Delphi Grecia
| |

Delphi din Atena – excursia noastră de o zi

Situat în mijlocul peisajelor accidentate ale Muntelui Parnassus, Delphi, situl  Patrimoniului Mondial UNESCO, promitea dezvăluirea secretelor Greciei antice pe fundalul frunzelor de toamnă.

Cufundat în mitologie și venerat ca fiind buricul lumii, Delphi mi-a captivat simțurile, oferind o privire asupra misticismului care a atras căutătorii de înțelepciune și pelerinii timp de secole.

După ce am petrecut o lună întreagă explorând Peninsula Peloponez și vizitând Olympia, Epidaurus, Nafplio, Monemvasia și multe alte locuri uimitoare, am mers la Atena pentru a ne întâlni cu prietenii din zonă.

Am mai fost deja de multe ori în capitala Greciei, dar abia așteptam să vedem locuri din afara orașului.

De la Atena, următoarea noastră oprire a fost Salonic, astfel că o oprire la sanctuarul antic de la Delphi era obligatorie.

Dacă vreți să planificați o excursie de o zi la Delphi din Atena, am pregătit această postare. Am încercat să vă oferim toate informațiile de care ați putea avea nevoie, pe baza călătoriei și experienței noastre.

Scris de Ingrid

Delphi Grecia
Delphi, Grecia / Ingrid

Ce este Delphi?

Delphi este un oraș din Grecia, unde se află orașul sacru antic în care se afla celebrul Oracol din Delphi.

Oracolul nu era un loc, ci o persoană sau, mai exact, până la trei preotese la un moment dat, numite Pythia. În perioada sa de glorie, oameni din toată Mediterana se adunau la Delphi, căutând răspunsuri la cele mai presante întrebări. Țăranii și regii o rugau pe Pythia să-l întrebe pe zeul Apollo în numele lor.

Delphi, Grecia
Delphi, Grecia / Ingrid

Acum, în vremurile de mai târziu, cel mai probabil, totul nu a fost decât un truc de încredere elaborat. Bătrâni manipulatori au drogat o fecioară săracă, needucată, dar sexy, pentru a-i păcăli pe creduli să plătească pentru niște baliverne care sună înțelept. Dar nu a fost întotdeauna așa.

La apogeu, Oracolul a fost echivalentul unei firme de consultanță profesională. Doamnele care acționau succesiv în calitate de Pythia (două dintre ele profețeau în mod activ, în timp ce una era ținută în rezervă) erau foarte educate și bine pregătite în istorie, geografie, filozofie, arte și politică. În plus, ele erau susținute de o instituție complexă, ceea ce le ajuta să formuleze răspunsuri valoroase pentru cei care le cereau ajutorul.

Gimnasium in Delphi
Gimnasium în Delphi / Ingrid

Totuși, ca orice consultant versat, Pythia s-a protejat pentru orice eventualitate. Povestea regelui Croesus oferă un excelent exemplu de avertizare în această privință.

Regele Croesus era regele Lydiei și cel mai bogat om în viață la acea vreme. Într-o zi, plictisit să își numere banii, nu foarte diferit de unii dintre miliardarii nebuni de astăzi, s-a gândit la un război împotriva Imperiului Persan. Așa că a întrebat oracolul din Delfi despre șansele sale de succes. Lui Croesus i s-a spus că va distruge un imperiu puternic dacă îi va ataca pe persani.

Încrezător în succesul său, regele lydian a pornit la război. Din nefericire pentru el, persanii au învins, iar Imperiul Lydian a fost distrus. Astfel, profeția s-a împlinit, dar nu chiar așa cum și-a imaginat-o Croesus, presupun.

Delphi Grecia
Delfi / Ingrid

De asemenea, Oracolul era foarte conștient de puterea sa politică.

Gândiți-vă doar la agențiile de rating financiar de astăzi – acestea pot salva sau distruge economia unei țări prin atribuirea unui rating bun sau rău.

La fel era și în antichitate; oamenii se aliniau în spatele liderului lor dacă Oracolul proclama că zeii îl favorizau pe acesta sau acțiunile sale. Din această perspectivă, Pythia erau cele mai puternice femei din perioada greacă clasică.

În cele din urmă, locul a funcționat ca un fel de bancă antică.

Multe orașe prospere foloseau o parte din tezaurul lor pentru a ridica structuri personalizate. Era vorba despre un loc sigur și neutru pentru a-și depozita ofrandele către zeul Apollo, cât și despre o declarație politică spectaculoasă: “Hei, suntem atât de bogați încât a trebuit să construim un templu magnific în cel mai elegant loc doar pentru a ne depune darurile către zei”.

Pregătiți-vă să călcați pe urmele unor personaje precum Alexandru cel Mare și Nero, infamul împărat roman.

Unde se află sanctuarul antic de la Delphi?

Delphi este situat în centrul Greciei, la aproximativ 180 km vest de Atena.

Se află la 2,5 ore de mers cu mașina sau cu autobuzul.

Dacă vrei să închiriezi o mașină în Grecia, Discover Cars este un agregator care îți va oferi cele mai bune opțiuni și prețuri. Este ușor de folosit și te ajută să selectezi opțiunile pentru care nu ai nevoie de card de credit. Vezi ofertele aici!

Cum să ajungeți la Delphi?

Există două opțiuni simple: cu mașina sau cu autobuzul.

Noi am mers cu mașina, mergând spre nord pe autostradă și apoi întorcându-ne spre vest pe Drumul Național Grecesc 48 (EO 48).

Autostrăzile nu sunt gratuite și veți plăti pe măsură ce mergeți la diferitele stații de taxare. Puteți plăti cu cardul și în numerar la cabinele cu personal și cu monede la cele automate. Prețul poate fi între 1 și 4 euro pe segment, dar trebuie să vă avertizez că segmentele sunt enervant de scurte.

Calitatea drumului este bună; singura provocare este găsirea unui loc de parcare în apropierea Parcului Arheologic.

Excursie de o zi de la Atena la Delphi

Cea mai confortabilă opțiune este rezervarea unui tur cu ghid, care include și biletul de autobuz. Nu numai că vă puteți relaxa în timpul călătoriei, dar nu trebuie să vă faceți griji cu privire la locul de parcare.

De asemenea, un ghid profesionist care să vă explice istoria și semnificația fiecărui monument poate fi o experiență care merită.

Iată o excursie de o zi la Atena la Delphi cu ghid!

Ce să vezi și ce să faci în Delphi: Itinerar în Delphi

Hartă Delphi

Harta Delphi Grecia
Harta Delphi Grecia

Sanctuarul Athenei

Sactuarul Atenei delphi
Sanctuarul Atenei din Delphi / Ingrid

La aproximativ un kilometru în josul drumului de la situl arheologic principal, sanctuarul Athena Pronaea (“Atena prevăzătoare”) găzduiește Tholos din Delphi.

Tholos este o clădire circulară cu 20 de coloane dorice care formează cercul exterior și 10 coloane corintice în interior.

Astăzi, trei dintre coloanele dorice au fost refăcute, ceea ce face din această structură unul dintre cele mai populare locuri din Delphi pentru a face fotografii.

Gymnasiumul din Delphi

Sala de gimnastica din Delphi
Sala de gimnastica din Delphi / Ingrid

În apropiere de Sanctuarul Athenei, veți găsi rămășițele Gymnasium-ului. Dacă arheologii au dreptate, locul era un fel de sală de gimnastică unde vizitatorii puteau face exerciții fizice.

Acesta cuprindea două clădiri principale, una pentru activități “în interior” pe timp de vreme rea și cealaltă pentru exerciții “în aer liber”.

În plus, există rămășițe ale unor structuri auxiliare, cum ar fi băi și vestiare.

Tezaurele din Delfi

Tezaur în Delphi
Tezaur în Delphi / Ingrid

Pe măsură ce intrați în principalul sit arheologic și începeți să urcați pe munte, pe calea sacră, veți trece pe lângă rămășițele unora dintre vistierii.

Probabil cel mai impresionant este Trezoreria Atenienilor, acum restaurată, construită pentru a comemora victoria din Bătălia de la Marathon. În anul 490 î.Hr., după ce grecii i-au învins pe perși în luptă, curierul Philippide a alergat 40 km de pe câmpul de luptă până la Atena, pentru a le anunța victoria locuitorilor îngrijorați, iar apoi s-a prăbușit și a murit de epuizare. De aici, competiția modernă de alergare pe o distanță similară se numește maraton.

Unul dintre cele mai mari tezaure a fost construit de locuitorii din Argos. Finalizată în anul 380 î.Hr., clădirea a fost inspirată de Templul lui Hera din Argolis.

Alte tezaure demne de remarcat sunt cele ale Siconienilor, Tebanilor, Boeților și Sifnienilor.

Templul lui Apollo

Templul lui Apollo din Delphi
Templul lui Apollo din Delphi / Ingrid

Întregul oraș se învârtea în jurul zeului Apollo. Este de înțeles că templul ridicat în cinstea sa era unul dintre monumentele centrale.

Ruinele pe care le veți vedea astăzi aparțin unui templu ridicat în secolul al IV-lea î.Hr. pe o variantă anterioară din secolul al VI-lea î.Hr., care, la rândul său, a fost construit pe o structură și mai veche.

Oracolul din Delphi

Oracolul din Delphi
Delphi de sus / Ingrid

Au rămas puține urme ale locului în care Pythia și-a rostit profețiile, mai ales, după ce împăratul roman creștin, Teodosie I, a distrus locul în încercarea de a eradica credințele păgâne. Martorii antici îl descriu ca fiind o peșteră scobită sub Templul lui Apollo.

Omphalos din Delphi

Buricul lumii în Delphi /Ingrid

Omphalos este un monument descoperit în situl arheologic de la Delphi. Realizat din marmură, se credea că reprezintă buricul Pământului.

Conform legendei, Zeus, regele zeilor, a trimis doi vulturi să găsească centrul Pământului. Zeul a așezat piatra în acel loc atunci când păsările au ajuns deasupra Delphi. Monumentul original este găzduit la muzeu, iar o copie rudimentară a fost plasată în locul original.

Teatrul antic din Delphi

Amfiteatrul din delphi
Amfiteatrul din Delphi / Ingrid

Spuneți ce vreți despre grecii antici, dar aceștia știau cum să valorifice peisajele fantastice.

Construit pe o pantă dinspre Templul lui Apollo, Teatrul Antic oferă o priveliște spectaculoasă asupra complexului de temple de dedesubt și a văii de dincolo de el. Ne putem doar imagina emoția celor 5.000 de spectatori care se bucurau de o piesă de teatru în acest cadru maiestuos.

Stadionul antic din Delphi

Dacă mai aveți energia necesară pentru a urca până în vârful muntelui, eforturile vă vor fi răsplătite pe măsură. Stadionul Antic din Delphi se află în cel mai înalt punct al sitului Delphic, cu vedere spre întreaga zonă.

Acesta a găzduit diverse sporturi de teren și a fost, probabil, locul în care se țineau spectacole muzicale – și noi care credeam că organizarea de concerte pe un stadion este un concept modern.

Muzeul arheologic din Delphi

Urcând mai departe, pe drumul de la situl arheologic principal se află Muzeul Arheologic din Delphi. Acesta conține multe descoperiri din sit și este unul dintre cele mai vizitate muzee din Grecia. Dacă vă aflați în Delphi, trebuie neapărat să vă faceți timp să vă plimbați prin sălile sale și să vă minunați de obiectele expuse.

Ore de deschidere și prețuri

Muzeul Arheologic din Delphi

Din aprilie până în octombrie: 08:00 – 20:00, marți 10:00 – 17:00 – 12 EUR

Din noiembrie până în martie: 08:30 – 15:30 – 6 EUR

Situl arheologic din Delphi

În fiecare zi: 08.00 – 20.00

Închis la 1 ianuarie, 25 martie, 1 mai, duminica Paștelui, 25 decembrie și 26 decembrie.

Prețul biletului este valabil atât pentru Muzeul de Arheologie, cât și pentru șantier.

Ce trebuie să aduceți într-o excursie de o zi la Delphi din Atena

Templu în Delphi
Templu în Delphi / Ingrid

Am vizitat Delphi într-o zi călduroasă de octombrie. Chiar dacă ne așteptam ca vremea să fie răcoroasă, mersul pe jos prin situl arheologic și urcarea numeroaselor scări abrupte tot ne-a adus sudoare pe față.

Așadar, dacă intenționați să vizitați orașul în timpul verii, asigurați-vă că aveți la dumneavoastră multă apă și o protecție solară ridicată.

O pălărie și ceva care să vă acopere umerii este, de asemenea, o idee bună, deoarece nu există prea multă umbră.

Situl arheologic de la Delphi implică mers pe jos, adesea pe teren accidentat. Optați pentru încălțăminte rezistentă și confortabilă pentru a parcurge cu ușurință căile antice și pantele abrupte. Nu veniți încălțat cu șlapi.

Nu uitați aparatul de fotografiat sau smartphone-ul pentru a surprinde peisajele uluitoare și minunile arhitecturale.

Dacă vizitați în timpul primăverii sau toamnei, ar fi bine să vă aduceți o umbrelă sau o pelerină de ploaie, în cazul în care prindeți una dintre puținele zile ploioase.

Alegeți una dintre cele mai bune excursii de o zi la Delphi din Atena

Noi am ales să mergem acolo cu mașina, deoarece ne îndreptam oricum spre partea de nord a Greciei continentale, dar iată 3 dintre tururile pe care le-am fi ales pentru o excursie de o zi de la Atena la Delphi:

Din Atena: Excursie cu ghid de o zi întreagă la situl arheologic Delphi

Atena: Excursie de o zi la Delphi cu vizită cu îndrumător licențiat și preluare

Excursie de o zi la Delphi pentru grupuri mici din Atena

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *