Bologna from above
| |

Obiective turistice Bologna: ce să faci în 2 zile

Fusesem doar o singură data, în trecut, în Bologna, doar în trecere de la aeroport la gară și nu am fost foarte impresionată. De aceea, când am găsit cele mai ieftine bilete pentru Italia, pentru un itinerariu de 2 zile în Bologna, nu mă așteptam la mare lucru.

Nu mai trebuie spus că, în primele câteva ore de la aterizare, orașul părea să se străduiască din răsputeri să-mi dea dreptate.

Transportul public era în grevă, așa că am așteptat aproape o oră în diferite stații de autobuz, fără noroc. A fost o noapte rece și vântoasă de februarie în care am aflat că nu există Uber în Bologna.

În plus, nu am găsit nicio stație de taxi, așa că am rămas cumva cu opțiunea transportului în comun. Și repede, pentru că era deja trecut de ora 21:00.

Când, în cele din urmă, ne-am hotărât să mergem pe jos cele 20 de minute până la hotel, autobuzul a ajuns în cele din urmă. Și era plin! Bineînțeles.

Continuați să citiți pentru că devine mai bine, promit!

Bologna este adesea subestimată, în special datorită poziției sale bune, la doar o oră cu trenul rapid de Florența, oraș plin de artă, la o oră și jumătate de Verona, orașul lui Romeo și Julieta, sau la două ore de cel mai romantic oraș de pe apă, Veneția. De asemenea, cumva multe alte orașe și repere importante din Italia trec în fața Bologna, dar cred că orașul are nevoie de o șansă!

Itinerariu de 2 zile în Bologna – lasă-te surprins

Ziua 1 – Ce să vezi în Bologna în prima zi

Sâmbătă dimineața, ne-am trezit devreme, am luat un mic dejun italian delicios și am plecat în oraș. Deci, care sunt activitățile de făcut în Bologna, Italia, într-o zi și este suficient timp pentru a vizita Bologna?

Primul lucru pe care l-am observat și care m-a impresionat, au fost arcadele pe care le aveau clădirile. Fără sfârșit. Paradisul perfect.

Am ajuns la Torri Asinelli (Cele două turnuri), chiar înainte de a se deschide, cu câteva minute înainte de ora 9 dimineața.

Cele două turnuri sunt cu adevărat impresionante, iar dacă doriți să faceți o fotografie perfectă, fără aglomerația din fundal, asigurați-vă că ajungeți acolo devreme. Mai târziu, străzile devin atât de aglomerate și pline de viață încât va fi imposibil să faceți acea fotografie pe care știu că v-o doriți.

Urcați pe Turnul Asinelli și admirați Turnul Garisenda înclinat

Two days in Bologna

La doar câțiva pași de piața principală (Piazza Maggiore), Turnul Asinellieste cel mai înalt dintre cele 2 turnuri pe care le veți vedea aici. Și este cel pe care vi se va permite să urcați. Turnul înclinat din Bologna, Turnul Garisenda, este închis pentru public.

Ne-am gândit că priveliștea din vârf trebuie să fie uimitoare, așa că am decis să urcăm!

Rețineți doar că biletele pot fi cumpărate de la BolognaWelcome din Piazza Maggiore, și nu din turn.

Dacă, totuși, nu doriți să stați la coadă pentru niciunul dintre bilete, Bologna Welcome Card este soluția perfectă!

Acesta poate fi achiziționat online, ceea ce vă oferă opțiunea de a sări peste a sta la coadă și este valabil pentru toate atracțiile turistice principale din Bologna. Soluția perfectă pentru itinerariul tău de 2 zile în Bologna, nu-i așa?

Totuși, dacă sunteți în căutarea unei alternative și nu doriți să cumpărați cardul, puteți rezerva online un bilet la Torre degli Asinelli și o degustare de produse locale. Consultați aici!

Torri Asinelli stairway

Revenind la turn, după ce am cumpărat biletul, ne-am întors și am fost norocoși să ajungem cu al doilea grup care a intrat în turn, ceea ce înseamnă că era încă în regulă.

N-am să vă mint, urcarea a fost grea! Turnul are 97 m și sute de trepte de lemn abrupte și este greu de crezut că datează de undeva dinainte de 1200.

Dar urcarea merită din plin! Priveliștea din vârf este uluitoare, iar întregul oraș, cu clădirile din piatră roșie și zidurile colorate, se vede cu ușurință de aici.

Piazza Maggiore și Bazilica San Petronio

Two days in Bologna

Deoarece piața principală (Piazza Maggiore) este atât de aproape de cele Două Turnuri (Due Torri), aceasta a fost următoarea noastră oprire, nu înainte de a ne opri să admirăm și să facem sute de fotografii cu cireșii înfloriți.

Piazza Maggiore este exact ceea ce vă așteptați de la o piață principală italiană. Clădiri impunătoare, oameni grăbiți, terase pline de oameni unde toată lumea se oprește la un aperitivo sau la o cafea și zeci de galerii cu magazine.

Imposibil de ratat este Bazilica San Petronio, clădirea jumătate albă, jumătate neagră, care vă va atrage atenția imediat ce intrați în piață. Clădirea este impresionantă, dar și mai frumoasă este terasa de pe care am avut parte de o altă panoramă frumoasă asupra orașului Bologna.

Pentru a ajunge pe terasa cu vedere panoramică a Bazilicii San Petronio, costă 3 EUR, dar aveți grijă că poate sa bata vântul! Fusta mea a fost un pic prea scurtă și nu m-am putut bucura de avantajele terasei, la maxim (haha).

Orar de funcționare: De luni până vineri, între orele 7:45-13:30 și 15:00-18:30; sâmbătă și duminică, între orele 7:45-13:30 și 14:30-18:30.

Terasă panoramică (54 de metri înălțime) – intrarea pe partea dinspre Piazza Galvani: luni-joi: 10:00-13:00, 15:00-18:00; vineri-duminică: 10:00-13:00, 14:30-18:30.

Dacă doriți să aflați mai multe despre istoria sa, rezervați un tur de 90 de minute, care include o vizită pe terasă pentru a admira priveliștile superbe. Vedeți aici!

Bologna from above

Alte biserici de vizitat în Bologna:

 • Bazilica di Santo Stefano – sau cele șapte biserici care datează din epoca longobardă
 • Basilica San Domenico – pentru pasionații de istorie și artă

Fântâna lui Neptun (Piazza del Nettuno)

La doar câțiva pași de Piazza Maggiore, l-am întâlnit pe Neptun, așezat grațios în fântâna sa.

Construită între 1563 și 1567 de sculptorul flamand Jean de Boulogne, statuia se află astăzi între clădirea municipală și Sala Borsa, care găzduiește biblioteca municipală, pe de o parte, și Palazzo Re Enzo, care găzduiește expoziții și alte evenimente, pe de altă parte.

Cumpărături în Bologna pe via Independenza

Bologna Frida

Da, da, nu am fost acolo pentru cumpărături, dar cine poate opri două fete de la cumpărături?

Toți prietenii noștri au fost acolo: de la Hermes la Louis Vuitton, Prada, Gucci și multe altele.

Dacă îi întâlnești prin Independența, nu uita să îi saluți din partea noastră. Bineînțeles, pe principala stradă comercială din Bologna se găsesc mai mult decât branduri de lux și este locul unde veți găsi magazine de haine low-cost, fast-food-uri și alte magazine mici.

Sfat: dacă vă plac florile la fel de mult cum îmi plac mie, nu vă sfiiți să faceți o vizită la Frida’s, cea mai frumoasă florărie din Bologna.

Via Rizzoli

Străjuită de o serie încântătoare de clădiri medievale, împodobite cu fațade colorate, această arteră plină de viață este un amestec captivant de istorie și modernitate.

Plimbându-se de-a lungul Via Rizzoli, pietonii întâlnesc un amestec eclectic de magazine, buticuri și cafenele, oferind o experiență încântătoare de cumpărături și mese.

Strada nu este doar un centru comercial, ci și o arteră culturală, adăpostind bijuterii arhitecturale precum Basilica di San Petronio, cea mai mare biserică din Bologna, și Palazzo dei Notai, o clădire medievală.

Pierde-te pe străzi și descoperă fereastra ascunsă din via Piella

Pierdeți-vă, într-un fel de a spune, desigur, pentru că ar fi foarte greu să vă pierdeți în Bologna, deoarece centrul orașului nu este atât de mare, până la urmă. Ne-am lăsat pur și simplu să ne plimbăm și am apucat să vedem o mulțime de clădiri destul de colorate, multe biserici (suntem în Italia până la urmă) și turnuri.

Se spune că Bologna ar fi avut în jur de 180 de turnuri (după unele relatări, doar aproximativ 100), iar astăzi au mai rămas doar20.

Aproape că ne-am petrecut o zi doar plimbându-ne, pentru că altfel cum ai putea să simți cu adevărat un oraș?

Doar mergând în acele locuri mai îndepărtate de centrul orașului, veți găsi trattoria unde mănâncă italienii, cofetăriile unde se adună copiii după școală, cafenelele unde doamnele se întâlnesc după programarea săptămânală la coafor.

În timpul plimbării noastre, am trecut pe lângă unul dintre principalele lucruri pe care nu trebuie să le ratați în cele 2 zile petrecute în Bologna sau chiar 3 zile în Bologna: fereastra secretă de pe via Piella, pe canalul Reno.

Din păcate, locul era în renovare și nu arăta așa cum ne-am așteptat. Dar poate veți avea mai mult noroc decât noi!

Ne-am oprit pe o bancă într-un mic parc, ne-am așezat la soare și am admirat peisajul.

Prieteni care se întâlnesc la o cafea și discută problemele cotidiene la o cafenea mică și elegantă de la colț, cupluri care își plimbă copiii purtând cele mai bune costume, ceea ce mă face să-mi imaginez că au planificat o masă după aceea, cu familia lor mai mare (așa cum fac italienii de obicei), cupluri de bătrâni care se țin de mână și își continuă viața normală, o bătrânică cu scaunul ei elegant și un ziar în mână, citindu-l sub soarele cald al primăverii.

Asta este ceea ce îmi place cel mai mult la Italia și de aceea mă întorc mereu și mereu.

Two days in Bologna Italy

Un alt lucru pe care îmi place întotdeauna să îl fac într-un oraș nou este să merg într-un tur cu un ghidlocal. Aceștia îți vor arăta întotdeauna locurile ascunse, iar tu vei ajunge să fii mai eficient.

Prefer să rezerv un tur online, deoarece prețurile sunt întotdeauna mai bune și pot face modificări sau anula dacă apare ceva și nu pot ajunge. În plus, nu mai trebuie să aștept la coadă sau să pierd timp la fața locului pentru a mă decide.

Iată câteva tururi minunate pentru Bologna:

Biblioteca Comunale dell’Archiginnasio

Two days in Bologna Italy

Chiar în inima orașului Bologna se află acest loc uimitor, care va fi ca un paradis pentru iubitorii de cărți. Și nu numai.

Clădirea este atât o bibliotecă publică, cât și un muzeu.

Palatul datează din anii 1500 și de-a lungul anilor a găzduit Universitatea de Drept și Arte, dar din anii 1800 a fost transformat în bibliotecă. Clădirea a fost avariată în 1944 de o bombă și a fost reconstruită.

Când intrați, vă simțiți ca și cum ați păși într-o altă eră și într-o altă lume. Totul este atât de impresionant, știind imediat unde te afli datorită numeroaselor arcade din grădina interioară. Pe măsură ce pătrunzi și mai adânc în palat, este incredibil să vezi că studenții au la dispoziție acest loc pentru a studia în incinta sa.

Biblioteca Salaborsa

Dacă tot suntem la capitolul Biblioteci, și dacă vă plac cărțile și librăriile la fel de mult ca și mie, un alt loc care merită văzut în Bologna este Biblioteca Salaborsa.

Chiar dacă petreci doar 15 minute aici și te pierzi printre rafturi și arcade, vor fi 15 minute bine petrecute în cele 2 zile petrecute în Bologna.

Adresă: Biblioteca Salabora: Piazza del Nettuno, 3, 40124 Bologna BO, Italia

Viața de noapte din Bologna

Pe măsură ce s-a lăsat seara, ne-am întâlnit cu câțiva prieteni și am decis să profităm de viața de noapte pe care o oferă acest oraș universitar.

Înainte să ne dăm seama, străzile erau pline de oameni, iar toată lumea se bucura de noaptea lor cu o băutură în mână.

Inima orașului Bologna, în special în jurul Piazza Maggiore și pe străzile din jur, pulsează de energie, pe măsură ce localnicii și vizitatorii se revarsă în multitudinea de baruri, pub-uri și cluburi care împânzesc străzile pietruite.

Ziua 2 – Ce să vezi în Bologna în a doua zi

Grădina Botanică din Bologna

Two days in Bologna Italy

Inițial, plănuisem să luăm trenul în a doua zi a șederii noastre în Bologna și să alegem din numeroasele excursii perfecte de o zi din Bologna, mergând spre un sătuc din apropiere.

Dar cum planurile se schimbă uneori, ne-am hotărât altfel în timp ce ne îndreptam spre gara din Bologna. Iar singurul loc care a schimbat totul a fost Grădina Botanică din Bologna.

Una dintre cele mai vechi din Italia, aflată în zona Universității, grădina nu este foarte mare, dar găzduiește totuși o mulțime de plante și flori diferite.

Ne-am petrecut dimineața în parc, ascultând păsările cântând în copacii înfloriți. Chiar dacă locul este aproape de șosea, nu veți auzi prea multe în afară de cântecul păsărilor.

Bazilica și Sanctuarul San Luca

Two days in Bologna Italy

Și dacă tot ne-am hotărât să stăm toate cele două zile în Bologna, ce altceva mai era de făcut?

Sâmbătă încercasem să luăm San Luca Express pe dealuri, până la Bazilica San Luca, dar nu am reușit pentru că era o coadă foarte mare și nu am încăput în autobuz. Cum mai era doar un singur autobuz care urca și pentru că se întuneca, am decis să lăsăm totul pentru duminică.

Sfat: faceți o excursie din centrul orașului Bologna la Bazilica și Sanctuarul San Luca – vizitați mănăstirea, aflați despre Portici și mergeți cu trenul cu o vedere panoramică uimitoare asupra orașului. Verificați aici!

S-a dovedit că a fost o idee bună să luăm autobuzul duminică, în jurul orei 11:00, pentru că am putut să ne bucurăm de priveliști și să ne întoarcem pe jos până în centrul orașului Bologna.

Two days in Bologna Italy

Bineînțeles, se poate alege să urci pe jos, admirând porticul de aproape 4 kilometri, însumând aproape 600 de arcade. Sau se poate face invers, așa cum am făcut noi.

Bazilica San Luca este frumos cocoțată pe vârful dealului, înconjurată de un peisaj natural frumos, care poate fi observat de pe terasa domului (o altă experiență minunată inclusă în cardul Bologna Welcome Plus)

Sanctuarul lung leagă practic orașul (de la Porta Saragozza) până la bazilică și a fost construit inițial pentru a oferi siguranță pentru procesiunile religioase anuale.

Parcul Villa Spada și Villa Delle Rose

One day in Bologna Italy

Ieșiți din drumul obișnuit, cine știe ce ați putea găsi?

Și asta am făcut și noi când am mers pe jos de la Bazilica San Luca spre Bologna.

Pe partea dreaptă a drumului se află un teatru, iar în spatele acestuia, un parc. Iar în parc am găsit o vilă frumoasă care găzduiește o galerie de artă modernă. Villa Delle Rose.

Trebuie să recunosc că nu citisem nicăieri despre acest loc și am dat peste el total întâmplător, dar mi-a plăcut foarte mult cât de liniștită este zona, cu o grădină mare în spate și locul perfect pentru poze frumoase.

Two days in Bologna Italy

Mergând doar câțiva pași mai jos pe drumul nostru, am găsit o altă surpriză fermecătoare: Vila Spada.

Chiar dacă atunci când am ajuns noi acolo muzeul era închis, grădina este impresionantă și merită vizitată. De asemenea, vila este înconjurată de un parc imens, unde veți avea senzația că vă pierdeți în pădure.

Am urcat dealurile, ne-am plimbat prin împrejurimi, ne-am oprit la vilă pentru a face câteva fotografii de vis și ne-am continuat coborârea spre Bologna.

Cred că nu este greu de presupus că această zonă este una dintre cele mai bune din oraș (sau cel puțin asta a fost impresia mea), judecând după casele frumoase situate perfect într-o zonă liniștită, plină de grădini, copaci înfloriți și foarte aproape de dealuri.

O mulțime de vile în stil vechi, dar și case italienești în stil nou.

Nu știu cum sunt alții, dar noi ajungem mereu să ne uităm la prețurile caselor, mai ales în Italia, dar când arată așa, cine mă poate învinovăți?

Two days in Bologna Italy

Alte lucruri de văzut în Bologna dacă aveți mai mult timp la dispoziție

Dacă aveți la dispoziție mai mult de o zi sau două zile în Bologna, orașul are atât de multe de oferit.

Și iată ce aș adăuga la excursie pentru o a treia zi petrecută în orașul roșu al Italiei:

 • Faceți un tur gastronomic: nu numai pentru gurmanzi, ci și pentru toți cei îndrăgostiți de bucătăria italiană. În timpul unui tur culinar, veți gusta nu numai mâncăruri tradiționale locale, ci și vinuri italiene. Dacă sunteți acolo doar pentru vin, rezervați un tur de degustare de vinuri la una dintre cele mai vechi hanuri din oraș.
 • Învățați să faceți paste la un curs de gătit paste
 • Faceți un tur  gourmet al orașului Bologna – aflați nu numai despre istoria orașului, ci și gustați ciocolată delicioasă, mezeluri tradiționale, mortadella locală, Salami și multe altele. Vedeți aici!
 • Mercato dell’ Erbe – mergeți la piața locală dis-de-dimineață devreme și cumpărați unele dintre cele mai proaspete fructe, legume, brânzeturi și salamuri.
 • Mâncați înghețată la unul dintre cele mai bune localuri de înghețată din Bologna: Cremeria Cavour și Cremeria Santo Stefano. Doar să nu mergeți într-o zi de luni, pentru că ambele sunt închise.

Unde să vă cazați în Bologna?

Bineînțeles, există o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de un sejur de două sau mai multe zile în Bologna.

Deoarece, nu existau scări în oraș (o glumă intre noi, pentru că întotdeauna ajungem să alegem un hotel/apartament pe deal, pentru priveliște și ne ia o veșnicie să ajungem la el în fiecare zi, după ce am mers kilometri întregi pe jos), am decis să nu stăm în inima orașului, totuși la o distanță de mers pe jos de el.

În cele din urmă, aproape oriunde alegeți să stați în Bologna, veți fi la distanță de mers pe jos de centrul orașului.

Dar iată câteva opțiuni pentru diferite bugete și distanțe față de centrul orașului:

Two days in Bologna Italy

Villa Benni B&B – Nu aveam idee că acest loc există și am trecut pe lângă el în timp ce coboram de la Bazilica San Luca, ne-am oprit la intrare și am salivat (haha). Locul este un castel, cu o grădină imensă, cu animale și toate cele. Cine nu și-ar dori să stea aici?

Verificați disponibilitatea și prețurile aici!

Boutique Hotel Liberty 1904 – la doar câțiva pași în afara centrului orașului, departe de străzile aglomerate, acesta este hotelul în care am ales să stăm.

Ne-a luat aproximativ 20 de minute pe jos, prin numeroasele arcade de la hotel până la Piazza Maggiore, ceea ce nu este prea mult dacă luăm în considerare prețul.

Two days in Bologna Italy

Hotelul este curat, cu camere mici și nu o priveliște uimitoare, dar micul dejun este delicios și ne-am trezit în fiecare zi cu mirosul de croissante proaspete și calde, așteptând cu nerăbdare să coborâm și să mâncăm câteva cu un cappuccino italian puternic.

Verificați disponibilitatea și prețurile aici!

Hotel Metropolitan – perfect amplasat în centrul orașului Bologna, cu o terasă pe acoperiș, camere simple și frumoase, acesta este o opțiune bună dacă doriți să vă cazați aproape de toate atracțiile principale din Bologna.

Verificați disponibilitatea și prețurile aici!

Hotel Touring – cu o terasă frumoasă pe acoperiș, un jacuzzi de vară de unde puteți admira orizontul orașului Bologna după o zi întreagă de explorare, ce mai puteți cere mai mult de la un loc perfect pentru a vă caza în Bologna?

Verificați disponibilitatea și prețurile aici!

We_Bologna – dacă sunteți în căutarea unei cazări mai ieftine pentru evadarea de 2 zile în Bologna, această pensiune este o oprire perfectă.

Verificați disponibilitatea și prețurile aici!

Excursii de o zi din Bologna

Bologna este perfect situată în nordul Italiei, aproape de atât de multe perle italiene incredibile.

Fie că alegeți să includeți Bologna în itinerariul dumneavoastră în Italia, fie că petreceți două zile în Bologna și alocați o zi pentru a face una dintre cele mai frumoase excursii de o zi din Bologna, totul depinde în totalitate de programul și bugetul dumneavoastră.

Un lucru este sigur, atunci când vine vorba de excursii de o zi din Bologna, paleta de opțiuni este largă.

 • Verona – orașul lui Romeo și Julieta, Arena Verona, plină de artiști naționali și internaționali, Piazza Bra, plină de culoare, istoricul Castel Vecchio și multe altele.
 • Modena – s-ar putea ca Modena să nu fie o destinație italiană atât de faimoasă, dar dacă iubiți Ferrari, oțetul balsamic, frumoasele vile italiene și palatele impresionante, Modena este locul potrivit pentru dumneavoastră.
 • Parma – primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la Parma este, desigur, șunca de Parma. Adăugați brânza tradițională pe care o fac aici (brânza Parmigiano-Reggiano) și sunt sigur că v-am convins.
 • Ravenna – un vis pentru iubitorii de artă și istorie, plin de mozaicuri și 8 obiective turistice din Patrimoniul Mondial UNESCO.
 • Florența – mai trebuie să spun ceva?
 • Veneția – poate fi cel mai romantic oraș din lume.
 • Brisighella – Brisighella, colorat și autentic italian, este locul în care plănuisem să evadăm pentru excursia de o zi la Bologna, dar va trebui să mă întorc pentru asta.
 • San Marino – o țară în țară, o altă destinație romantică la doar câteva ore de Bologna.

Unde să mănânci în Bologna și mâncarea pe care trebuie să o încerci

Cunoscută pentru bucătăria sa, cele mai bune tagliatelle al ragu, mortadella și tortellini in brodo, Bologna este destinația pentru gurmanzi.

Chiar și așa, pentru că eram mereu pe fugă, am luat doar câteva mese, dar le-am făcut să conteze.

Chiar și atunci când eram prea obosiți să stăm afară și să luăm cina și am luat ceva de la Coop (un supermarket local), mâncarea a fost delicioasă și ceva ce poți găsi cu un gust atât de divin doar în Italia.

Dar dacă aveți mai mult timp la dispoziție, iată care sunt locurile pe care nu trebuie să le ratați.

Two days in Bologna

Osteria dell’Orsa – în zona Universității, cu bucătăria deschisă toată ziua până târziu în noapte, nu acceptă rezervări și sunt mereu plini de oameni.

Am mâncat aici sâmbătă seara și am avut noroc că am așteptat doar aproximativ 5 minute afară pentru a fi așezați, dar dacă sunteți într-un grup mai mare puteți aștepta până la 45 min – 1 oră.

Te așează la mese împreună, mâncarea este delicioasă și tradițională, iar prețurile sunt ok. Nu vă așteptați la lux sau altceva, ci doar la o adevărată experiență italiană.

I Portici Ristorante – cu o stea Michelin, acest restaurant mi-a fost recomandat pentru că are paste delicioase. Rezervați o masă aici pentru o seară specială în oraș.

La Bottega di Franco – este suficient să te uiți la pozele de pe site-ul lor și vei saliva. În afară de asta, grădina este incredibil de romantică, perfectă pentru un prânz într-o zi însorită de primăvară sau de vară.

Osteria Bottega – un alt restaurant premiat de Michelin pe care trebuie să-l încercați când aveți mai mult timp la Bologna.

Spaccanapoli – cea mai bună pizza Napoletana din Bologna.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *