Locuri de vizitat in Romania
| |

Locuri de vizitat in Romania pe care nu trebuie sa le ratezi!

Last Updated on July 18, 2020 by Ingrid

Ultimii ani ne-au obisnuit cu o libertate de miscare la nivel mondial pe care nu stiu cand o vom avea din nou. Desi cu totii asteptam sa putem calatori din nou, lunile petrecute in Hong Kong unde ne mutasem cu gandul de a explora Asia, m-au invatat ca “izolarea” in tara are si o parte buna. Astfel, vom putea descoperi multitudinea de locuri de vizitat in Romania pentru care nu am avut timp pana acum. 

Prea aveam city break-uri programate, iar Italia, Grecia sau Spania ne faceau cu ochiul cu locurile minunate si preturile lor atragatoare. 

Dar a venit momentul sa invatam sa ne bucuram si de locurile de aproape de casa, pentru ca exista o sumedenie de locuri frumoase in Romania care asteapta sa fie descoperite. 

Nu trebuie sa mergem pana in capatul lumii pentru a gasi un loc de poveste. Si chit ca esti in cautarea unei pensiuni frumoase unde sa petreci un weekend, sau vrei sa pleci intr-un concediu mai lung, aici vei gasi ce ai nevoie. 

Am inceput din vestul tarii si am incercat sa grupez locurile de vizitat in Romania pe zone, astfel incat sa iti facilitez organizarea unei escapade. 

Citeste si: 25 de cabane de poveste la munte

Locuri de vizitat in Romania pe care nu trebuie sa le ratezi!

Oradea

Locuri frumoase in Romania

Unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, Oradea trebuie sa ajunga neaparat pe lista oricui. Mai ales atunci cand iti este dor de un city break. 

Nu vreau sa ma ascund si o sa va spun ca cel mai probabil sunt partinitoare, deoarece sotul meu este din Oradea, dar trebuie doar sa te uiti la poze ale orasului sa iti doresti sa ajungi acolo.

Ce poti face in Oradea si in imprejurimi:

    • Petrece jumatate de zi la Aquapark Nymphaea si distreaza-te ca un copil sau relaxeaza-te in centrul SPA 
    • Plimba-te prin centrul vechi al orasului si de-a lungul Crisului, urca in Turnul Primariei, viziteaza Sinagoga transformata intr-un muzeu dar si un loc ce gazduieste diverse evenimente artistice
    • Opreste-te la o cafea tare si un gulas delicios pe Calea Republicii, nu dupa ce ai imortalizat toate cladirile Art Nouveau ce iti vor atrage atentia de-a lungul drumului tau din Piata Unirii
    • Da o fuga la Baile Felix 
    • Viziteaza unul din lanurile de lavanda din Romania, la cateva minute in afara orasului
    • Stai la un hotel cu Wine SPA si jacuzzi cu vedere panoramica asupra orasului
    • Viziteaza Cetatea in special in perioada Targului de Craciun din Oradea si invata despre istoria orasului

Valea Draganului si Muntii Apuseni

Valea Draganului

Zona ofera atat de multe oportunitati, incat vei putea petrece cu usurinta o saptamana aici. 

Venind dinspre Oradea, te poti indeparta de la drumul principal si face o oprire pe Valea Draganului. Un lac de acumulare, casute presarate intre paduri si pasuni, o adevarata oaza de liniste si relaxare. Te poti opri la o cabana cu piscina interioara, sau poti merge intr-o locatie mai retrasa ce ofera confort, sauna si jacuzzi. 

Continuand drumul spre Cluj, opreste-te si exploreaza Parcul Natural Apuseni.

https://www.instagram.com/p/B-FRuH8Fykn/

Rimetea si Piatra Secuiului, Giurcuța de Sus, Padiș, Cetățile Ponorului, Peștera Urșilor, Groapa Ruginoasă, Arieșeni, Pestera Scărișoara – sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti vedea aici, in natura, departe de orasele aglomerate.

La Smida vino cu cortul si pregatit pentru un festival de jazz in aer liber, intr-un cadru natural  de neuitat.


Cluj si salina Turda

Bontida

Petrece cateva zile in Cluj si bucura-te atat de oras, cat si de imprejurimi. 

Prima data cand am ajuns in Cluj eram in facultate si, impreuna cu cativa prieteni, am luat trenul pana la Cluj, unde am petrecut un weekend altfel. Era prima mea vizita mai departe de Sibiu sau Sighisoara spre vestul tarii si mi-a placut foarte tare. 

Ani mai tarziu, am revenit de cateva ori si am vazut mai multe.


Ce poti face in Cluj si in imprejurimi:

  • Fa o plimbare prin cea mai veche piata a orasului, Piata Muzeului, unde poti vedea Biserica Franciscana, Casa Matei Corvin si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei 
  • Mergi in Gradina Botanica si intoarce-te cu aparatul foto plin de poze superbe
  • Urca in parcul Cetatuia de unde vei avea o priveliste panoramica asupra orasului, si mergi la un ceai la Ceainaria Samsara
  • Mananca un gulas bun si o bere rece la Fabrica de bere Ursus
  • Fa o excursie la Salina Turda – coboara cele 13 etaje in subteran si  alege din multitudinea de activitati pe care le poti desfasura in interior (de la minigolf la minibowling, la practicarea unui sport, sau chiar sa te dai intr-un carusel)
  • Mergi la un picnic la Castelul Bánffy de la Bontida
  • Petrece un weekend in natura la Lacul Tarnita, Marisel, sau da o fuga pana la stufarisul de la Sic

https://www.instagram.com/p/B8nwXf7B6jw/

Sate cu biserici fortificate din Transilvania

Sursa foto: CALIN STAN on Unsplash

Cred ca un tur de cateva zile in inima tarii, explorand satele cu biserici fortificate din Transilvania poate fi unul plin de surprize frumoase. 

Sunt atat de multe pe care nu le-am vazut inca, sate cu case colorate construite in jurul bisericilor fotogenice. Chiar cred ca ar fi nu doar o explorare a istoriei locurilor, dar si un tur de fotografie special. 

Unde mai pui ca zona este plina de cazari deosebite si poti alege sa stai fie intr-o cladire Art Nouveau reconditionata, in inima orasului in Sibiu, sau in padure, dar aproape de oras in Brasov

Citeste si: Cele mai frumoase conace din Romania

https://www.instagram.com/p/B5rqhBYlBQe/

Iata cateva dintre localitatile cu biserici fortificate pe care iti sugerez sa le explorezi:

Cetati medievale in Transilvania

Eastern Europe travel: ultimate list of day trips from Bucharest Romania. Travel from Bucharest to Transylvania, see some of the best castles in Romania, some of the best places to visit in Romania. FRom Brasov, Sibiu, Sighisoara, and beyond) to the Black Sea coast of Constanta. Romania travel tips, Romania mountains, and Romanian food. #romania #travel #easterneurope
Cetatea Rupea

Cumva legate de satele cu biserici fortificate, daca tot esti in zona, nu rata sa te opresti si la cateva cetati in inima Romaniei. 

Toate acestea sunt in apropiere si iti sugerez sa te opresti si aici:

Transfagarasan 

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa, Transfagarasanul nu trebuie ratat chiar daca ai mai fost pe aici. Da, poate fi o zona aglomerata, dar poti alege sa te indepartezi de multime si sa faci o drumetie in zona alpina pana la Lacul Capra

O plimbare pana la Balea Cascada si o oprire la Balea Lac sunt pe lista de activitati obligatorii, dar opreste-te si urca si cele 1480 de trepte pana la Cetatea Poenari

Drumul prin padure este relaxant, iar privelistea pe care o vei avea din varful cetatii este de neegalat. 

Poti alege sa ramai peste noapte in apropiere, in mijlocul naturii, departe de nebunia orasului, intr-o camera cu jacuzzi langa pat, un cort mai deosebit, sau intr-o cabana retrasa unde vei putea veni cu prietenii si familia. 

Inainte de a pleca mai departe, fa o ultima oprire la manastirea Curtea de Arges

Valea Oltului – Calimanesti, Caciulata, Voineasa

Cum treci de Ramnicu Valcea ai doua optiuni: fie o iei agale pe serpentinele de pe Valea Oltului si ajungi in Calimanesti, Caciulata, Voineasa; fie mergi spre Horezu si explorezi zona cu pesteri si dealuri. 

Ambele optiuni ofera posibilitatea de a petrece timp in natura, desi trebuie sa recunosc ca pe Valea Oltului am fost doar in trecere. Am niste amintiri foarte indepartate din copilarie, cand am petrecut o saptamana in Voineasa, dar cred ca multe s-au schimbat de atunci. 

Pe de alta parte, zona de mai la sud-vest de Ramnicu Valcea imi este ceva mai cunoscuta, si as recomanda oricand un weekend la Forest Retreat and SPA impreuna cu o degustare de vinuri la Avincis Vila Dobrusa. Vinul lor ramane in continuare unul dintre cele mai bune pe care le-am baut in Romania. 

Cazanele si Clisura Dunarii

https://www.instagram.com/p/B_sx4TDJzN9/

Desi am vazut zona doar din Serbia, zona iti ofera nenumarate posibilitati de a explora locuri izolate. De aici poti ajunge chiar la una dintre cele mai faimoase cascade din Romania: Cascada Bigar din Parcul National Cheile Nerei

Si unde mai pui ca te poti caza la una din putinele pensiuni cu piscina ce da catre Dunare in Orsova (vezi aici), sau la singurul complex lacustru – Complex Egreta.

Tot aici te poti plimba cu barca pe Dunare, merge la pescuit sportiv, sau face cateva trasee montane.

Transalpina

Cand conduci pe Transalpina trebuie sa fi pregatit de orice intalnire. Mai ales cu dragutii magarusi, care vor insista sa faca cunostinta si sa te salute. 

Pe langa asta, privelistea este de poveste, si poti alege sa faci nenumarate drumetii. 

Noi am mers in urma cu ceva ani special pentru un zbor cu parapanta – care este in sine o experienta ce trebuie incercata macar o data. Mai ales pe Transalpina.

Dupa ce am zburat, ne-am lasat dusi de picioare si am explorat putin zona, facand un traseu lejer si frumos. 

Vino iarna la Ranca special pentru schi. 

Zona Bran

Zona Bran a fost si va ramane una dintre preferatele mele, indiferent de anotimp. 

Nu vorbesc doar de zona castelului Bran, Pestera, Magura, Moieciu de Jos sunt niste localitati cu peisaje montane superbe, perfecte pentru pictoriale rupte din reviste. 

Visez de cativa ani sa ajung la Amfiteatrul Transilvania si sa ma dau in leaganul acela din povesti. Dar nu as refuza nici un weekend de yoga si meditatie la Akasha Wellness Retreat.

Un alt conac in mijlocul naturii, departe de orice oras, este Cetatuia in Magura. 

Tot in zona, poti explora Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioara, dar poti veni si toamna pentru un spectacol al naturii. 

Drumul Vechi al Vinului

Romania wine road

Conace traditionale, dealuri cu vii, crame vechi transformate in muzeu, toate in apropierea Bucurestiului. 

Nu mai stiu exact cum am descoperit Drumul Vinului care duce de la Filipestii de Padure din Judetul Prahova, pana la Tohani in Judetul Buzau. 

Urca-te toamna si masina, si mergi sa descoperi cramele de la Urlati si Ceptura (crama Budureasca, crama Rothenberg), Conacul Bellu, Muzeul Crama 1777

Poti alege sa stai peste noapte la unul dintre conacele unde poti servi si masa, dar si degusta vinuri din zona: Vinalia Conacul din Ceptura, sau Casa Timis

Zona Buzaului 

https://www.instagram.com/p/B_MxF7xDjBs/

Poate putina lume se gandeste la peisaje montane atunci cand se gandeste la Buzau. Dar vei vrea sa faci o excursie de-a lungul lacului Siriu, in zona Nehoiu. 

Poti continua drumul pana in Brasov, sau poti ramane peste weekend la una dintre cele mai cochete cazari din zona: Hadar Chalet. Perfect izolata de restul lumii, in comuniune cu natura, dar oferind conditii de 5*.

Tot in zona, mergi la Vulcanii Noroiosi, platoul Meledic, Muzeul de Chihlimbar, Focurile vii, drumetii in Monteoru

Lacul Sf. Ana

https://www.instagram.com/p/B_hF-_3IlZu/

O alta destinatie superba in inima naturii. Ce mi-a placut, poate mai mult decat zona lacului, este padurea pe care trebuie sa o strabati pentru a ajunge acolo. 

In zona poti vizita Baile Balvanyos (unde trebuie sa ramai macar o seara la Balvanyos Resort) , Baile Tusnad, dar iti sugerez sa mergi mai departe pana mai sus in Nord, si sa vezi si Cheile Bicazului si Lacul Rosu

Toate sunt locuri in care nu am mai fost de multi ani, dar in care m-as intoarce pentru a le vedea cu alti ochi, dar si pentru ca sunt sigura ca merita vizitate din nou. 

Bucovina

https://www.instagram.com/p/B_ZO1FzJNMg/

Tin minte si acum prima excursie cu masina prin Bucovina impreuna cu parintii mei in urma cu multi ani. Desi era vara, temperaturile nu au fost chiar ridicate, a plouat mult, dar asta nu ne-a stricat vacanta. 

In anii ce au urmat, am revenit de nenumarate ori in regiune si am vizitat destul de multe locuri superbe. 

Daca m-ai intreba de ce trebuie sa planifici o vacanta in Bucovina, ti-as spune simplu: pentru natura. Peisajele de aici sunt absolut fabuloase in orice anotimp, dar iernile sunt in special rupte din povesti. 

https://www.instagram.com/p/B620x6XlZ3h/

Bineinteles, sunt si bisericile pictate ce fac parte din Patrimoniul UNESCO (Arbore, Humor, Moldovita, Sucevita, Putna), statiunile montane Gura Humorului si Vatra Dornei, cetatea din Suceava, Muzeul Satului Bucovinean, satul Marginea unde se produce ceramica neagra unica, casa memoriala si Muzeul Ciprian Porumbescu. 

Si sa nu uitam de mancarea absolut delicioasa pe care o vei manca aici, dar si de ospitalitatea oamenilor. 

Maramures

https://www.instagram.com/p/B2_MdzEFQJv/

O sa fiu total transparenta si o sa recunosc ca Maramuresul este printre putinele regiuni din Romania in care nu am ajuns inca.

Dar nu are cum sa nu faca parte din lista asta cu locuri de vizitat in Romania, pentru ca stiu cu siguranta ca este o zona ce ofera atat de multe. 

Fa o plimbare cu mocanita in Valea Vaserului intre Viseul de Sus si statia Paltin si bucura-te de autenticitatea zonei. Opreste-te in Baia Mare, viziteaza Manastirea Barsana in Valea Izei, vezi faimosul Cimitir Vesel de la Sapanta, mergi inapoi in timp ramanand o noapte in satul Breb, dar da o fuga si prin Pasul Prislop si bucura-te de peisaje de poveste. 

https://www.instagram.com/p/B7S3keOJ1zX/

Delta Dunarii

https://www.instagram.com/p/B5DfstdJXIJ/

In Delta timpul curge diferit, iar oricine a fost s-a intors indragostit iremediabil. 

Fa o vacanta intre nuferi, pelicani si cai salbatici in Padurea Letea. Vezi cel mai mare lac din Romania (Lacul Razim), mergi la Gura Portitei unde marea se intalneste cu Dunarea, fa o plimbare cu barca intre satele pescaresti autentice Mila 23 si Crisan

Principalul motiv pentru care ajungi in delta este flora si fauna. Aici vei vedea specii de pasari si pesti pe care nu le vei intalni in alta parte, fiind cea mai bogata fauna ornitologica din Europa. 

Iti sugerez sa petreci un weekend la Green Village Resort in Sfantu Gheorghe. 

Tu unde mergi in vacanta in Romania?

 

 

 

Similar Posts

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *