In urma cu cativa ani aproape nimeni nu se gandea la Genova ca la o destinatie turistica din Italia, asta desi orasul are destul de multe de oferit. Cum recent una dintre companiile aeriene low cost a introdus zboruri directe din Bucuresti, Genova a aparut pe harta multora. Surpriza placuta este faptul ca exista nenumarate obiective turistice in Genova, iar orasul in sine poate fi o destinatie de city break, nu doar o cale catre Cinque Terre.
Intamplarea face ca soarta m-a adus in Genova de cateva ori in decursul ultilor 10 ani. Pe vremea cand studiam in Trieste, prietenul meu era din Genova, iar astfel am avut ocazia sa petrec cateva zile acolo si sa il experimentez precum localnicii.
Cativa ani mai tarziu, atunci cand am reusit sa ajung in Cinque Terre, am ales sa petrec o noapte si o zi explorand Genova precum turistii. Tot in perioada respectiva, atunci cand am fost intr-o croaziera in Mediterana, una dintre opriri a fost tot in Genova, de unde am ajuns sa exploram cateva orase mai mici, cu o istorie importanta.
In concluzie, indiferent cat timp ai la dispozitie in Genova, afla din articolul de azi ce poti vizita in Genova si care sunt atractiile turistice ce nu trebuie ratate.
Citeste si alte articole despre calatoriile in Italia:
- Roma: principalele obiective turistice si unde sa alegi sa stai
- Venetia: Obiective Turistice si ce sa nu ratezi
- Vacanta in Sicilia
- Coasta Amalfitana: tot ce trebuie sa stii
- Vacanta in Positano: ghid complet
- Napoli – obiective turistice & tot ce trebuie sa stii
Vacanta ta in Genova: tot ce trebuie sa stii
Cum ajungi in Genova
Dupa cum spuneam, pana acum ceva timp drumul pana in Genova nu era greu, dar nu aveai nici optiuni de zboruri directe.
Recent, Ryanair a introdus zbor direct din Bucuresti catre Genova, facand lucrurile mult mai usoare.
Extra TIP: Stiai ca pentru zboruri anulate sau intarziate poti primi despagubiri de pana la 600 EUR? Se poate intampla ca zborul sa intarzie, sa fie anulat, sa se faca overbooking si sa afli doar la aeroport, etc. Pentru astfel de situatii, poti apela la AirHelp pentru a te ajuta sa fi despagubit. Ai acces la informatii importante si economisesti timp. In plus, daca nu castigi, nu platesti. Vezi mai multe aici!
In cazul in care nu vei gasi aceasta optiune, poti alege sa zbori pe oricare din aeroporturile din Milano, iar de acolo sa iei trenul pana in Genova. Exista multe trenuri directe intre Milano Centrale si Genova Piazza Principe, iar durata calatoriei este de aproximativ 1 ora si jumatate.
De asemenea, daca vrei sa petreci o vacanta ceva mai lunga si sa pleci in cateva excursii de o zi, te vei putea deplasa cu trenul, sau exista intotdeauna optiunea de a inchiria o masina.
Discover Cars este un agregator ce iti va arata cele mai bune optiuni disponibile, atat din punct de vedere al pretului, cat si al masinilor disponibile. Rezervand prin ei, vei putea economisi pana la 70% din pretul masinii. Alege cea mai buna oferta aici!
Cum te deplasezi in Genova
Orasul nu este foarte mare, iar obiectivele turistice principale sunt concentrate intr-o zona destul de mica. Atfel, iti va fi usor sa te deplasezi pe jos, sau maxim folosind transportul in comun.
Orasul are nenumarate busuri, dar vei avea si optiunea de metrou, dar vei putea lua si un hop-on-hop-off bus atunci cand vrei sa vezi totul intr-un mod usor.
Aeroportul din Genova nu este unul foarte mare, iar distanta pana in centrul orasului este de mai putin de 30 de minute, folosind metroul de la Genova Cornigliano, sau busurile numarul 1 sau 3.
Cum ajungi de la aeroportul din Genova in centrul orasului
Cea mai simpla modalitate de a ajunge de la aeroportul din Genova pana in oras este aceea de a alege transportul in comun local. Busul poarta denumirea Volabus si circula in fiecare zi si leaga aeroportul de principalele gari din oras (Brignole si Prencipe).
Un bilet costa 6 EUR atunci cand este cumparat in format fizic, dar poate fi cumparat online sau prin SMS la un pret de 5 EUR. 3 persoane care calatoresc impreuna pot cumpara un bilet de grup pentru dpar 13 EUR.
Perioada de valabilitate este de 60 de minute din momentul in care a fost validat biletul, iar acesta poate fi folosit si in alte autobuze din oras. Trasferul de la aeroport pana in centrul orasului dureaza in jur de 30 de minute, in functie de trafic.
Bineinteles, ca in orice alt loc, vei putea lua un taxi din fata portilor de sosiri. Transferul este mai rapid, nu trebuie sa iti faci griji in legatura cu bagajele, iar masina te va lasa chiar in fata hotelului/apartamentului. In principiu, tariful este fix, iar pentru 3 persoane te va costa 7 EUR/pers pana la gara Principe, cu un bagaj inclus.
Atunci cand alegi sa inchiriezi o masina, nu va trebui sa iti faci griji in legatura cu orarul transportului public, taxe de noapte aplicate de taximetristi, sau alte astfel de lucruri.
Unde alegi cazare in Genova

Dupa cum spuneam, orasul nu este extrem de mare, iar atractiile turistice si hotelurile importante le vei regasi in centrul istoric.
Iata totusi cateva optiuni de hoteluri demne de luat in considerare pentru vacanta ta in Genova.
De fiecare data cand calatoresc intr-un oras la mare, imi place sa aleg sa stau aproape de aceasta. NH Genova Marina nu este doar un hotel ce face parte dintr-un lant important recunoscut la nivel international, dar este si amplasat in port. Micul dejun este servit pe o terasa cocheta chiar pe malul marii, de unde vei putea admira barcile si marina. Camerele au un design interior clasic si simplu, iar o parte dintre ele iti vor oferi geamuri catre port.
O optiune de apartament frumos decorat si perfect amplasat in inima orasului, ideal atunci cand petreci o vacanta mai lunga, sau calatoresti intr-un grup mai mare.
Un alt lant hotelier important, unde te vei simti nu doar confortabil dar unde vei fi si la 10 minute distanta de plaja. Merita spus ca acest hotel nu este ampalsat chiar in centrul vechi al orasului, dar asta nu inseamna ca nu vei avea acces facil la principalele atractii turistice.
Hotelul ofera camere pentru toate gusturile si nevoile, chiar si pentru cei care aleg sa calatoreasca pentru o ocazie speciala si vor ceva mai deosebit.
Genova City Pass – merita?
Ca orice oras turistic care se respecta, si in Genova vei gasi un City Pass cu care sa vizitezi principalele atractii turistice din oras.
Intrebarea pe care o primesc cel mai des despre astfel de “instrumente” este daca merita achizitionat. Intotdeauna raspunsul meu este acelasi: depinde. Depinde foarte mult de numarul de atractii turistice pe care vrei sa le vizitezi pe timpul vizitei tale.
Cel mai simplu ar fi sa iti faci un itinerariu pentru Genova, sa calculezi costul pe care ar trebui sa il platesti atunci cand nu alegi un City Pass, dupa care sa il compari cu pretul pass-ului.
Ce acopera Genova City Pass?
Transport in comun nelimitat
3 atractii turistice – varianta de 24 de ore; 7 atractii turistice – varianta de 48 de ore; 8 atractii si 2 activitati – varianta de 72 de ore.
Genova Obiective Turistice de neratat: ce vizitezi in Genova
Genova este un oras vechi, cu o istorie impresionanta, care in anii recenti si-a pierdut din popularitate, desi ramane al 6-lea cel mai mare oras din Italia.
Datorita amplasarii sale pe dealuri, langa mare, Genova a fost candva o importanta putere navala si unul dintre cele mai importante porturi din Marea Mediterana. Intre secolele 12 si 15, Genova a jucat un rol important in comertul din Europa, devenind astfel unul dintre cele mai bogate orase de pe continet.
Plimbandu-te astazi pe strazile orasului poate ca nu iti vei da seama de acest trecut impresionant. Cu toate acestea, vei avea nenumarate locuri de vazut si explorat.
Piazza Raffaele de Ferrari si Via Garibaldi

Sau piata centrala principala din oras, in mijlocul careia vei admira o fantana flancata de o galerie impresionanta. Acesta este primul loc pe care l-am vazut atunci cand am ajuns in Genova, si este greu de ratat datorita amplasarii sale la intrarea in centrul vechi al orasului.
De aici vei putea sa iti dai voie sa te pierzi pe stradutele inguste, ca un labirint, ce te vor purta prin centrul Genovei.
Palazzo del Principe

Il sugerez sa il vizitezi intr-o dimineata, imediat dupa deschidere, pentru ca asa vei avea ocazia sa te bucuri de palat fara prea multi alti oameni.
Aceasta superba vila a fost construita in prima parte a secolului al 16-lea, la ordinele lui Andrea Doria – amiralul Imparatului Charles al V-lea. Cu un interior impresionant recent restaurat, dar si cu niste gradini superbe ce se intindeau candva pana la mare, vila are un mix de influente romane si renascentiste.
Program: in fiecare zi, de la 10 la 18, ultima intrare la ora 17
Pretul biletului: 11 EUR, verifica aici
Adresa: Piazza del Principe, 4, 16126 Genova GE, Italy
Palazzo Reale Genova

Un alt palat impresionand ce dateaza din anii 1600. La primul etaj vei putea admira nenumarate camere cu interioare deosebite, iar odata ce vei urca la al doilea etaj vei descoperi Camera Oglinzilor – mai mica decat cea de la Versailles langa Paris, dar aproape la fel de frumoasa.
Gradina interioara si terasele cu statui de marmura ofera un loc pentru relaxare, dar si o priveliste asupra portului, ce iti va taia respiratia. Palatul a fost una dintre atractiile turistice favorite din Genova, si nu am putut sa nu ma gandesc cum ar fi sa locuiesti aici.
Program: palatul poate fi vizitat de miercuri pana sambata, intre 13:30 si 19, ultima intrare facandu-se la 18:30. Duminica, luni si marti palatul este inchis.
Pretul biletelor: 10 EUR, vezi mai multe aici
Adresa: Via Balbi, 10, 16126 Genova GE, Italy
Extra TIP: Daca vrei sa afli mai multe despre istoria orasului dar si a celor doua palate, poti alege sa mergi intr-un tur ghidat al palatelor.

Via XX Settembre
Sau principala zona de shopping din Genova, o strada ce trece pe sub una dintre principalele atractii turistice din oras: Podul Monumental.
Cine nu isi doreste sa faca putin de shopping, in special in Italia?!
Via Garibaldi
Cunoscuta si cu numele de “Strada Noua”, via Garibaldi este una dintre principalele artere din oras, dar face parte si din Patrimoniul UNESCO. Acest lucru se datoreaza palatelor vechi aliniate de o parte si de alta a strazii, pe o lungime de 250 metri.
Imagineaza-ti ca te-ai intors in timp, iar pe Via Garibaldi isi construiau casele cei mai puternici si bogati oameni din Genova (si chiar Europa la momentul respectiv).
Acvariul din Genova, Port Antic si Portul orasului

Odata ce ai terminat de vizitat palatele superbe si ai invatat despre istoria orasului, a venit momentul sa te relaxezi. Indreapta-te catre Portul Antic al orasului, unde vei gasi nenumarate restaurante cu terase langa apa si mancare delicioasa.
Indiferent ca esti in vacanta cu copiii sau nu, va trebui sa planifici o vizita si la Acvariul din Genova. Chiar daca ai ajuns in Barcelona, sau alte destinatii cu acvarii impresionante, in Genova vei vedea cea mai mare prezentare din Europa a biodiversitatii si vei admira pinguini, rechini, foci si multe altele.
Daca nu ai timp sa te opresti la acvariu, sau nu iti doresti acest lucru, plimba-te prin port si nu rata Nava Neptune. Aceasta este o replica a barcii din secolul 17 si a fost construita la finalul anilor 80 pentru filmul “Piratii” al lui Roman Polanski.
Tot in zona vei observa si o sfera mare din sticla. Afla ca si aceasta poate fi vizitata, iar pasind inauntru vei simti ca si cum ai calatorit cativa mii de kilometri, pana intr-o padure tropicala. Biosfera nu trebuie ratata atunci cand calatoresti cu copiii.
Ascensorul Bigo iti va atrage si el atentia, datorita felului in care arata: un paianjen metalic cu multe picioare. Acesta este de fapt un ascensor panoramic, de unde vei avea o priveliste de 360 de grade asupra Portului Antic, ridicandu-te la 40 de metri inaltime.
Zona portului este una extrem de animata, iar la fiecare vizita am venit aici pentru cina sau macar pentru o inghetata pe malul marii.
Muzeul Galata sau Muzeul Marii
Un alt muzeu pe care il vei gasi in portul orasului, aici vei calatori inapoi in timp si vei invata despre arta navigatiei si istoria de 600 de ani pe care orasul o are in acest domeniu.
Barci, harti, diplsay-uri interactive, locul este extrem de distractiv atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
Orar: de luni pana duminica, de la 10 la 19 pe timpul verii; de marti pana vineri intre 10 si 18, sambata si duminica intre 10 si 19, luni inchis – intre noiembrie si februiarie
Pretul biletelor: 17 EUR, vezi mai multe aici
Adresa: Calata Ansaldo De Mari, 1, 16126 Genova GE, Italy
Catedrala San Lorenzo
Cea mai importanta si impunatoare biserica din Genova, pe care o vei gasi in centru, la intersectia strazilor inguste. Urca pana in varful turnului pentru a avea o priveliste superba asupra orasului.
Spianata Castelletto

Un balcon cocotat in varful dealului, oferind o priveliste panoramica de 360 de grade asupra orasului si a portului.
De aici, poti admira acoperisurile de ardezie, un material traditional folosit in zona, dar si turnurile medievale si cupolele baroc ale cladirilor imbibate cu istorie. Zona este presarata cu parcuri si vile superbe, pe care le vei putea admira la coborare.
Pentru a ajunge in varful dealului, poti lua un lift ce pleaca din Piazza del Portello, chiar langa Galleria Giuseppe Garibaldi. Noua ne-a fost putin cam greu sa il gasim fara aceste informatii si a trebuit sa intrebam in jur.
Asigura-te ca ai ceva cash la tine, deoarece la momentul vizitei noastre, o urcare cu liftul costa 80 de centi. Privelistea pe care o vei avea de sus va merita fiecare banut!

Pierde-te pe strazile inguste din centrul orasului (Vicoli)

Desi zona din spatele portului poate fi una destul de dubioasa, mare parte dintre stradutele inguste din centrul orasului sunt impanzite cu magazine cochete si terase cu mancare si inghetata delicioasa.
In perioada in care se organizeaza Festivalul Euroflora, strazile vor fi si mai frumos decorate, oferind nenumarate ocazii pentru fotografii (precum umbrelele colorate descoperite de noi).
Palatele Rolli (Palazzi dei Rolli)
Inscrise in Patrimoniul UNESCO inca don 2006, palatele din centrul orasului Genova iti vor incanta privirile cu arhitectura lor renascentista si baroca.
“Rolli” erau cele mai impresionante resedinte din oras, fiecare cu stilul sau arhitectural deosebit. Dintre acestea, se tragea la sorti resedinta in care urmau sa fie primiti demnitarii statului atunci cand vizitau orasul. Adesea ridicate pe teren in panta, Palatele Rolli au adesea un atrium, curte impunatoare, scari si gradina, iar interioarele au decoratiuni impresionante.
Poti admira 42 dintre cele mai frumoase palate din oras, dar atunci cand nu ai prea mult timp, le poti alege din aceasta lista doar pe cele care iti atrag atentia.
Farul din Genova (Lanterna di Genova)
Mai mult decat un far simplu, Lanterna di Genova a asistat la dezvoltarea orasului inca din anul 1128, timp de peste 890 de ani (desi nu in actuala sa forma).
Farul din prezent, dateaza din 1543 si este printre cele mai inalte din Europa. Din varful sau poti admira orasul, dar ia in considerare ca va trebui sa urci nenumarate scari.
Boccadasse

Un mic cartier amplasat la marginea orasului, pana unde va trebui sa iei un taxi sau transportul in comun, Bocadasse nu trebuie ratat!
Candva un sat de pescari, zona este extrem de pitoreasca, casele colorate purtandu-te cu gandul la Cinque Terre.
Aici am mancat cea mai buna inghetata din Italia, dar am petrecut si momente relaxante cu o bautura racoritoare in mana, la unul din barurile amplasate in jurul micii plaje cu pietre.
Alege sa stai la una dintre terasele de langa Biserica Sant’Antonio di Bocadasse pentru a te bucura de o priveliste panoramica asupra caselor colorate, a plajei si a marii.
Parcul Vila Durazzo Pallavicini
Parcul a fost ales drept cel mai frumos parc din Italia in 2017, in special datorita gradinilor sale impresionante, dar si a constructiilor teatrale.
Acesta este deschis pe timpul primaverii si al verii, de marti pana duminica, si poti ajunge aici cu trenul (pana la gara Genova Pegli), busul numarul 1 in directia Voltri, sau cu barca din portul vechi.
Parcul Nervi
O promenada superba suspendata deasupra marii.
Ce sa mananci in Genova

Trebuie sa recunosc ca sunt dependenta de mancarea italieneasca si nu o sa refuz niciodata o portie de paste, pizza, branzeturi sau mezeluri delicioase. Cu toate acestea, sunt zone din Italia unde am mancat mai bine decat in altele, iar Genova si Liguria sunt printre primele in lista mea.
Nu poti ajunge in Genova si sa nu incerci macar cateva dintre aceste preparate:
- Pesto genovez – originar din Genova, combinatia de busuioc proaspat cu parmezan, ulei de masline si seminte de pin, parca nu are nicaieri un gust atat de bun ca in Genova. Poate fi mancat in sandwichuri, cu paste, si chiar si in inghetata.
- Focaccia Genovese – fie ca alegi varianta simpla presarata cu ulei de masline si sare, fie ca te indrepti catre cele cu rosii, cartofi, branza, si cate si mai cate, nu vei regreta. Focaccia se trage si ea din Genova, iar aici o vei gusta pe cea mai buna din lume!
- Farinata – o clatita din faina de naut, subtire si cu un gust interesant de nuca.
- Misto fritto – esti la mare si nu trebuie sa ratezi combinatia de peste si fructe de mare prajite – captura zilei este intotdeauna proaspata.
O modalitate buna de a afla mai multe despre mancare si de a degusta o buna parte din preparatele locale traditonale, este un tur culinar cu degustare.
Excursii de o zi din Genova
Daca petreci ceva mai mult timp in Genova, exista nenumarate locuri superbe in care poti ajunge intr-o excursie de o zi de aici.
Nu rata:
- Cinque Terre – unde poti ajunge usor cu trenul sau masina, in aproximativ o ora si jumatate. Citeste aici tot ce trebuie vazut in Cinque Terre!
- Camogli este un orasel putin cunoscut, amplasat la doar 25 de minute cu trenul de gara centrala din Genova. Este putin turistic, dar un loc care mie mi-a furat inima.
- Portofino – unul dintre cele mai cochete orase de pe riviera italiana, aici poti ajunge cu masina sau intr-un tur organizat.
- Riviera Franceza – Nisa, Monacco, Cannes, in toate poti ajunge cu usurinta cu masina din Genova. Cel mai probabil pentru a avea timp sa si vezi ceva, va trebui sa ramai peste noapte in unul dintre aceste orase superbe.
[…] Genova – secretul bine pastrat al Italiei […]