Carti de citit pe nerasuflate
Last Updated on December 4, 2024 by Ingrid
Intotdeauna am avut o lista cu carti de citit. De cele mai multe ori, lista nu este o lista, ci chiar maldarul de pe noptiera.
Trebuie sa recunosc ca am avut intodeauna o problema: ma apuc de o carte iar daca nu ma prinde, o las. De cele mai multe ori revin, insa nu intotdeauna o duc pana la capat.
Uneori, insa, sunt absorbita cu totul de o carte buna. Exista carti care trebuie cititie pe nerasuflate. Iata o lista cu cateva dintre aceste comori literare.
De foarte multe ori fac pasiuni pentru scriitori. Si da, imi plac foarte mult cartile scrise de scriitoare contemporane care ma transporta pe taramuri indepartate. Carti despre viata, carti care vorbesc despre cultura locurilor, prezinta oamenii, strazile, dar si fapte istorice controversate.
Vei gasi multe astfel de carti in lista mea cu carti bune de citit macar o data. Asa ca, hai sa incepem sa alegem carte dupa carte de pe raftul meu imaginar.
This post contains affiliate links. It helps keep our site running at no additional cost to you. Read more about it on our disclosure page here.
Table of Contents
- Top Carti de citit: preferatele mele
- Tot ce nu ti-am spus (Everything I never told you) – Celeste Ng
- Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak
- Povestea mea – Michelle Obama
- Dinti Albi – Zadie Smith
- Citind Lolita in Teheran – Azar Nafisi
- Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini
- Casatorie de placere – Tahar Ben Jelloun
- Americana – Chimamanda Ngozi Adichie
- Prietena mea geniala – Elena Ferrante
- Eleanor Oliphant se simte excelent – Gail Honeyman
- Acolo unde canta racii – Delia Owens
- Mananca, Roaga-te, iubeste – Elizabeth Gilbert
- Fata din tren – Paula Hawkins
- Copiii din miez de noapte – Salman Rushdie
- Obiecte ascutite – Gillian Flynn
- Mystic River – Dennis Lehane
- Pisica lui Dalai Lama – David Michie
Top Carti de citit: preferatele mele
Tot ce nu ti-am spus (Everything I never told you) – Celeste Ng
Nu mai stiu exact cum am descoperit-o pe Celeste Ng. Pot sa iti spun ca am citit ambele sale carti pe nerasuflate.
In “Tot ce nu ti-am spus” sunt abordate diverse teme. De pilda, comportamentul parintilor care ii impovareaza pe copii lor cu propriile esecuri, frustrari si ambitii. Sau greutatile unei casatorii interrasiale.
“Cand trupul neinsufletit al Lydiei este gasit in lacul din localitate, James este consumat de vinovatie si porneste pe un drum nesabuit care i-ar putea distruge casnicia. Marilyn, devastata si razbunatoare, este hotarata sa faca pe cineva raspunzator, cu orice pret.
Fratele mai mare al Lydiei, Nathan, este convins ca Jack, baiatul rau din vecini, este implicat intr-un fel. Insa cea mai tanara membra a familiei – Hannah – este cea care observa mult mai mult decat poate vedea oricine si ar putea fi singura care stie ce s-a intamplat cu adevarat.”
Tot de Celeste Ng
Mici focuri pretutindeni; varianta in limba engleza: Little Fires Everywhere
In Shaker Heights, o suburbie linistita din Cleveland, totul este planificat – de la culoarea caselor si pana la vietile oamenilor. Si nimeni nu intruchipeaza mai mult spiritul orasului decat Elena Richardson, al carei principiu calauzitor este sa respecte regulile.
Atunci cand Mia Warren – o artista enigmatica si mama singura – ajunge in oras cu fiica ei adolescenta, Pearl, si inchiriaza o casa de la familia Richardson, Mia si Pearl devin mai mult decat chiriase: toti cei patru copii Richardson sunt atrasi de perechea mama–fiica. Dar Mia are un trecut misterios si o lipsa de respect fata de reguli, amenintand sa distruga aceasta comunitate ordonata.
Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak
Elif Shafak este una dintre scriitoarele mele contemporane preferate. Am citit cam toate cartile ei cu mici exceptii. Niciuna nu mi-a displacut, ba chiar am invatat despre diverse intamplari istorice.
“Cele patruzeci de legi ale iubirii” merita sa fie citita de oricine. Aceasta te transporta in trecut, si puncteaza cu subtilitate diferentele dintre religie si spiritualitate, dintre datorie si iubire.
“Viata Ellei Rubinstein – o mama casnica si o sotie nefericita din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimba din temelii cind, la aproape patruzeci de ani, se angajeaza la o agentie literara unde i se cere sa scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut.
Astfel descopera povestea fascinantei legaturi spirituale dintre faimosul poet persan Rumi si dervisul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaste forta eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni si care il va schimba curind si pe al ei: intre Ella si Aziz Zahara, autorul romanului, incepe un schimb epistolar, apoi se infiripa o minunata poveste de dragoste.”
Tot de Elif Shafak
- Bastarda Istanbulului – o multitudine de povesti spuse intr-un mod incomparabil de catre Shafak, purtandu-ne prin vietile personajelor feminine puternice. O carte in care se intrepatrund lumea orientala cu aromele si traditionalismul ei, cu lumea occidentala.
- Onoare – o poveste despre iubire si familie, dar si traditionalism si obligatia morala pentru onoare. Cartea urmareste 3 generatii ale unei familii si te poarta in locuri diverse.
- Cele trei fiice ale Evei te va purta intre trecutul libertin din Oxford si prezentul de pe malul Bosforului. Sunt prezentate, prin intermediul personajelor feminine extrem de diferite, teme sensible precum feminismului in islam.
Povestea mea – Michelle Obama
O personalitate puternica care demonstreaza ca orice este posibil cu dorinta si perseverenta. Biografia lui Michelle Obama mi-a insuflat dorinta de a reusi in ceea ce imi propun. Atitudinea conform careia orice se poate e cea potrivita.
Citeste cartea atunci cand ai nevoie de un imbold, de motivatie. Chiar si Prima Doamna a SUA a avut indoielile ei si obstacole pe care le-a depasit. Secretul perseverenta si munca asidua catre atingerea obiectivelor. Aceasta e povestea carti, spusa intr-un mod personal si uman.
“In memoriile ei, o opera de o reflexivitate profunda, scrisa intr-un stil fermecator, Michelle Obama ii invita pe cititori in lumea sa, facand o cronica a experientelor ce au format-o, pornind de la copilaria petrecuta in partea de sud a orasului Chicago, trecand prin anii in care a fost director executiv si a trebuit sa imbine responsabilitatile de mama cu cele profesionale, si ajungand la anii petrcuti la cea mai vestita adresa din lume.
Descrie cu sinceritate desavarsita si cu o inteligenta vie reusitele si dezamagirile, atat din plan public, cat si din cel personal, relatandu-si povestea asa cum a trait-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte si asa cum doreste ea. “
Dinti Albi – Zadie Smith
Auzisem de ceva vreme despre cartea lui Zadie Smith si chiar ii vazusem reclama pe un panou stradal.
Cativa ani mai tarziu am incercat sa o citesc si am lasat-o dupa cateva pagini. Dupa ceva timp insa, in concediul petrecut in Malta intr-un septembrie racoros, am revenit asupra ei. Si ma bucur pentru decizia luata.
In “Dinti Albi” Zadie contureaza povestea mai multor personaje cu un umor tipic englezesc. In centrul nuvelei sunt doi camarazi de razboi care isi traiesc vietile in Londra.
Printre temele abordate este relatia actuala a Marii Britanii cu oamenii din fostele colonii.
“Povestile celor doua familii, Jones si Iqbal, se imbina una cu alta, creand un paienjenis de mici istorii despre identitatea culturala, despre lupta pentru o existenta pusa la orice pas sub semnul indoielii, despre speranta unui nou inceput. Romanul Dinti albi a fost inclus de revista Time in lista sa cu cele mai bune 100 de romane scrise intre anii 1923 si 2005.”
Citind Lolita in Teheran – Azar Nafisi
Memoriile scriitoarei Azar Nafisi, interzisa chiar in tara sa de origine. Cartea prezinta experienta sa la intoarcerea in tara dupa revolutia din 1978 – 1981.
Scriitoarea isi povesteste viata si propriile decizii luate in timp ce traia sub ocupatia islamica. Nafisi expune, in acelasi timp, povestile celor 7 studente ale sale. Acestea se adunau saptamana de saptamana in sufrageria ei pentru a discuta diverse carti vestice.
Naratiunea te trimite intr-un Iran neprietenos cu femeile, o tara in plina schimbare, prezentand si viata in timpul razboiului Iran-Iraq.
“In Republica Islamica Iran, Azar Nafisi, o profesoara curajoasa si inzestrata, aduce acasa sapte dintre studentele preferate.
Uitand de teroarea istoriei care le trece pe la ferestre, vor citi impreuna autori clasici occidentali. Unele provenind din familii traditionaliste, altele cu trecut intunecat, caci au facut inchisoare politica, cele sapte studente sint neincrezatoare si tacute la inceput, neobisnuite sa-si dezvaluie gindurile, dar curind isi indeparteaza valul rusinii si al fricii si incep sa vorbeasca deschis despre cartile citite.
Astfel, povestea vietii lor se intretaie cu destinele unor personaje celebre din romanele lui Jane Austen, F. Scott Fitzgerald, Henry James sau Vladimir Nabokov.”
Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini
Daca apuci sa citesti una dintre cartile sale, vei dori sa la ai pe toate. Eu am inceput cu “Splendida cetate a celor o mie de sori.”
Cartea prezinta povestea a doua femei in Afganistanul rascolit de ocupatia sovietica. De asemenea, vorbeste despte Jihadul dus impotriva invadatorilor, razboiul civil care a urmat si teroarea instaurata de regimul taliban.
“In acelasi stil fermecator, inconfundabil care a facut din Vanatorii de zmeie (Ed. Niculescu, 2007) un bestseller international, Khaled Hosseini spune in Splendida cetate a celor o mie de sori povestea unei iubiri coborate parca din vechile poeme persane, a unei prietenii care nu se da in laturi de la sacrificiul suprem si a unui oras care, in ciuda tuturor vicisitudinilor, se incapataneaza sa renasca din propria-i cenusa.”
Tot de Khaled Hosseini
Casatorie de placere – Tahar Ben Jelloun
Amir, prosper negustor din Marocul anilor ’50, pleaca intr-o calatorie lunga.
Abia ajuns la Dakar, urmand cutuma islamica, se „casatoreste de placere“ cu Nabou. Amir se indragosteste, insa, si traieste o viata paralela.
Destinele se amesteca, asa cum se amesteca albul si negrul, frumosul si uratul, binele si raul, iubirea si ura. La fel, credintele, tabuurile, convingerile, prejudecatile.
Scriind povestea a doua generatii intr-un roman care are parfumul tare al mirodeniilor, Tahar ben Jelloun priveste de aproape dragostea, fericirea, istoria.
Americana – Chimamanda Ngozi Adichie
O alta scriitoare ce ocupa un loc inalt in topul preferintelor mele. Am citit despre cartea ei “Americana” intr-o revista de la bordul unui avion. Nu mai stiu exact unde plecam sau de unde veneam, dar stiu ca imediat ce am aterizat am cautat si achizitionat cartea pe care am citit-o pe nerasuflate.
Criticata de multi pentru pozitia sa fata de modul in care sunt tratati cei de origine Africana in Statele Unite ale Americii, mi se pare totusi o lectura interesanta.
“Americana” este povestea a doi tineri indragostiti din Nigeria care viseaza la o viata mai buna. Ifemelu se muta in State cu vise mari de a-si transforma viata, insa se loveste de rasism si realizeaza pentru prima data ce inseamna sa fi o “persoana de culoare”. Obinze nu reuseste sa primeasca viza dupa atentatele din 11/09 si ajunge in schimb in Londra.
Ani mai tarziu se reunesc in Lagos, capital unei tari profund schimbate, nu neaparat in bine si invata sa traiasca din nou in tara de unde au plecat, oferindu-si o noua sansa impreuna.
“Adichie descopera perspectiva unica din care compara ierarhiile rasiale din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie cu lupta pentru statut social din Nigeria. Si o face cu o onestitate nemiloasa, descriind frumusetea si uratenia acestor spatii.” The Washington Post
Prietena mea geniala – Elena Ferrante
Tetralogia Elenei Ferrante era peste tot si toata lumea o recomandat si, desi mi-as fi dorit sa o fi citit in limba italiana, variant in romana a fost de ajuns.
Cartea multi-premiata imi trezeste sentimente contradictorii. Pe de o parte imi place modul brutal in care este prezentat orasul Napoli. Nu este nimic stilizat, nimic aranjat sau ascuns in prezentarea strazilor saracaciose, blocurilor scorojite, violentei prezente in fiecare coltisor al cartierului in care cresc Lila si Lenu.
Pe de alta parte, ma irita greselile copilaresti facute de una si de cealalta, in dorinta de a-si crea viata la care au visat de cand erau mici. Poate ca asta este natura umana, insa alegerile Elenei in special mi se par cliseistice.
Cu toate astea, am intors pagina dupa pagina cu ardoare si curiozitate. Am trait cu ele momentele mai putin fericite, dar si pe cele de veselie (mai putine, ce-i drept). Si poate cel mai interesant lucru este relatia complicata a celor doua personaje principale. Dar cine poate intelege femeile?!
“Prietena mea geniala, cel dintai volum al tetralogiei, le urmareste pe Lila si pe Elena de la prima lor intalnire decisiva, cand aveau zece ani, apoi in anii de scoala si de-a lungul perioadei zbuciumate a adolescentei.
Prin vietile acestor doua femei, Ferrante spune povestea unui cartier, a unui oras si a unei tari, o poveste ce sufera transformari care, la randul lor, influenteaza puternic relatia dintre protagoniste.”
Eleanor Oliphant se simte excelent – Gail Honeyman
Era de ceva vreme in lista mea cu carti de citit, insa nu ajunsesem in punctul in care sa o si cumpar. Poate pentru ca nu fusese inca tradusa in limba romana iar varianta sa originala mi se parea destul de scumpa, sau cine stie din ce motive.
Intamplarea a facut sa o gasesc in biblioteca hotelului la care am petrecut o saptamana minunata in insula Creta in vara anului trecut. Era acolo si ma astepta sa o citesc.
Gail Honeyman reuseste sa schiteze o carte trista, prezentand o realitate cruda a zilelor noastre, intr-un mod amuzant si cu sarcasmul tipic englezesc.
Sfarsitul este unul deschis, pe o nota pozitiva, lasandu-l pe cititor sa isi imagineze continuarea si povestea lui Eleanor dupa ce a ras si a plans impreuna cu ea atatea pagini si dupa ce a aflat secretul ei adanc ascuns.
“Eleanor Oliphant, o femeie in varsta de 30 de ani, duce o viata simpla. Ea poarta aceleasi haine in fiecare zi, mananca aceeasi mancare la masa de pranz si cumpara invariabil o pizza si doua sticle de votca pentru weekend, pe care il petrece palavragind la telefon cu Mami. Lumea sa rigida si ordonata este intoarsa pe dos inca de la inceputul romanului, iar calatoria ca un roller coaster care urmeaza este nu numai sfasietor de trista, ci si induiosator de amuzanta.”
Acolo unde canta racii – Delia Owens
O alta carte citita pe plaja, dar care ar merge devorata oriunde si oricand, care face parte din lista mea de carti de citit in vacanta. “Acolo unde canta racii” m-a prins inca de la primele pagini.
Ai putea zice ca misterul unei crime neelucidate a fost elementul ce m-a captivat, insa am trait impreuna cu fata din mlastina fiecare clipa de la inceputul vietii ei pana la final.
Mi-a fost mila de singuratatea ei, dorinta si nevoia de dragoste si apreciere, dar am si stimat capacitatea de a-si face o viata frumoasa din putinul cu care s-a nascut.
Citind nuvela Deliei Owens, iti dai seama ca autoarea a studiat biologie si a trait in sudul Statelor Unite, insa modalitatea ei de a povesti te absoarbe in mlastina ce ascunde nenumarate secrete.
“Zvonurile despre Fata Mlastinii au circulat multi ani in Barkley Cove, un orasel linistit de pe coasta Carolinei de Nord. Asa ca, in 1969, cand chipesul Chase Andrews este gasit mort, localnicii banuiesc imediat ca a fost ucis de Kya Clark, adevaratul nume al Fetei Mlastinii. Insa Kya nu este nici pe departe salbaticiunea pe care si-o inchipuie lumea.”
Mananca, Roaga-te, iubeste – Elizabeth Gilbert
Romanul iconic al lui Elizabeth Gilbert dupa care s-a facut si un film cu Julia Robert in rolul principal.
Daca inca nu ai citit cartea, si chiar daca ai vazut filmul, iti sugerez sa o faci.
Calatoreste impreuna cu Liz din Roma cu strazile ei inguste si vibrante, cafea tare si inghetata delicioasa, intr-un ashram linistit din India perfect pentru regasirea de sine, si pana la plantatiile de orez din Bali.
Vei gasi multe ganduri pline de intelepciune in randurile cartii, lucruri greu transmise de un film.
Tot de Elizabeth Gilbert
Orasul fetelor – chiar daca am inceput sa citesc cartea asezata pe o banca sub niste palmieri in sufletul orasului Hong Kong, Elizabeth a reusit sa ma ia pe sus si sa ma trimita in New York-ul anilor ’40 de la primele pagini. Vivian Morris este trimisa sa locuiasca la matusa sa in Manhatten care detine un teatru de comedie in inima insulei. Aici Vivian face cunostinta cu o lume despre care nu stia absolut nimic, iar pe parcurs se descopera pe sine si felul de viata pe care si-l doreste.
“Un roman delicios despre glamour, sex si aventura, despre o tanara care descopera ca pentru a fi om bun nu este neaparat nevoie sa fii fata cuminte.”
Fata din tren – Paula Hawkins
Un alt roman politist urmat de un film pe care trebuie sa recunosc ca nu l-am vazut.
Este povestea unei femei curioase care descopera ceva nedorit.
Cartea m-a tinut cu sufletul la gura pagina dupa pagina. Am citit pana in zori din dorinta de a elucida misterul.
“Rachel merge in fiecare dimineata cu acelasi tren. Stie ca va astepta la acelasi semnal defect, timp in care va urmari ritualul de dimineata al unui cuplu ce locuieste intr-o casa de langa calea ferata. I-a botezat „Jess si Jason“ si viata lor i se pare perfecta. Pana cand intr-o zi vede ceva ce o socheaza. Totul se schimba si Rachel are sansa de a lua parte la vietile pe care le-a observat doar de pe margine.”
Eu sunt Malala – Malala Yousafzai
Memoriile fetei impuscate de talibani in timp ce mergea spre scoala intr-un oras din Pakistan.
Malala a supravietuit desi a fost foarte aproape de moarte. Ulterior, a lupte pentru dreptul femeilor la educatie si lo viata mai buna. Eforturile ei au fost recunoscute, devenind cea mai tanara persoana nominalizata la Premiul Nobel Pentru Pace.
“Cand talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte putinii care au indraznit sa protesteze a fost si o fata. Malala Yousafzai a refuzat sa taca si a luptat pentru dreptul ei la educatie. In ziua de marti, 9 octombrie 2012, la cincisprezece ani, Malala aproape ca a platit cu viata aceasta indrazneala. In timp ce se afla in autobuzul care o aducea acasa de la scoala, a fost impuscata in cap de la mica distanta.”
Copiii din miez de noapte – Salman Rushdie
Rushdie este un scriitor destul de greu de citit, insa odata ce te prinde vei vrea sa ii citesti toate cartile. Condamnat la moarte de catre ayatollahul Khomeini pentru “Versetele satanice,” a petrecut ani in exil, fugind de amenintari.
“Romanul Copiii din miez de noapte este povestea celor 1001 copii nascuti la miezul noptii dintre 14 si 15 august 1947, cind India isi proclama independenta fata de Marea Britanie.
Toti acesti copii sint inzestrati cu puteri supranaturale, iar romanul urmareste indeaproape destinele a doi dintre ei: Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sarace, si Shiva, singurul mostenitor al unei familii musulmane instarite; cele doua destine se incruciseaza in chip straniu in clipa in care copiii sint schimbati la nastere.”
Obiecte ascutite – Gillian Flynn
Trebuie sa precizez ca nu am vazut filmul, iar daca l-ai vazut probabil nu mai are rost sa citesti cartea. Insa daca nu te-ai uitat inca la film, citeste inainte cartea.
Cartea lui Flynn este un thriller de calitate, care m-a tinut in priza pana spre sfarsit. Trebuie sa recunosc, insa, ca am ghicit destul de devreme vinovatul. Dar cred ca asta se datoreaza doar zecilor de seriale pe care le-am vazut in decursul anilor.
“Dupa o scurta internare la un spital de psihiatrie, jurnalista de investigatii Camille Preaker se confrunta cu o sarcina dificila: trebuie sa se intoarca in oraselul unde a copilarit pentru a investiga moartea a doua fete.
Camille n-a mai vorbit de mult cu mama ei nevrotica si ipohondra si cu sora vitrega, pe care aproape ca nici n-o cunoaste: o pubera atragatoare, cu o putere ciudata asupra localnicilor.
Instalata in fosta ei camera din vechea casa a familiei, Camille isi da seama ca se identifica prea mult cu victimele. Bantuita de proprii demoni, trebuie sa dezlege puzzle-ul psihologic al trecutului, daca vrea sa afle adevarul si sa supravietuiasca reintoarcerii acasa.”
Mystic River – Dennis Lehane
O carte pe care am inceput sa o citesc in ultima zi a croazierei noastre in Mediterana. Nu am lasat-o din mana pana nu am ajuns la ultimele pagini.
Dennis Lehane scrie o intriga minunata si nu lasa sa se ghiceasca nicio clipa cine este criminalul din Mystic River. Contureaza personaje complexe, povesti de viata pline de tristete dar si momente fericite, prietenii si dusmanii, toate intr-o poveste politista ce trebuie citita.
Pisica lui Dalai Lama – David Michie
O pisicuta murdara si infometata este salvata din cartierele saracacioase din New Delhi. Are sansa unei vieti pe care nu si-o imaginase vreodata. Intr-un sanctuar frumos din munti, aceasta isi cunoaste noul stapan, Dalai Lama.
Iubitoare, sarcastica si inteleapta, aceasta pisica cu nenumarate nume deschide o fereastra spre sanctuarul interior al vietii din Dharamsala.
Ca un mic spion care observa fluxul constant de intalniri private dintre Sfintia Sa si diverse persoane, de la celebritati hollywoodiene la filantropi si autori motivationali, pisica lui Dalai Lama ne ofera o perspectiva asupra modului in care putem gasi fericire si sens intr-o lume ocupata si materialista.
Povestea ei va aduce un zambet pe chipul oricarui iubitor de pisici.
4 Comments