Cele mai frumoase romane de dragoste pe care trebuie sa le citesti
Last Updated on April 15, 2021 by Ingrid
Am zis ca vor fi romane de dragoste desi o parte dintre ele nu sunt chiar asa cum te astepti. Cu toate ne dorim sau simtim nevoia uneori sa fugim intr-o lume in care dragostea e romantica, intensa, pasionala. Pentru mine, inca de prin liceu sau poate chiar si mai devreme, fuga au reprezentat-o cartile in care dragostea era fix asa.
Despre ele povestim astazi aici. Carti de dragoste clasice, moderne, cu final fericit, dar si realiste. Carti pe care le-am citit de-a lungul timpului si pe care cred ca nu trebuie ratate de nicio iubitoare de citit.
Cu toate ca am realizat recent ca citesc destul de multe carti scrise de femei, in aceasta lista vei gasi si cativa dintre scriitorii clasici, din vremuri demult apuse.
Fie ca esti in cautarea urmatorii lecturi, a unui cadou pentru mama ta sau pentru cea mai buna prietena, oricare dintre acestea va fi o alegere inspirata.
Cele mai frumoase romane de dragoste pe care trebuie sa le citesti
Panza de paianjen – Cella Serghi
Ca sa iti spun adevarul, nu mai stiu exact cum am ajuns sa citesc cartile Celei Serghi, dar stiu ca le-am devorat pe toate una dupa alta undeva prin liceu.
Cred ca orice adolescenta sau femei ar trebui sa citeasca aceasta carte clasica a literaturii romane si sa calatoreasca impreuna cu eroina principala pana la Balcic, Constanta sau Mangalia.
“Diana Slavu, eroina Cellei Serghi, este un personaj complex, o combinatie de naivitate, feminitate, inteligenta si spirit de aventura. Iubeste cu pasiune, dar este prinsa in „panza de paianjen“ a vietii. Iubirile Dianei cea adolescentina, pentru marea dragoste a vietii ei, Petre Barbu, cea maritala, pentru Michi, si cea carnala, intruchipata de Alex – sunt prezentate prin intermediul caietelor sale, citite de Ilinca Dima, si al mai multor scrisori din corespondenta celor doua prietene. “
Mandrie si prejudecata – Jane Austen
Imi amintesc si acum cartile lui Jane Austen in copertile de piele, pe care le duceam cu mine si le citeam in metrou in diminetile mohorate in drum spre birou.
Mandrie si prejudecata este una dintre cartile clasice ce vor ramane in istorie, apreciata chiar si de cele mai exigente cititoare.
“Elizabeth Bennet este intruchiparea perfecta a eroinei tipice pentru Jane Austen: inteligenta, generoasa, sensibila, incapabila de gelozie sau de orice alt pacat major. Am putea crede ca asta o face o mironosita insuportabila, dar adevarul e ca Lizzy este o tanara moderna si sofisticata, care, la nevoie, stie sa dea o replica spirituala si politicoasa, insa mustind de sarcasm.
Ocazia i se iveste din plin cand il cunoaste pe arogantul, dar onestul burlac Fitzwilliam Darcy, prototipul eroului romantic distant si intens masculin, care o trateaza initial cu superioritate si chiar cu grosolanie. Caci, fara indoiala, miza romanului Mandrie si prejudecata, intrebarea care a facut si face generatii de cititori sa intoarca fila dupa fila pana in ziua de azi este: vor ajunge Elizabeth si domnul Darcy, in ciuda diferentelor care ii fac aparent incompatibili, sa fie impreuna?
Descoperiti raspunsul in aceasta carte devenita clasica, savurand o poveste de dragoste scrisa dupa toate regulile artei si lasandu-va fermecati de personajele ei memorabile!”
Citeste si: 11 Romane politiste contemporane ce te vor captiva
Jane Eyre – Charlotte Bronte
Dupa o copilarie dificila, marcata de saracie si lipsuri, tanara Jane Eyre devine guvernanta la Thornfield Hall, castelul unui gentleman bogat, Edward Rochester. Cu timpul, cei doi incep sa se apropie, discuta, se infrunta, invata sa se respecte reciproc si, in cele din urma, se indragostesc unul de altul.
Jane intrevede posibilitatea unei vieti linistite, insa un adevar cumplit iese la lumina. Rochester pare sa ascunda un secret teribil: o prezenta amenintatoare bantuie castelul sau intunecat.
Roman al unei iubiri patimase, Jane Eyre continua sa-si impresioneze si astazi cititorii prin abordarea profunda a unor teme cum ar fi diferentele de clasa, sexualitatea si religia in Anglia victoriana de la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura engleza.
Doamna Nobel – Lisa Stromme
O poveste de dragoste altfel, un roman inspirat din fapte reale al carui fir epic curge in mod realist. Odata inceputa cartea mi-a fost greu sa o las din mana pana nu am ajuns la finalul ei.
“Sofie Hess lucreaza la floraria lui Frau Schiegl in Baden, un mic oras balnear de langa Viena, unde isi petrec verile oameni bogati din toata Europa. Inconjurata de frumusete, tanara nu este fericita: pentru ea, floraria e o inchisoare, deoarece nu a ajuns aici de bunavoie, iar Frau Schiegl ii face viata grea.
Dar cand celebrul Alfred Nobel, „regele dinamitei“, o cunoaste din intamplare, viata lui Sofie se schimba. Nobel ii promite sa o ajute si o insoteste la Paris, unde o instaleaza in lux si ii ofera accesul la educatie, nebanuind ca tanara are un secret, pe care, indragostita fara speranta de el, incearca sa-l ascunda.”
Anna Karenina – Lev Tolstoi
“Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine.
In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.”
Scrisoare de dragoste – Mihail Drumes
O alta carte clasica, citita in timpul liceului, pe care nu o vei lasa din mana odata inceputa.
“Anda si Dinu, doi tineri care par sortiti unul altuia, traiesc o aventura tulburatoare si trec prin spectaculoase rasturnari de situatie, totul in numele dragostei ideale. Insa viata, cu implacabilitatea ei taioasa, ii va pune la incercare si le va tulbura visele.”
Dragostea in vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez
O carte care m-a prins din a doua incercare, dar care dupa acest moment m-a purtat cu ea departe si am trait alaturi de eroul principal simtind arome de departe.
“In tinerete, Florentino Ariza si Fermina Daza traisera o pasionanta poveste de dragoste. Numai ca viata iti rezerva uneori surprize… La inceput, cand Florentino afla ca Fermina se va casatori cu un doctor bogat, simte ca viata lui s-a sfarsit. Desi isi gaseste echilibrul, bucurandu-se de succes in afaceri si nu numai… (cele 622 de relatii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina ramane la fel de puternica.
Asa ca, dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despartire, Florentino isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, sansa unui nou inceput?”
Ratacirile fetei nesabuite – Mario Vargas Llosa
Un alt autor latino-american si o carte ce nu s-ar incadra in standardele clasice ale unui roman de dragoste. Cu toate acestea, am calatorit de-a lungul anilor, de pe un continent pe altul, impreuna cu Ricardo in cautarea fetei nesabuite de care este indargostit iremediabil.
“In vara anului 1950, Ricardo Somocurcio trece de la pantaloni scurti la pantaloni lungi. Petrecerile se tin lant in cartierul Miraflores din Lima, iar viata este traita in ritm de mambo. Pana cand Ricardo se indragosteste de Lily. Pentru totdeauna. O pierde si o regaseste, mereu sub un alt nume, in scenarii variate: Lima burgheza, apoi Parisul revolutionar al anilor ’60, Londra hippy din ’70, Japonia moderna. El este „baiatul bun“, care viseaza sa traiasca la Paris si crede ca intalnirile lor tin de destin. Ea este „fata rea“, o aventuriera calculata, care crede ca intalnirile lor tin doar de hazard.”
Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak
Unul dintre romanele preferate scrise de una dintre scriitoarele contemporane favorite. Elif Shafak are darul de a ma lua pe sus si a ma arunca direct in mijlocul lumii orientale pe care o picteaza cu maiestrie. Nu e de mirare ca vei gasi macar una dintre cartile ei in oricare dintre listele mele, mai ales in cea cu carti de citit macar o data in viata.
“Viata Ellei Rubinstein – o mama casnica si o sotie nefericita din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimba din temelii cind, la aproape patruzeci de ani, se angajeaza la o agentie literara unde i se cere sa scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut.
Astfel descopera povestea fascinantei legaturi spirituale dintre faimosul poet persan Rumi si dervisul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaste forta eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni si care il va schimba curind si pe al ei: intre Ella si Aziz Zahara, autorul romanului, incepe un schimb epistolar, apoi se infiripa o minunata poveste de dragoste.
O apologie a iubirii, privita in multiplele sale ipostaze, romanul Cele patruzeci de legi ale iubirii puncteaza cu subtilitate diferentele dintre religie si spiritualitate, dintre datorie si iubire.”
Mananca, roaga-te, iubeste – Elizabeth Gilbert
O carte care nu cred ca mai are nevoie de nicio prezentare. O carte criticata de unii si adorata de altii. Personal ma numar in randul celor care au adorat-o si au tot revenit asupra ei. A cartii, nu a filmului.
“La 30 de ani, Elizabeth Gilbert are tot ce-si poate dori o femeie ambitioasa. Si totusi e asaltata de indoieli, sufera de panica si insatisfactii. Urmeaza divortul, prabusirea in depresie, o relatie catastrofala… Asa ca Liz abandoneaza totul si pleaca in lume de una singura. In Italia, gustan la dolce vita si deliciile ei culinare, punand pe ea “cele mai fericite 12 kilograme din toata viata”. In India, afla intr-un ashram, prin asceza (trezire la 4 dimineata, meditatie si frecat de podele), ce este cautarea spirituala. In Indonezia, incearca sa-si reconcilieze trupul cu sufletul, sa descopere echilibrul care se cheama fericire- si isi gaseste marea dragoste. Uneori, fericirea se afla la capatul lumii. Calatoresti ca sa ajungi la tine insati. Ca sa te descoperi.”
Casatorie De Placere – Tahar Ben Jelloun
O poveste ce mi-a lasat un gust putin amar pentru ca in carte nu este vorba doar despre dragoste, ci si despre teme mult mai actuale precum diferentele culturale sau rasismul. O carte care ne aminteste ca dragostea nu face diferente, dar intr-o cultura rigida, exista lucruri mai puternice decat dragostea.
“Amir, prosper negustor din Marocul anilor ’50, pleaca intr-o calatorie lunga. Abia ajuns la Dakar, urmand cutuma islamica, o alege pe Nabou pentru o „casatorie de placere“, dar se trezeste indragostit si incepe o alta viata cu aceasta a doua sotie, traita in paralel cu existenta de familie… Destinele se amesteca, asa cum se amesteca albul si negrul, frumosul si uratul, binele si raul, iubirea si ura. La fel, credintele, tabuurile, convingerile, prejudecatile.
Scriind povestea a doua generatii intr-un roman care are parfumul tare al mirodeniilor, Tahar ben Jelloun priveste de aproape dragostea, fericirea, istoria.”
Profesoara de pian – Janice Y.K. Lee
Un roman care mi-a intrat direct la suflet poate si pentru ca l-am citit in timp ce locuiam chiar in Hong Kong, dar care m-ar fi fascinat cu siguranta in orice circumstante.
“In 1941, Will Truedale, un englez proaspat sosit la Hong Kong, incepe o relatie pasionala cu o eurasiana frumoasa si dominatoare, Trudy Lang. Dar invazia japoneza are consecinte tragice atat asupra celor doi indragostiti, cat si asupra membrilor comunitatii anglo-americane, care vor experimenta, in zilele negre ale razboiului, tradarea delatiunea, lasitatea.
Unsprezece ani mai tarziu, Clare Pendleton, o tanara englezoaica provinciala, de-abia casatorita, ajunge la Hong Kong si, sedusa de farmecul inaltei societatii, se hotaraste sa dea lectii de pian fiicei unor chinezi bogati, Melodie si Victor Chen. Claire se indragosteste de un englez dezabuzat, angajat, in mod ciudat, ca sofer al familiei Chen.
In curand, va constata ca enigmaticul comportament al lui Will ascunde secrete si traume in care sunt implicati multi din aceasta beau monde supravietuitoare a ocupatiei japoneze.”
Love&Gelato. Vacanta la Florenta – Jenna Evans Welch
O carte usoara, de citit in vacanta sau atunci cand esti in cautarea unei carti a carei actiuni are loc in Italia.
“O vacanta de vara in Italia devine un periplu de neuitat prin Toscana, in acest roman cu mult romance, mister si aventura.
Lina isi petrece vacanta de vara in Toscana, dar nu pentru ca ar fi fascinata de tinuturile insorite, ca de basm, ci pentru ca a fost ultima dorinta a mamei sale ca ea sa vina aici sa-si cunoasca tatal. Dar ce tata sta departe de familie timp de saisprezece ani? Asa ca tot ceea ce Lina vrea este sa se intoarca acasa.
Dar inainte de a-si pune in practica hotararea, primeste un jurnal pe care mama ei il tinuse cat timp traise in Italia. Dintr-odata, Lina descopera o lume magica de iubiri ascunse, arta si brutarii secrete, care o impinge, alaturi de foarte chipesul Ren, pe urmele pasilor mamei sale si-i dezvaluie un secret ascuns de ea de prea multa vreme. Un secret care ii va schimba tot ceea ce stia despre mama ei, tatal ei, si mai ales despre ea insasi.”
Valul pictat – W. Somerset Maugham
“Frumoasa Kitty Fane este surprinsa cu alt barbat de sotul ei, un renumit medic bacteriolog pe care-l insoteste in China coloniala. Acesta o va lua cu el intr-o zona devastata de holera, unde medicul incearca sa combata efectele teribilei maladii. O calatorie in timpul careia tinara femeie se va confrunta cu aspecte ale vietii ce-i fusesera total necunoscute pina atunci, ajungind astfel sa se descopere pe sine insasi, dar si pe cel ce-i este tovaras de viata.”