A descrie istoria Siciliei ca fiind “bogată” ar fi un eufemism. Dar, fără a intra în prea multe detalii plictisitoare, permiteți-mi să vă împărtășesc câteva curiozitati despre Sicilia pe care ați putea dori să le aveți în vedere atunci când vizitați insula.
Indiferent dacă petreceți o vacanță în Sicilia sau doar câteva zile explorând Catania, Palermo, Taormina sau orice alt sat sicilian mai puțin cunoscut, vă va fi greu să nu vă îndrăgostiți de această insulă.
Cea mai mare insulă mediteraneană, Sicilia ascunde o mulțime de sate mici și colorate, plaje frumoase, situri arheologice cu rădăcini grecești și bizantine și mâncare delicioasă. Insula este destinația perfectă atât pentru iubitorii de istorie, cât și pentru gurmanzi și iubitorii de natură și găzduiește unele dintre faimoasele “case de 1 EUR” despre care ați auzit.
Sicilia are multe bijuterii ascunse de descoperit într-o vacanță în afara traseelor bătute, iar aici sunt câteva date interesante pe care ați putea dori să le verificați înainte de a vă planifica vacanța.

20 de Curiozitati despre Sicilia
Palermo a fost fondată de oameni din Libanul de astăzi
Actuala capitală a insulei și unul dintre cele mai vechi orașe ale sale, Palermo, a fost fondat de fenicienii din Libanul de astăzi, în anul 734 î.Hr.
Mai târziu, Palermo a fost condus de cartaginezi, o civilizație nord-africană care descinde, de asemenea, din fenicieni.
Sicilia a fost majoritar vorbitoare de limbă greacă timp de 1500 de ani
Primii coloniști greci au sosit în urmă cu aproape 2800 de ani. Aceștia au dominat insula timp de 500 de ani, până la cucerirea romană.
Cu toate acestea, insula și-a păstrat cultura elenistică în timpul celor 700 de ani de dominație romană.
Mai mult, după căderea Imperiului Roman, insula a fost condusă de Imperiul Bizantin de limbă greacă timp de încă 400 de ani.
Am fost atât de aproape de a avea Kirios Zorba în locul lui Don Corleone!

Messina a fost “punctul zero” al unei pandemi
Cu aproape 700 de ani înainte de pandemia Covid-19, Messina a fost în pragul unui eveniment apocaliptic demn de un blockbuster din Holywood.
În 1347, “nave ale morții” au început să plutească în apropierea orașului; tot echipajul și pasagerii erau morți sau pe moarte, iar corpurile lor erau acoperite de buboaie dezgustătoare care supurau puroi și sânge. După cum s-a dovedit, acesta a fost începutul Morții Negre, o pandemie care a ucis în cele din urmă între un sfert și jumătate din populația europeană. În comparație cu aceasta, situația noastră Covid-19 pare un inconvenient minor.
Catania a fost îngropată de 17 ori de de lavă
Să trăiești la umbra muntelui Etna, celebrul vulcan activ din Sicilia, a fost întotdeauna o propunere riscantă.
Catania a fost îngropată de lavă de 17 ori de-a lungul istoriei sale îndelungate, creând straturi arheologice succesive: sub orașul actual se află cel roman, care, la rândul său, este construit pe cel grec.
Nici eu nu m-aș muta, având în vedere priveliștea!

Siracuza a fost cel mai mare oraș grecesc din lume
Sub conducerea conducătorului local Hiero al II-lea, Siracuza s-a transformat în cel mai mare oraș grecesc din acea vreme. La acea vreme, Siracuza era o putere culturală, științifică și economică, unul dintre cele mai mari orașe de pe planetă.
Nu ar trebui să fim surprinși dacă New York sau Londra nu ar fi decât niște zone adormite peste câteva secole.

Palermo a fost unul dintre cele mai mari orașe islamice din lume
Până în anul 1050 d.Hr., în timpul Emiratului islamic al Siciliei, Palermo a devenit unul dintre cele mai importante orașe islamice din lume și al treilea oraș ca mărime din Europa, după Constantinopolul bizantin și Cordoba islamică.
Sub dominația arabă, Palermo a fost un centru important de învățare, cultură și comerț, în timp ce nordul Europei creștine era un loc relativ barbar, plin de violență, fanatism și superstiții.
Sicilia a fost un regat viking
Timp de peste 150 de ani, între 1038 și 1198 d.Hr., insula a fost un regat normand. Normanzii descindeau din vikingii care s-au stabilit în Normandia la începutul secolului al X-lea. Normanzilor li s-au alăturat mercenari varangi, echivalentul suedez al vikingilor danezi și norvegieni, și împreună au cucerit Sicilia de la arabi. Vă puteți imagina spaghete vikinge?
Sicilia a fost un regat german
Sicilia a fost regat german o dată și parte a altor regate germanice de două ori în istoria sa.
Mai întâi, în timpul ultimelor zile ale Imperiului Roman, Sicilia a fost cucerită de vandalii germani, care au condus insula până în anul 535 d.Hr., când bizantinii i-au anihilat.
Apoi, între 1197 și 1266 d.Hr., Regatul Siciliei a fost condus de Hohenstaufeni. Regele Frederic al Siciliei avea să devină mai târziu celebrul împărat Frederic al II-lea Barbarossa al Sfântului Imperiu Roman (un imperiu medieval cu sediul în Germania, care nu trebuie confundat cu vechiul Imperiu Roman).
În cele din urmă, între 1720 și 1734, Regatul Siciliei a aparținut conducătorilor habsburgici austrieci.
Sicilia a fost un regat spaniol
Oricât de incredibil ar părea, insula a fost, de asemenea, o posesiune spaniolă timp de sute de ani.
Mai întâi, între 1282 și 1713, Sicilia a fost condusă de membri ai familiei regale aragoneze, inițial ca regat independent, iar mai târziu ca parte a Coroanei de Aragon și a Coroanei spaniole ulterioare.
După o scurtă perioadă de timp sub domnia Savoyzilor și a Habsburgilor austrieci, Sicilia a revenit sub dominație spaniolă sub dinastia Bourbon. Dominația spaniolă a luat sfârșit odată cu nașterea Regatului Italiei în 1860.
Acest lucru ar putea explica rivalitatea actuală în materie de fotbal dintre cele două națiuni.

Malta a făcut parte din Regatul Siciliei timp de 700 de ani
Astăzi o țară independentă din UE, Malta a făcut parte din Regatul Siciliei din 1091 până în 1814, când a devenit protectorat britanic. Cu toate acestea, din 1530, Malta a fost condusă de Ordinul Sfântului Ioan de Ierusalim (alias Cavalerii de Malta sau Cavalerii Ospitalieri), deși, nominal, aceștia erau vasali ai Regatului Siciliei.
Sicilienii au folosit prima “rază termică” din istoria omenirii
După moartea lui Hiero, puterea emergentă a Romei a decis să ocupe Sicilia și să pună capăt independenței Siracuziene. Cu toate acestea, au avut parte de o mare surpriză!
Siracuza era protejată de mașini miraculoase proiectate de celebrul inventator local Arhimede; apărarea feroce a dus la un asediu prelungit. Printre alte gadgeturi incredibile, se spune că Arhimede a construit o armă cu raze termice pe care a folosit-o pentru a da foc navelor romane. Dar, din păcate, orașul a căzut în cele din urmă în 212 î.Hr. și unul dintre soldații romani l-a ucis pe Arhimede, în ciuda ordinelor proconsulului de a-l cruța.

Taormina a fost una dintre primele destinații moderne de vacanță LGBTQ-friendly
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Taormina a devenit una dintre cele mai importante destinații de vacanță LGBTQ-friendly.
Un fotograf german care s-a mutat în Taormina în 1877, Wilhelm von Gloeden, a ajutat la transformarea orașului într-unul dintre centrele de agrement progresiste ale lumii occidentale, fotografiile sale cu bărbați nud atrăgând minoritățile sexuale din societățile represive ale vremii; Imperiul Britanic era un loc deosebit de periculos pentru homosexuali, după cum a exemplificat condamnarea lui Oscar Wildes la doi ani de muncă silnică în 1895.
Mafia siciliană i-a ajutat pe Aliați împotriva naziștilor
‘Dușmanul dușmanului meu este prietenul meu’, se spune. Acest lucru a fost cu siguranță adevărat în timpul invaziei Aliaților în Sicilia.
Până în 1943, Germania nazistă avea o prezență militară puternică pe insulă. Având în vedere animozitatea lor față de Mussolini, mafia siciliană a ajutat invazia amfibie a Aliaților în Sicilia, furnizând hărți ale porturilor insulei, fotografii ale coastei și numele unor contacte de încredere din cadrul organizației criminale.

Sicilia are unele dintre cele mai bine conservate monumente ale Greciei clasice
Templul Concordiei de lângă Agrigento este cel mai bine conservat templu doric din lume, alături de Parthenonul din Atena; asemănările dintre cele două clădiri sunt greu de observat.
Dar, în mod interesant, nu toți arheologii sunt de acord că locul a fost dedicat zeiței Concordia; probabil că nu vom ști niciodată cărei divinități i-a fost dedicat acest lăcaș de cult. Cu toate acestea, arată minunat!
Valea Templelor NU este o vale
Una dintre cele mai importante atracții turistice de astăzi este Valea Templelor din Agrigento.
Aceasta conține rămășițele a șapte temple antice grecești construite în stil doric, cea mai mare concentrație de clădiri de acest tip din afara Greciei continentale. Cu toate acestea, după cum veți observa cu siguranță în timpul vizitei, locul este de fapt o creastă, nu o vale.
Catania a fost bombardată de 87 de ori de americani și britanici
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Catania a fost ținta unor bombardamente grele ale aliaților din cauza celor două aerodromuri germane pe care le deținea; a suferit 87 de raiduri, care au avariat semnificativ părți ale orașului și au ucis aproximativ 750 de locuitori.
În cele din urmă, forțele britanice au intrat în Catania la 5 august 1943 d.Hr.
Muzica siciliană a fost împărtășită cu extratereștrii
Muzica tradițională a Siciliei este mai mult înrădăcinată în cultura greacă, bizantină, arabă și spaniolă decât în cea italiană, având în vedere istoria sa lungă și incredibil de diversă.
Cercetările muzicologului american Alan Lomax în domeniul muzicii tradiționale siciliene l-au făcut să aleagă o lamentație siciliană din mina de sulf pentru Discul de Aur al Voyager. Într-o zi, nava spațială Voyager va întâlni o Civilizație Extraterestră, iar acel cântec sicilian trist va fi printre primele muzici umane pe care E.T. le va auzi.

Sicilienii vorbesc limba siciliană
În prezent, majoritatea locuitorilor din Sicilia sunt bilingvi, vorbind atât siciliana, cât și italiana.
Siciliana este o limbă romanică distinctă, asemănătoare cu italiana, având influențe semnificative de greacă, spaniolă, arabă, catalană și franceză. Dialecte înrudite sunt vorbite și în regiunile Calabria și Salento.
Siciliana este vorbită mai ales în cercuri informale, de familie, în timp ce majoritatea locuitorilor insulei folosesc un amestec de siciliană și italiană numit limba italiană regională din Sicilia.
Sicilia are 7 situri din patrimoniul mondial UNESCO
Având în vedere istoria sa unică și frumusețea naturală uimitoare, UNESCO a inclus șapte situri pe lista Patrimoniului Mondial. Acestea sunt:
Valea templelor din Agrigento
Villa Romana del Casale
Insulele Eoliene
Orașele baroce târzii din Val di Noto
Siracuza și necropola stâncoasă de la Pantalica
Muntele Etna
Palermo arabo-normand și bisericile catedrale din Cefalú și Monreale
Se spune că Insulele Eoliene au fost înghițite de mare
În ziua de Anul Nou din 1909, în ziarele internaționale a apărut un zvon conform căruia Insulele Eoliene ar fi fost “înghițite de mare” în timpul unei perioade de activitate vulcanică. Deși comunicațiile cu insulele au fost întrerupte pentru o perioadă, acestea nu au fost deranjate în alt mod. Știri false!
Alte resurse de calatorii in Italia
Vacanta in Cinque Terre Italia – Ghidul tau complet
Obiective turistice Roma: ce nu trebuie ratat intr-un city break
Ghid de vacanta in Positano Italia – cazare si atractii
Ghid de vacanta Coasta Amalfi: obiective turistice si cazare de vis
Florenta – cel mai frumos oras din lume, obiective turistice si tot ce trebuie sa stii
Genova – secretul bine ascuns al Italiei
Napoli – Obiective turistice + tips & tricks
Leave a Reply