce poate fi obositor. Asadar, luați în considerare posibilitatea de a petrece o noapte în Olimpia.

Dacă preferați să încheiați totul într-o singură zi, plecati dimineata devreme din Atena. Astfel, veti avea timp să vă bucurați de Olimpia inainte să vă întoarceți.

Ca alternativă, o opțiune mai convenabilă este rezervarea unui tur cu ghid, inclusiv o excursie cu autobuzul. În acest fel, vă puteți odihni în timpul călătoriei, puteți profita la maxim de vizita în Olimpia și tot vă puteți întoarce în Atena la sfârșitul zilei.

Rezervați turul Olimpia antică din Atena

O altă opțiune grozavă este să rezervați o excursie cu un taxi privat.

Unde se află Olimpia Antică

Adresa: Str: Archaia Olympia 270 65, Grecia, în partea de vest a Peloponezului.

Principale obiective turistice în Olimpia, Grecia

Pe scurt, ar trebui să vizitați trei locuri diferite din Olimpia: orașul modern, muzeul arheologic și situl arheologic.

Am vizitat-o cu mașina, așa că, după ce am petrecut câteva ore în mașină, primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne plimbăm pe străzile orașului modern Olimpia, căutând un loc unde să mâncăm.

Obiective turistice Olimpia
Olimpia, Grecia / Ingrid

Strada principală este străjuită de magazine turistice, restaurante și cafenele, astfel încât există o varietate destul de mare de opțiuni.

Ne-am decis pentru un local tradițional grecesc, comandând două farfurii mari de gyros gustos.

Gtros în Olimpia / Ingrid

Revigorați și plini de energie  eram gata să explorăm situl arheologic.

Situl Arheologic

La început am achiziționat biletele de intrare, care erau valabile și pentru muzeu. Acestea au costat 12 euro de adult și au fost gratuite pentru copil; puteți plăti cu numerar sau cu cardul.

Sau vă puteți rezerva biletul din timp. Vă recomandăm să faceți acest lucru mai ales dacă călătoriți în timpul sezonului de vârf (din mai până la începutul lunii septembrie). Cum noi am vizitat la sfârșitul lunii septembrie, nu a fost aglomerație, dar era totuși multă lume.

Rezervați aici biletul electronic și ghidul audio pentru situl arheologic și muzeu!

Rezervați-vă turul autoghidat în realitate virtuală al Olimpiei

Având în vedere istoria sa îndelungată, situl din patrimoniul mondial UNESCO conține ruine din diferite perioade: Arhaică, Clasică, Elenistică și Romană. Voi încerca să le enumăr pe unele dintre cele mai importante.

Prytaneionul

În partea de nord a sitului, veți găsi Prytaneionul.

În mod obișnuit, Prytaneionul era sediul puterii executive în orașele-state grecești, echivalentul Casei Albe din Washingtonul de astăzi sau al Whitehall din Londra.

Totuși, în cazul Olimpiadei, aceasta era clădirea în care se întâlneau oficialii și câștigătorii Jocurilor.

Philippeionul
Obiective turistice Olimpia
Philippeion, Olimpia / Ingrid

Tot aici veti gasi monumentul comemorativ circular dedicat familiei lui Filip al II-lea al Macedoniei, numit Philippeion.

În antichitate, acesta conținea statui din fildeș și aur ale celor trei generații ale dinastiei Argead: Regele Amyntas și regina Euridice, fiul lor, Filip și soția sa, Olimpia și nepotul lor, Alexandru cel Mare.

Această familie și-a lăsat amprenta asupra lumii, iar isprăvile (și disfuncționalitățile) sale mai mari decât viața sunt amintite până în ziua de azi (de exemplu, filmul din 2004, inexact din punct de vedere istoric, dar de altfel distractiv, cu Colin Farell, Angelina Jolie, Val Kilmer și Anthony Hopkins, printre alții).

La sud – și dincolo de tezaurele diferitelor orașe-state – veți găsi Metroon, templul grecesc antic, care este dedicat zeiței-mamă.

Stoa Echo, Hipodromul, Stadionul si Terenurile de Lupta
Olimpia, Grecia / Ingrid

La est se află Echo Stoa, o alee publică acoperită, folosită cândva ca un fel de bazar. Numele său, Echo, reflectă fostele sale calități acustice; se spune că un cuvânt rostit aici, ar fi avut ecou de șapte ori.

Mai la est se află hipodromul și ulterior stadionul; la urma urmei, locul a fost un loc de desfășurare a activităților sportive.

O altă alee acoperită a fost Stoa de Sud, care trece pe lângă ruinele Camerei Consiliului sau bouleuterion.

Obiective turistice Olimpia
Olimpia, Grecia / Ingrid

În partea vestică se află terenurile de lupte, așa-numitele palaestra.

Gymnasium-ul

În apropiere se afla gymnasium-ul, o sală de antrenament folosită de atleți, de unde deriva numele modern al sălilor de sport in limba Engleza (gym).

Puțini dintre cei ce merg la sala realizează că termenul Grecesc gymnos înseamnă gol, deoarece anticii obișnuiau să se antreneze fără haine pe ei. Așadar, atunci când spui: “Mă duc la gym“, înseamnă literalmente: “Mă duc la (locul cu) oameni goi”.

Olimpia, Grecia / Ingrid
Leonidaion

Toți sportivii participanți trebuiau să stea undeva în timpul Jocurilor; acel loc era Leonidaion, în partea de sud-vest a sitului. Un anume Leonidas din Naxos l-a finanțat și l-a proiectat, de unde și numele.

Statuia lui Zeus

Nu în ultimul rând, Olympia antică era cunoscută pentru că adăpostea una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, statuia lui Zeus.

Olimpia, Grecia / Ingrid

Statuia a fost pierdută și distrusă în timpul Evului Mediu timpuriu, în circumstanțe neclare, dar deținem mărturii de la martori oculari despre măreția sa.

Era o figură gigantică așezată, făcută din plăci de fildeș și panouri de aur, montată pe o structură de lemn. Statuia a fost realizată de Phidias în jurul anului 435 î.Hr. în atelierul situat în partea de vest a sitului arheologic.

Obiective turistice Olimpia
Olimpia / Ingrid

Muzeul Arheologic

Muzeul Arheologic din Olimpia se află în apropierea sitului arheologic și găzduiește o colecție vastă de opere de artă, arme, ceramică și alte piese interesante care acoperă 1000 de ani de istorie, din epoca arhaică până la sfârșitul perioadei romane.

Ore de deschidere

Sezonul de vârf (aprilie – octombrie): Zilnic, 8:00 – 20:00

Sezonul de iarnă (noiembrie – martie): Zilnic, 8:30 – 15:30

Ultima admitere: cu 15′ înainte de ora închiderii

Sărbători:

1 ianuarie: închis

25 martie: închis

Vinerea Mare: 12:00-17:00

Sâmbăta Mare: 8:00-15:00

1 mai: închis

Duminica Paștelui: închis

25 decembrie: închis

26 decembrie: închis

Când să vizitați

Noi l-am vizitat la sfârșitul lunii septembrie.

În ciuda faptului că era toamnă, vremea era caldă și a trebuit să ne odihnim la umbră de câteva ori, mai ales că am purtat bebelușul nostru într-unul dintre acele genți frontale.

Îmi pot doar imagina căldura sufocantă din iulie și august. Astfel, cel mai bun moment pentru a-l vizita este la sfârșitul lui aprilie până la începutul lui iunie sau la sfârșitul lui septembrie până la începutul lui octombrie.

Dacă, totuși, alegeți să mergeți în timpul sezonului de vârf, asigurați-vă că aveți la voi multă apă. Veți avea nevoie de ea!

Unde să stați în Olimpia, Grecia

Dacă călătoriți din Atena și alegeți să rămâneți peste noapte, iată cele mai bune 3 opțiuni de cazare în Olympia Antică.

Hotel Europa Olympia – un hotel de top, cu piscină, la mică distanță de mers pe jos de centrul orașului. Vedeți mai multe aici!

Anesi Rooms To Rent – un hotel frumos administrat de o familie, situat la 750 de metri de situl arheologic și de Muzeul Olimpului Antic. Vedeți disponibilitatea și prețurile aici!

Prytanio – camere confortabile la mică distanță de restaurante și de situl arheologic. Vedeți mai multe aici!

Articole Similare

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *