Planifici o vacanta in capitala Marii Britanii si cauti o lista cu obiective turistice in Londra? Ai ajuns in locul potrivit pentru ca astazi iti voi povesti despre toate locurile pe care nu trebuie sa le ratezi, dar iti voi oferi si informatii utile pretioase.
Unde sa alegi cazare in Londra, cum sa ajungi de la aeroport in oras, daca merita sa cumperi sau nu London Pass, plus multe altele. Voi incerca sa raspund tuturor intrebarilor pe care le-ai putea avea atunci cand planuiesti o vacanta sau un city break in Londra.
Poate cea mai cosmopolita destinatie din Europa, in Londra vei gasi un mix de culturi ce te vor fascina. Datorita istoria impresionanta a insulei, Londra va ofera nenumarate muzee si obiective turistice de vizitat, dar si o simpla plimbare prin diversele sale cartiere iti va incanta simturile.
Desi am vizitat orasul de nenumarate ori, revin de fiecare data cu placere si interes, si nu cred ca m-as putea plictisi vreodata de vibeul din aceasta capitala europeana.
Daca aceasta este prima ta vizita in Londra, haide sa iti povestesc despre toate lucrurile pe care trebuie sa le ai in vedere.

Table of Contents
Tot ce trebuie sa stii pentru o vacanta la Londra
Cum ajungi in Londra
Veste buna este ca indiferent de unde esti din Romania, vei avea in apropiere un oras cu aeroport de unde vei putea zbura catre Londra. Fiind o destinatie importanta in Europa, exista multe optiuni de zboruri din care sa poti alege.
Verifica pe Skyscanner.com introducand aeroportul cel mai apropiat de tine ca destinatie de plecare.
Din Bucuresti, majoritatea companiilor low cost au zboruri catre Londra, uneori chiar si mai multe in fiecare zi. Vei putea astfel sa alegi plecarea si intoarcerea astfel incat sa iti optimizezi timpul petrecut in Londra.
Cum ajungi de la aeroport in oras
Inainte de toate, va trebui sa iti rezervi avionul si sa afli pe care dintre cele 4 aeroporturi vei ateriza. Pentru ca da, atunci cand iti vei petrece un city break in Londra este posibil sa ajungi pe unul dintre aceste aeroporturi:
- Aeroportul Heathrow – aeroportul principal din Londra, aflat cel mai aproape de oras, acolo unde aterizeaza in general companiile de linie (precum British Airways, Lufthansa etc) dar si Blue Air cu plecare din Bucuresti.
- Aeroportul Luton – amplasat in nordul Londrei, cam la 55 kilometri distanta, acesta este principalul aeroport de unde opereaza companii low cost precum Ryanair sau Wizzair.
- Aeroportul Gatwick – amplasat in sudul Londrei, in drum catre Brighton. Si de aici vei avea optiuni de zboruri low cost, in momentul de fata Wizzair operand cateva zboruri catre Bucuresti.
- Aeroportul Stansted – la 65 kilometri in nord estul Londrei, de aici stiu ca pleaca zboruri catre Oradea sau alte orase din Romania.
Indiferent unde aterizezi, iata care sunt optiunile pentru a ajunge in oras.
De la Heathrow

- Cea mai ieftina optiune este sa calatoresti cu metroul. Linia Piccadilly leaga terminalele aeroportului de centrul orasului, iar pe drum vei putea schimba si catre alte linii ce te vor duce in zona unde ai ales hotelul. Singurul dezavantaj este spatiul limitat din metrou atunci cand vei calatori cu bagaje mai voluminoase. Poti plati contactless cu cardul sau cu telefonul, iar pretul pentru o zi atunci cand mai folosesti transportul in comun va fi 10.6 GBP.
- Cea mai rapida optiune este Heathrow Express. Trenul rapid circula la intervale scurte de timp, opreste doar in terminal si la Gara Paddington, unde te va duce in doar 15 minute. Bineinteles, aceasta varianta este ceva mai scumpa, dar atunci cand rezervi din timp vei putea economisi pana la 75% din pretul biletului. Rezerva aici!
- A treia optiune ar fi sa iei un taxi sau sa rezervi un transfer privat. Aceasta este de departe cea mai scumpa varianta de transport, dar iti ofera si cea mai mare flexibilitate si cel mai mare confort. Masina te va lasa la hotel, te va astepta la aeroport, nu va trebui sa iti faci griji pentru spatiul pe care il ai pentru bagaje. Rezerva aici!
De la Londra Luton
Aeroportul pe care am aterizat cel mai des, din Luton va trebui sa te astepti sa petreci ceva mai mult timp pe drum decat din Heathrow.
- Cea mai comuna modalitate de a ajunge in oras este cu autobuzele operate de National Express Couch. Aceasta este si cea mai ieftina optiune si te va lasa la Gara Victoria. Ia totusi in calcul aproximativ 2 ore pentru drum, mai ales atunci cand mergi catre aeroport si nu vrei sa risti sa pierzi avionul. Rezerva biletul aici!
- A doua optiune ar fi sa iei trenul pana la Gara London St Pancras. Un bus te va duce pana la gara din Luton, iar de acolo vei lua trenul, tot drumul durand mai putin de 1 ora. Vezi aici optiuni si preturi!
De la Stansted
Chiar daca sunt mai putine sanse sa calatoresti pe acest aeroport, nu se stie niciodata, asa ca iata care sunt optiunile tale de transport:
- Cu trenul Stansted Express care te va duce la statia de metrou Liverpool Street de unde poti lua oricare dintre liniile Circle Line, Hammersmith & City Line, Metropolitan Line sau Central Line pentru a ajunge oriunde ai nevoie. Trenurile circula la fiecare 15 minute, iar atunci cand cumperi biletul din timp, poti plati mai putin de 10 lire pentru un bilet. Vezi optiuni si preturi aici!
- Cu autobuzul operat de National Express coaches – cea mai ieftina varianta, calatoria va dura cam 2 ore, iar pretul biletului este in jur de 5 lire. Vezi optiuni si preturi aici!
De la Gatwick

Daca ar fi sa ma iau dupa optiunile de transport disponibile catre acest aeroport, as spune ca este al doilea cel mai mare din Londra. Este foarte usor sa ajungi atat cu trenul, cat si busul.
- Cu trenul Gatwick Express catre gara Victoria din centrul Londrei – trenurile pornesc la intervale de 15 minute, iar calatoria dureaza in jur de 30 de minute. Exista si trenuri mai putin rapide, cu bilete ceva mai ieftine. Vezi optiuni de preturi aici!
- Cu autocarul operat de National Express coaches vei petrece pe drum in jur de 2 ore, in functie de trafic si ora la care calatoresti. Acestea ajung tot in Victoria Station, iar la plecare as lua o marja de jumatate de ore pentru a ma asigura ca ajung in timp util la aeroport. Vezi optiuni de preturi aici!
Cum te deplasezi in Londra

Ti-am spus mai sus ca poti plati contactless cu cardul sau telefonul atunci cand intri la metrou in Londra. Ei bine, acelasi lucru este valabil si pentru orice alt mijloc de transport in comun in Londra.
Bineinteles, poti alege sa cumperi un card de transport reincarcabil, cu care vei beneficia de anumite reduceri, denumit Oyster Card. Acesta poate fi comandat online si se livreaza acasa.
Cu toate acestea, cum de fiecare data am petrecut in jur de 3-5 zile in Londra, am considerat ca este un proces mult prea complicat pentru noi. Mai ales atunci cand poti plati atat de usor cu cardul.
Ceea ce trebuie stiut este modul in care este impartita reteaua de transport in comun din Londra, dar si faptul ca trebuie sa validezi cardul atat la intrare cat si la iesirea de la metrou. Astfel ti se va calcula distanta pe care ai parcurs-o pentru a fi taxat corespunzator.
Atunci cand vine vorba despre transportul in comun, Londra este impartita in 9 zone. Centrul orasului si principalele atractii turistice se gasesc in zonele 1 si 2, iar aeroportul Heathrow este in zona 6.
In functie de cate zone vei parcurge in drumul tau, dar si cate drumuri ai facut, vei fi taxat la finalul zilei. Noi de exemplu, am ales sa stam in zona 2 si am calatorit in principiu intre zona 1 si zona 2, iar la finalul zilei am platit 7.7 Lire. Aceasta este suma maxima pe care o poti plati pe zi, indiferent de cate ori folosesti transportul in comun.
Daca petreci o saptamana in oras, exista si o suma maxima pentru saptamana, in functie de zonele pe care le tranzitezi. Pti vedea toate aceste tarife aici.
Cand e cel mai bine sa vizitezi Londra

Dupa cum spuneam, in Londra am ajuns de nenumarate ori pana acum si am avut ocazia sa explorez orasul cam in fiecare anotimp in parte.
Desi iernile nu sunt atat de aspre precum cele din Romania, vantul este puternic, iar umezeala il face sa se simta si mai taios. Este adevarat totusi ca Londra este superba imbracata in straie de sarbatoare, iar strazile pregatite pentru Craciun (in special luminile de pe Regent Street) merita vazute.
Verile sunt si ele mai putin infierbantate decat la noi, cu temperaturi mai respirabile, dar si mai putine precipitatii decat in alte perioade ale anului.
Cu toate acestea, dupa mine, cel mai bine sa vizitezi Londra este in lunile de primavara si inceput de vara. Din martie pana la finalul lui iunie este sezonul ideal, unde mai pui ca totul devine verde, copacii infloresc, iar fiecare casa are gradini rupte din povesti.
Unde sa alegi cazare in Londra

Atunci cand vei incepe sa cauti cazare in Londra vei observa ca preturile sunt ceva mai mari decat cele cu care te-ai obisnuit atunci cand ai calatori in alte locuri din Europa. Vestea proasta este ca da, Londra este o destinatie ceva mai scumpa. Vestea buna este ca datorita transportului in comun foarte bun, nu va trebui sa stai chiar in “buricul targului” pentru a avea acces facil la principalele obiective turistice.
Daca vrei sa fi in centru, alege sa stai in Shoreditch, Covent Garden, sau oriunde in Central London.
Daca insa esti in cautarea unei cazari la un pret mai accesibil, nu ezita sa te uiti si in zona Paddington sau Camden. Am stat in ambele zone si am fost multumita de usurinta cu care am ajuns in oras.
Iata cateva optiuni de hoteluri la care merita sa te uiti:
ibis London City – Shoreditch
Un hotel perfect amplasat in inima Londrei, aproape de principalele atractii turistice din oras. In ciuda locatiei, hotelul are un pret decent, iar aici vei fi la 1 minut de metrou si 10 minute de mers pe jos de faimosul Tower Bridge. Oaspetii au apreciat curatenia si confortul pe care l-au gasit aici.
citizenM London Shoreditch
Un hotel cu un design modern si colorat, unde vei putea sa iti fac check-in si check-out singur folosind tabletele din receptia hotelului. Amplasarea este la fel de buna ca in cazul anterior.
Dawson House – Rooms
Cazarea aleasa de noi in cea mai recenta calatorie in Londra, in primul rand datorita pretului ceva mai accesibil. Nu este neaparat un hotel, ci mai degraba o pensiune. Camerele nu sunt atat de mici pe cat m-as fi asteptat (cel putin cea in care am stat noi), patul a fost foarte mare, dar baia este destul de mica. Singurul dezavantaj a fost faptul ca nu am avut frigider in camera, in rest ne-a placut sederea aici.
Guest house-ul este la 7 minute de mers pe jos de o statie de metrou, iar in 10 minute cu metroul esti in centrul orasului. Strada pe care este amplasat este deosebit de frumoasa, iar aproape de metrou sunt restaurante, cafenele si un supermarket mare.
Kensington Gardens Hotel
Un alt hotel in care am stat in urma cu cativa ani, amplasat chiar langa gara Paddington si la distanta de mers pe jos de Hyde Park. Zona este ok, poate nu la fel de draguta precum cea din Camden, dar ai legaturi foarte bune cu mijloacele de transport in comun. Noi am ales sa mergem pe jos destul de mult, iar de la hotel poti ajunge chiar si pe jos la multe dintre obiectivele turistice din Londra.
Camera a fost extrem de mica, dar nu pot spune ca am avut nevoie de mai mult spatiu pentru cate zile am petrecut in vacanta aici.
Principalele obiective turistice Londra – ce sa vizitezi
Merita sa cumperi London Pass?
Voi incepe prin a raspunde la aceasta intrebare pentru ca o vad destul de des in diverse grupuri de calatorii din care fac parte.
Inainte de toate, va trebui sa intelegem ce este London Pass si ce iti ofera acesta.
London Pass-ul iti ofera acces la peste 80 de atractii turistice din Londra, acoperind toate obiectivele importante. Poti alege intre variantele valabile pentru o zi, 2,3,4,5, 6, 7 sau 10 zile, in functie de durata sejurului tau si ce planifici sa vizitezi.
Cum o parte dintre muzeele din Londra ofera acces gratuit, va trebui sa te documentezi si sa iti faci o lista a obiectivelor cu plata pe care vei vrea sa le vezi. In functie de aceasta si de pretul individual al biletelor, verifica daca iesi mai ieftin cu London Pass sau fara.
Persona cred ca depinde destul de mult de itinerariul tau si de cate locuri cu plata vrei sa vizitezi.
Sa luam un exemplu concret: daca petreci o zi in Londra si vrei sa vizitezi Tower of London, Tower Bridge, sa faci o croaziera pe Tamisa, sa intri la Westminster Abbey si la St. Paul’s te va costa aproximativ 108.3 lire platind la fiecare atractie in parte. Cu London Pass vei plati 71 lire si vei avea in plus si un bus hop-on-hop-off inclus.
Daca insa nu vei vrea sa intri la toate aceste atractii, s-ar putea sa iesi mai ieftin fara London Pass. Din nou, conteaza foarte mult cum iti organizezi tu programul si ce vrei sa bifezi.
Atractii turistice Londra
Kensington Palace si gradinile sale

Palatul Kensington a fost una dintre resedintele regale inca din secolul 17. In momentul actual este resedinta din Londra a Printului William si a sotiei sale Kate.
Desi astazi este una dintre principalele atractii turistice din Londra, in secolul 19 au existat voci care au cerut demolarea lui. Regina Victoria l-a salvat in cele din urma, nedorind ca locul unde s-a nascut sa fie demolat in timpul vietii sale.

Poti vizita Apartamentele de Stat ale Regelui, Apartamentele Reginei, dar si gradina impresionanta. Palatul gazduieste si diverse expozitii, iar daca acum ti-ai inceput ziua, iti poti bea cafeaua pe terasa The Orangery – un loc superb in special primavara cand sunt magnoliile in floare.
Intrarea este inclusa in London Pass sau poti rezerva separat un tur de 90 de minute cu ghid.
Hyde Park

Unul dintre cele mai mari si centrale parcuri din Londra, Hyde Park a fost deschis publicului in 1637. Acesta este unul dintre cele 4 parcuri regale din Londra, fiind legat de St. James Park, Green Park si Kensington Gardens.
Desi acum este un loc linistit unde te vei bucura de natura si frumusetea locului, in vremurile apuse aici aveau loc dueluri sangeroase.
In ultimii 150 de ani, Hyde Park a gazduit faimosul “Speakers’ Corner”, loc de pelerinaj pentru cei ce isi doreau sa discute despre subiecte sociale puternice precum reformele religioase, drepturile femeilor, sau campanii anti-razoi.
Tot in Hyde Park se organizeaza unele dintre cele mai importante festivaluri de muzica sau concerte cu artisti de renume mondial precum Pink Floyd, Rolling Stones, sau Queen.
Buckingham Palace si schimbarea garzii

Buckingham Palace este una dintre resedintele regale si centrul administrativ al monarhiei britanice. Desi actuala cladire a fost in folosinta inca din vremuri medievale, a devenit principala resedinta a monarhului abia in timpul reginei Victoria.
Una dintre cele mai importanta atractii turistice din Londra o reprezinta schimbarea garzii. Daca ai timp, opreste-te sa o privesti, dar nu uita ca nu trebuie sa stai in calea calaretilor.
Daca vrei sa vizitezi palatul, ai mai multe optiuni de tururi din care poti alege:
Westminster Abbey

Probabil cea mai importanta cladire religioasa din Marea Britanie, Westminster Abbey este o biserica mare construita in stil gotic.
De la incoronarea lui William Cuceritorul in 1066, toti monarhii urmatori au fost incoronati in aceasta cladire. Vorbim despre 1000 de ani de incoronari.
In plus, in biserica abatiei sunt inmormantati peste 3300 de oameni importanti printre care fosti regi, prim ministrii, lideri militari, poeti, actori sau oameni de stiinta.
Nu in ultimul rand, biserica a fost martora la nu mai putin de 16 nunti regale, incepand cu anul 1100 cand Regele Henry I s-a casatorit cu Matilda a Scotiei, si terminand cu 2011 cand Printul William s-a casatorit cu Kate Middleton.
Daca vrei sa pasesti in interiorul acestei capodopere arhitecturale, iti sugerez sa rezervi biletul in avans, deoarece cozile sunt intotdeauna interminabile.
Intrarea este inclusa in London Pass sau poti rezerva separat un bilet aici:
Big Ben

Initial denumit simplu “ceasul clopotului care bate”, Big Ben este porecla asociata cu turnul cu ceas al Palatului Westminster.
Inca de la constructia sa in 1859, Big Ben a devenit instant una dintre atractiile principale din Londra, fiind recunoscut de oricine pretutindeni in lume.
Din pacate aceasta atractie nu poate fi vizitata si nu iti ramane decat sa o admiri din departare sau apropiere.
London Eye

Orice film cu actiunea in Londra turnat in ultimele doua decenii prezinta o roata mare alba, amplasata pe malul Tamisei. Acesta este “London Eye” sau “The Millenium Wheel”.
Inainte de constructia cladirii “Shard”, London Eye oferea cea mai inalta priveliste asupra Londrei. Chiar si asa, eu tot cred ca o tura in London Eye merita toti banii, iar dovada ca nu sunt singura care crede asta sunt cozile interminabile pe langa care vei trece.
Rezerva-ti biletul cu skip-the-line din timp sau opteaza pentru un combo in special atunci cand calatoresti cu copiii.
Tower of London

Un exemplu de nume ciudate date de englezi “Turnul Londrei” este de fapt un castel inconjurat de ziduri medievale, nu un turn.
A fost folosit drept inchisoare in Evul Mediu, asa ca, fara a fi surprinzator, a fost asociat cu tortura si executiile pentru cea mai mare parte a existentei sale. Unii dintre prizonieri au fost tinuti aici timp de ani sau chiar zeci de ani.
Turnul a fost, de asemenea, gazda menajeriei regale inca din secolul al XII-lea. Regii tineau acolo animale salbatice, inclusiv lei sau leoparzi. Pana in secolul al XVIII-lea gradina zoologica medievala a fost deschisa publicului, dar cu o intorsatura ciudata. Taxa de intrare era fie de 3 pence si jumatate, fie o pisica sau un caine care sa fie hraniti leilor.
Astazi, Turnul Londrei este o atractie turistica importanta, unde poti admira Bijuteriile Coroanei.
Intrarea este inclusa in London Pass sau poti rezerva separat un bilet aici
Tower Bridge

Toata lumea stie podul suspendat foarte ornamentat din Londra, cel cu cele 2 turnuri pe el, nu?
Unui magnat american i-a placut atat de mult incat a dorit sa il cumpere si sa il transporte in SUA. Asa ca, atunci cand englezii au planuit sa demonteze Podul Londrei (London Bridge) in 1968, Robert McCulloch l-a cumparat fara sa clipeasca. Spre marea sa surprindere, cand i-au asamblat noua achizitie in orasul Lake Havasu din State, podul arata diferit fata de cel imaginat de el. De ce? Pentru ca podul cu turnuri frumoase se numeste Tower Bridge, nu London Bridge.
Podul poate fi vizitat, iar biletele sunt incluse in London Pass sau pot fi achizitionate separat aici
Catedrala Saint Paul’s

Cea mai veche scriere despre Catedrala Sfantului Pavel sugereaza ca aceasta ar fi fost construita in anul 604, desi este posibil ca pe acelasi loc sa fi existat o constructie a romanilor.
De-a lungul anilor, biserica a ars de mai multe ori, ultima data fiind reconstruita si construindu-se iconicul dom abia in anul 1697. Aceasta a fost timp de aproape 300 de ani ce mai inalta cladire din Londra, dominandu-i orizontul.
Croaziera pe Tamisa
De ce sa nu admiri orasul de la bordul unei barci ce pluteste lin pe Tamisa? Timp de sute de ani, Tamisa a fost principala cale de transport in oras, iar chiar si acum, dupa mii se ani, pe malurile sale poti descoperi comori de pe vremea romanilor.
Croazierele circula in mod regulat, la intervale de 30 de minute, si poti lua barca din mai multe puncte importante din oras: Westminster, Tower of London, sau Greenwich.
Poti alege o croaziera de la Westminster pana la Greenwich si inapoi, sau poti rezerva un bilet hop-on-hop-off.
Chinatown

Unul dintre principalele motive pentru care am vizitat Londra recent, in Chinatown te vei simti ca in Asia. Vino aici pentru a degusta nenumaratele preparate delicioase, de la hot pot chinezesc, la won ton cantonez, ramen japonez, shao mai taiwanez, pho vietnamez si cate si mai cate.
Imediat ce am pasit pe strazile din Chinatown am fost transportati inapoi in Hong Kong.
Oxford Street
Destinatia favorita a pasionatilor de shopping, pe Oxford Street vei gasi majoritatea brandurilor importante. Indiferent cat de exigent esti, este greu de crezut ca nu vei gasi ceva pentru tine in cele peste 300 de magazine aliniate de-a lungul bulevardului.
Trafalgar Square

Piata Trafalgar este o piata publica din centrul Londrei, un loc semnificativ inca din 1200, Charing Cross fiind initial punctul zero de la care se calculau distantele.
Piata este denumita dupa locul celebrei victorii a amiralului Nelson asupra flotei lui Napoleon. Statuia lui Nelson se afla montata pe o columna inalta “pazita” de patru lei.
Galeria Nationala

Un muzeu de arta situat in Trafalgar Square, gazduind o colectie vasta de picturi. Intrarea este gratuita pentru anumite expozitii, aici putand cu usurinta sa petreci si jumatate de zi.
Madame Tussauds – Muzeul Figurilor de Ceara
Desi acesta nu este un muzeu pe care l-am vizitat vreodata, el este unul dintre principalele obiective turistice din Londra, un loc vizitat de mii de oameni in fiecare zi.
Trece-i pragul pentru a-ti face o poza cu actorul sau cantaretul favorit.
Galeriile Harrods
Un magazin special unde va trebui sa ajungi macar pentru a-ti clati privirea cu unele dintre cele mai luxoase produse.
Infiintat in 1824, galeriile au o istorie vasta si de-a lungul anilor au satisfacut exigentele unora dinre cei mai sofisticati clienti.
Zone animate din Londra, cartiere ce merita vazute

Daca te-ai saturat de muzee si galerii sau iti doresti pur si simplu sa te plimbi pe strazile diferitelor cartiere din Londra, iata cateva dintre cele carora va trebui sa le dai o sansa. Acestea ascund si multe dintre locurile cele mia fotogenice din oras, ideale pentru feedul tau de Instagram.
Notting Hill cu cladirile de locuinte multicolore, Portobello Market locul ideal pentru shopping de suveniruri sau haine vintage, Camden cu canalele sale si comunitatea de artisti, Holland Park – cea mai scumpa zona rezidentiala din Londra. Pe toate vei vrea sa le explorezi si sa te lasi sedus de frumusetile ascunse.
Sugestie de itinerariu de cate o zi in Londra
Optiunea 1

Optiunea 2

Optiunea 3

Poti combina itinerariile cum vrei tu atunci cand ai o zi, 2 zile sau 3 zile in Londra.
Leave a Reply