Desi Brasovul este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, nu stiu cata lume alege sa si ramana peste noapte aici. Vinovata fiind de acest lucru, recent am ales sa petrec 2 zile in orasul dintre munti, iar acum vin in ajutorul vostru cu o lista de locuri de vizitat in Brasov.
In plus, pentru ca vreau sa iti ofer toate informatiile de care ai nevoie pentru cateva zile de poveste, iti voi spune si unde si ce am mancat bun, dar si unde am stat cu o priveliste de neuitat.
Desi mai mult a plouat, fiind o zi friguroasa de octombrie, Brasovul s-a dovedit a fi o destinatie nespus de romantica toamna. Asta pentru ca sunt nenumarate locuri frumoase in Brasov.
Locuri de vizitat in Brasov si tot ce trebuie sa stii
Unde sa stai in Brasov

Pentru ca aveam foarte putin timp de petrecut in oras, am ales sa stam foarte aproape de centru si de atractiile turistice din Brasov. In plus, ca de obicei, am cautat o cazare cu priveliste frumoasa.
Astfel, am ajuns la The Upper House Boutique Hotel. La poalele Tampei si la doar cativa pasi de centrul vechi al orasului, localizarea este numai buna atunci cand stai o perioada scurta, dar nu numai.
Camera pe care am ales-o este cea cu privelistea cea mai frumoasa, un balcon cu mozaic colorat, un design simplu dar modern, si un pat foarte comod.
Micul-dejun este servit in restaurantul hotelului, de unde ai priveliste frumoasa asupra orasului, si a fost delicios si indestulator desi se comanda din meniu (nu este de tip bufet).
Vezi disponibilitate si rezerva camera visurilor aici!
SCHUSTER Boarding House
O alta optiune de hotel care noua ne-a placut foarte mult. De la receptia cocheta cu un lounge unde iti poti petrece timpul, la interiorul amenajat cu gust, patul comod, dar si terasa de pe acoperis ce ofera o priveliste superba asupra centrului vechi al Brasovului, acest mic hotel ne-a cucerit.
Amplasarea sa nu poate fi mai buna de atat, fiind la doar cateva minute de mers pe jos de Piata Sfatului.
Singurul minus pe care l-am gasit hotelului este sala unde se serveste micul dejun – aceasta este cam mica, nefacand fata atunci cand gradul de ocupare al hotelului este mare.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
Alte optiuni de cazare in Brasov
Daca nu vrei neaparat sa stai in oras, calatoresti cu masina, si esti in cautarea unui hotel cu piscina si SPA, iti recomand hotelul Escalade din Poiana Brasov. Am fost de doua ori aici si nu a dezamagit niciodata. Trebuie sa mai stii si ca ar trebui sa rezervi din timp daca vrei sa calatoresti peste weekend, deoarece de cate ori am incercat sa rezerv pe cont propriu nu am gasit disponibilitate.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
In cea mai recenta escapada in Brasov, am ales sa stau in inima orasului, la un hotel amplasat intr-o casa istorica, hotelul Safrano Palace. Camerele sunt dragute si curate, parte dintre ele au ferestre ce dau catre o curte interioara de unde vei vedea Turnul Alb.
Micul dejun a fost delicios si variat, iar intrarea hotelului este chiar in Piata Sfatului.

Daca esti fan Airbnb si stii ca pe aceasta platforma vei gasi cele mai inedite cazari, la un pret mai accesibil, iata cateva dintre optiunile minunate pe care le am eu salvate la favorite:
- The Cube Apartment – un apartament cu 2 camere, un design modern, amplasat la 2 minute distanta de Piata Sfatului. Ce mi-a atrasat atentia este balconul cu balansoar si priveliste catre Tampa. Vezi disponibilitate si preturi aici!
- Casa Carolina – o casuta din secolul 19 complet renovata in 2019, cu un aer romantic si o pozitionare perfecta in centrul orasului. Poate gazdui pana la 6 persoane, iar de la mansarda vei avea o priveliste superba asupra Tampei. Vezi disponibilitate si preturi aici!
- Vezi aici top 10 Airbnb in Brasov pentru urmatoarea ta vizita
Daca esti in cautarea unor cazari speciale in Romania citeste si:
Cazari inedite – cabana la munte
19 locuri de cazare cu ciubar la munte
Cum sa te deplasezi in Brasov
Daca nu calatoresti cu masina personala si ajungi cu trenul in Brasov, vei putea sa ajungi in centrul vechi cu autobuzul numarul 4. Biletele se pot cumpara de la chioscul din fata si cred ca se poate plati direct cu cardul in autobuz. Pretul unei calatorii in interiorul orasului era 2.5 lei in vara lui 2021.
Mare grija la acest aspect atunci cand cumparati de la chiosc, pentru ca atunci cand am ajuns mi s-a cerut 6 lei pentru 2 calatorii, iar la plecare 10 lei pentru 2 calatorii. Toate acestea desi pe bilet scrie clar 5 lei (2 calatorii).
Daca vrei sa ajungi in Poiana Brasov, poti lua autobuzul 20 de la Livada Postei care este la 5 minute de mers pe jos de Piata Sfatului.
Atractii turistice din Brasov pe care nu trebuie sa le ratezi
Daca te-ai hotarat sa petreci cateva zile in Brasov si nu stii ce sa faci si ce sa vezi, iata locurile pe care nu vei vrea sa le ratezi. Noi am reusit sa vedem aproape totul in 2 zile ploioase, dar poti petrece chiar si mai mult timp daca mergi cu gandul sa te relaxezi si optezi sa faci si drumetii pe munte sau excursii de o zi in imprejurimi.
BISERICA NEAGRA
Poate cea mai cunoscuta atractie turistica din Brasov, Biserica Neagra sta falnica in mijlocul orasului, fiind principala catedrala in stil gotic din Romania.
Aceasta poate fi observata de pe orice deal din jurul orasului vechi si are o istorie de cateva sute de ani fiind construita in secolul 14.
Viziteaza catedrala de piatra si descopera atat arhitectura impresionanta a acesteia, nenumarate opere de arta, o colectie fabuloasa de covoare orientale, cat si cateva dintre legendele sale.
STRADA SFORII
Plimbandu-ne pe stradutele colorate, am ajuns la vestita strada a sforii. Aceasta este pe locul 3 intre cele mai inguste strazi din Europa, avand o lungime de 80 m si o latime intre 1.11 m si 1.35 m.
Strada a fost mentionata pentru prima oara in documente din secolul al 17lea si a fost initial construita ca scurtatura pentru interventia pompierilor intre strazile Poarta Schei si Cerbului in cetate.
Astazi, strada este una dintre atractiile principale din Brasov, fiind colorata si reinventata ca o galerie de arta stradala.
SINAGOGA NEOLOGA DIN BRASOV
La fel ca si in Oradea, in Brasov vei gasi o sinagoga cu o cladire impozanta la doar cativa pasi de la iesirea de pe Strada Sforii pe Strada Poarta Schei.
Lacasul de cult evreiesc a fost construit intre 1899 si 1901 in stil neogotic, iar astazi este folosita in continuare pentru ritualuri religioase. Cladirea renovata in 2001, cu ocazia implinirii a 100 de ani, este impunatoare si vei dori sa te opresti sa o vezi.
PIATA SFATULUI
Piata Sfatului reprezinta centrul orasului vechi, inconjurata de cladiri colorate, plina de porumbei si de oameni in zilele insorite, fiind kilometrul 0 al Brasovului.
Tot aici vei gasi si nenumarate cafenele si restaurante ce se intind pe pietonala de pe Strada Republicii ce leaga piata de Parcul Nicolae Titulescu.
In trecut, incepand din secolul 14, aici se organizau piete saptamanale si anuale, intrunind negustori din toata tara si din strainatate.
Tot in Piata Sfatului au avut loc de-a lungul anilor nenumarate intamplari istorice.
BASTIONUL TESATORILOR
Chiar langa hotelul nostru si imediat sub Tampa am gasit Bastionul Tesatorilor. Purtand acest nume deoarece a fost construit si intretinut de breasla tesatorilor din Brasov, acesta a fost construit in 2 etape intre 1421 si 1573.
In prezent vei vrea sa te opresti aici pentru a vedea expozitia permanenta “Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei”, bastionul fiind transformat in muzeu de istorie.
PROMENADA DE SUB TAMPA
Printre locurile mele preferate din oras, o promenada aproape de padure, de unde poti privi orasul vechi de sus.
De-a lungul promenadei vei putea admira mai multe turnuri ale vechii cetati, zidul acesteia, dar vei gasi si locuri de joaca pentru copii, inceputul mai multor drumetii pe Tampa, si telecabina pe care o vei putea lua catre varful muntelui.
MUNTELE TAMPA
Pentru ca, din pacate, vremea nu a permis nu am reusit sa ajungem pe varful Tampei. Daca vei avea noroc de vreme frumoasa si un cer senin, ia telecabina sau incumeteaza-te la o drumetie prin padure si mergi sa vezi ce frumos se vede orasul de peste nori.
Pretul biletului la telecabina este 10 lei per segment (20 lei urcare-coborare), iar calatoria dureaza aproximativ 5 minute.
Intr-o zi insorita, de sus vei avea tot orasul la picioare si te vei putea minuna de frumusetea lui.
Muntele care priveste orasul, locul unde vezi semnul “Brasov” asemanator cu cel din Hollywood, poate nu este cel mai inalt din Romania, avand o altitudine de doar 955 m, dar iti va oferi cu siguranta o priveliste pe care o vei indragi.
BASTIONUL GRAFT
Bastionul Graft face legatura intre cetate si Turnul Alb, de unde se urca catre acesta pe o scara foarte ingusta si abrupta. Il vei gasi cu usurinta intr-o plimbare prin spatele zidurilor cetatii, o zona cu vegetatie si un parau ce te va relaxa cu susurul sau.
TURNUL ALB SI TURNUL NEGRU
Cele doua turnuri sunt aflate pe aceeasi parte a orasului au o istorie veche si aveau rol de aparare a cetatii. Odata ce vei urca pana aici, vei intelege de ce, din acest punct al orasului putand cuprinde cu privirea intreaga zona pana in departare.
CETATUIA BRASOVULUI
Desi are o istorie mai lunga, in forma sa actuala Cetatea Brasovului troneaza deasupra orasului din anul 1773. De-a lungul anilor, aceasta a avut diverse utilitati, de la inchisoare, la sectie pentru cei ce sufereau de ciuma, pana la depozit.
Astazi, cetatea poate fi vizitata, iar aici vei gasi si cateva restaurante cu specific diferit. Probabil din cauza situatiei actuale, in momentul vizitei noastre cetatea era inchisa, insa a fost placut sa ii dam roata si pur si simplu sa ne plimbam pe strazile din jurul acesteia.
POARTA ECATERINEI
Rupta parca din povestile cu casute din turta dulce, Poarta Ecaterinei facilita in trecut accesul scheienilor in Brasov (respectiv locuitorii din cartierul Schei, de origine slava, in special bulgari).
Preluand numele unei vechi manastiri de calugarite, Poarta Ecaterinei gazduieste astazi expozitii periodice de arta si istorie.
PRIMA SCOALA ROMANEASCA
Aflata in interiorul bisericii Sfantul Nicolae, primele cursuri in limba romana au avut loc aici in 1583, actuala cladire datand insa din 1760.
Astazi poti vizita muzeul si afla mai multe despre istoria lui.
AVENTURA PARC
Un loc pentru care am vizitat Brasovul in nenumarate randuri, in special pentru teambuilding-uri. De fiecare data ne-am distrat si a meritat drumul pana aici, astfel incat te invit si pe tine sa ii acorzi o sansa mai ales daca iti doresti ceva activitati mai sportive.
Traseele au dificultate diferita si vei gasi de toate pentru toti: de la copii pana la cei mai sportivi dintre voi.
Pretul unui bilet ce iti acorda acces timp de 3 ore pentru adulti este 60 lei, iar un bilet pentru copiii de pana in 11 ani este 50 lei. Vezi mai multe detalii pe siteul lor.
Destinatii de vazut in afara orasului
Daca ai ceva mai mult timp la dispozitie sau te gandesti sa planifici o vacanta de o saptamana sau mai mult in Brasov, iata cateva dintre destinatiile unde vei putea ajunge cu usurinta de aici.
CETATEA RASNOV – situata la doar 15 km de Brasov, aici vei descoperi o cetate medievala construita de cavalerii teutoni impotriva invaziilor tatare si turcesti. Daca nu calatoresti cu masina personala, alege sa iei autobuzul din autogara din Brasov de langa gara, care te va transporta pana in Rasnov in aproximativ 25 de minute. Vezi aici orarul.
CASTELUL BRAN – castelul lui Dracula, cel mai faimos castel din Romania pentru multi straini, castelul Bran merita vizitat macar o data. Ia autobuzul si vei ajunge in mai putin de o ora.
CETATEA RUPEA – mergand din Brasov catre Sighisoara, vei vedea pe un deal pe partea dreapta a drumului, observand tot podisul, Cetatea Rupea. Aceasta merita vizitata, dar doar intr-o excursie in care sa cuplezi mai multe destinatii din zona.
POIANA BRASOV – destinatia clasica pentru cei ce isi doresc sa stea mai la munte, dar si pentru cei care vin pe timpul iernii sa se bucure de partia de ski din Brasov.
VISCRI SI PREJMER – doar 2 dintre orasele cu biserici fortificate din Transilvania pe care nu vei vrea sa le ratezi intr-un road trip prin Romania sau o excursie de o zi din Brasov.
CETATEA FELDIOARA
CETATEA FAGARAS
MANASTIREA SAMBATA
PESTERA DAMBOVICIOARA
TRASEE MONTANE: Canionul 7 Scari, Sfinx si Babele, Cabana Curmatura din Masivul Piatra Craiului
POIANA BRASOV
POIANA MARULUI
FUNDATA
SATELE PESTERA SI MAGURA
CANIONUL PRAPASTIILE ZARNESTIULUI
AMFITEATRUL TRANSILVANIA
COMPLEXUL GEOLOGIC DE LA RACOS
PLAIUL FOII
CASCADA URLATOAREA – cu un traseu usor de urmat din Busteni
CHEILE RASNOAVEI
BISERICA FORTIFICATA HARMAN
Atractii turistice in Brasov atunci cand calatoresti cu copiii
Daca esti in vacanta cu copiii, exista nenumarate atractii turistice in Brasov si pentru cei mici. Aqua Park, Dino Park Rasnov, Rezervatia Valea Zimbrilor.
Unde sa mananci in Brasov
De fiecare data cand calatoresc la munte sau in Transilvania, imi place sa mananc ceva traditional. Nu ratez niciodata o portie de papanasi, un bulz, sau o supa gulyas.
In Brasov am mancat de toate si iata cateva locuri unde vei vrea sa mananci si tu:
- Restaurantul Sergiana din Piata Sfatului
- Restaurantul La Ceaun
- Restaurant Ursul Carpatin
- Restaurant Sub Tampa
Daca esti la fel ca mine si iti place cafeaua buna, trebuie sa te opresti la cafeneaua CH9 Specialty Coffee chiar langa Biserica Neagra.
[…] ce am petrecut un weekend la Brasov in toamna si am ales cele mai sarmante optiuni de Airbnb din oras, a venit randul sa trecem in […]